Отлично здраве за всеки

Ние в SPIDER SPORT вярваме в заложения у всеки човек потенциал да бъде в отлично здраве и с красиво тяло. За осъществяването му е необходима отговорност и постоянна грижа под формата на активна работа с разума и тялото.

Взаимна работа с обща цел

Вие сте отговорни за себе си, желаете да работите активно за собствената си промяна към здраве, сила, красота и сте намерили съветник и съюзник в лицето на SPIDER SPORT.

Ние реализираме този модел посредством адекватно преподаване на познание за осигуряване на оптимално функциониране на тялото. Познанието за Високо-Мазнинното Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) и пълноценната ни система за Тренировки със Свободни Тежести (ТСТ).

Личен треньор вместо инструктор

Работата на личния треньор, като всяка друга консултантска дейност, е свързана с високо ниво на компетентност, намиране на оптимален подход и градивна последователност. Той е постоянно до и със трениращия, направлява развитието му и го подпомага с точни указания и личен пример. С времето двете страни се опознават и сработват, което води до допълнително увеличаване ефективността на работа.

За разлика от личния треньор, инструкторът притежава известна грамотност в областта и има за цел да да даде само общи указания как се процедира по време на тренировка, обяснява как се употребяват уредите и частични насоки.

Високо-Мазнинното Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)

Тялото има нужда 75% от калориите в храната да са под формата на енергия (мазнини и въглехидрати) и останалите 25% от градивни елементи (протеини).

Всяко пълноценно хранене включва поне един от трите източници на животински протеини и мазнини – месото, яйцата и сиренето. Те съдържат и необходимите ни минерали и витамини. За да се запазят е важно е да са сурови или слабо термично обработени – (месо алангле, рохки яйца). Животинската храна има висока усвоимост 95-100%, а растителната ниска 75-85%. Протеините на прах нямат усвояемост и стават на захар.

Холестеролът изгражда клетките и всички стероидни хормони (тестостерон, естроген, прогестерон, кортизол) на животните и хората и затова присъства във всяка от трите групи храни – месо, яйца, сирена. Той участва в храносмилането, в усвояването на мастно разтворимите витамини (А, D, К) и в много други жизнено важни процеси. Също така е мощен антиоксидант и естествен заздравител на рани, вкл. възпаления по артериите. Има само един вид холестерол – няма добър и лош. Консумацията на храни богати на наситени мазнини и холестерол не води до повишаване нивата на холестерол в кръвта. По-голямата част от холестерола за тялото се произвежда в черния ни дроб.

Въглехидратите са бързо и химически агресивно гориво. Тялото се стреми да поддържа концентрацията на кръвната захар в интервала 3.7-4.7 ммол/л. чрез производството на хормона инсулин в панкреаса.

Бързите въглехидрати са с проста структура, започват да се разграждат още в слюнката и се усещат сладки на вкус – плодове, мед, шоколад и прочие. Те бързо влизат и бързо излизат от кръвта. В големи количества водят до напълняване и затлъстяване на черния дроб. Консумирани в малки количества (до 15% от дневните калории) и задържани по-дълго в устата водят до вкусова наслада без вреда за здравето.

Бавните въглехидрати са със сложна структура и разграждането им отнема време. В повечето случаи неразградени части от тях достигат до дебелото черво и ферментират в него, водейки до газове и възпаления. Носейки много калории и малко хранителна стойност, те бързо изчерпват квотата от 15%. Избягвайте нишестето, бобови, зърнени, картофи, боб, ориз, зърно и всичко от брашно, леща, царевица, соя.

Тренировки със Свободни Тежести (ТСТ)

За да са естествени и пълноценни, движенията трябва да включват поне две стави. Сами може да се убедите, че всяко движение от ежедневието ви е многоставно. Когато посегнете с ръка напред, движение има в лакътната и в раменната стави. За тази цел правилното трениране става с използването на свободни тежести – щанги, дъмбели, пудовки, кабели, ластици.

В наши дни често срещано е тренирането с неестествени, едноставни движения, което води до мускулен дисбаланс, непропорционално развитие на мускулатурата, липса на атлетичност, разкъсване на мускули, изкривяване на стойката. Затова от изключителна важност е познаването на естествените движения, които да изграждат всяка една тренировка.

Четирите основни движения

Дърпане: движение, при чиято позитивна част, дланта се приближава към торса и/или рамото. Например, набирания, различни гребания с щанга, дъмбел или кабел.

Бутане: движение, при чиято позитивна част, дланта се отдалечава от торса и/или рамото. Например, странична преса, военна преса, кофички, лицеви опори. При разглеждане на дърпане и бутане на долните крайници, спрямо горните дефиниции, стъпалото играе ролята на длан, а тазът на рамо.

Усукване: движение, при което торсът се върти около оста си и/или я прегъва. Например, full contact twist, ренегатско гребане, странични наведи, руско усукване, драконов флаг, различни коремни преси, good morning. С цел минимизиране на дефинициите, в групата на усукващите движения са включени и прегъващите.

Изправяне: движение, при чиято позитивна част, ходилата се отдалечават от таза и/или главата. Например, клек (изправяне), напад, клек на един крак, пистолет, мъртва тяга.

Системата за ТСТ на SPIDER SPORT развива функционално вашата сила и силова издръжливост. Най-ползотворното трениране е Високо-Интензивно Интервално-Трениране (HIIT).

Високо-Интензивната тренировка развива силата. Чрез тежки повторения с интензивност над 85% показваме на тялото, че имаме нужда от повече сила и в същото време развиваме умението си да ангажираме повече мускулни влакна. Силата е най-важното атлетическо качество. Тренира се с големи тежести и до 5 повторения или се тича спринт, след което се почива и се прави следващата серия.