Хормонален дисбаланс - въпрос

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

freelancer_bg
изгонен.

Post by freelancer_bg »

Значи имаш вредни хранителни навици, които почват да се отразяват много зле на здравословното ти състояние :!:

Това е лошата новина. Добрата е ,че хранителните навици се моделират лесно. Просто трябва да си го наложиш. Аз като малък бях вегетарианец, не обичах мазни, месо, вътрешнсоти, бях много злояд. Ставаше ми лошо когато ядях мазнини. Сега съм добро прасенце, мога да ям абсолютно всичко и това е само защото сам си наложих и дори в началото ядях животинските храни на сила. Това беше най-доброто нещо, което съм правил за себе си!
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

freelancer_bg wrote:Калориите ти са много малко, животинските храни са кът. Ядеж предимно зеленчуци и протеини. Според мен това хранене казва на организма ти: "Страшен глад е, криза, няма какво да се яде, само тревички има около мен". При това положение абсолютно нормално е тялото ти да намали хормоните и да нямаш цикъл. То се грижи за теб и не ти позволява да заченеш нов живот, просто защото малкото и некачествена храна му подсказва,че момента не е подходящ.
фрий, моя опит казва, че това не е точно така. На 16 г. станах вегетарианка и така продължи 20 г., до преди няколко години, когато реших да проям месо :rock: Никога не съм имала проблеми с цикъла си или хормонални дисбаланси, а родих две деца. Проблемите с цикъла ми започнаха при първия месец на ВМ-НВХ, ама скоро се оправиха :oops:
freelancer_bg
изгонен.

Post by freelancer_bg »

Кovy, когато минеш от вегетарианство към животинска храна това пак си е стрес за организма, особено след като 20 години си го приучавала да разчита на растителните храни. Нормално е да има кратък период на настройка ;) И един въпрос, защо прояде месо?

Има много вегетарианци, които раждат деца. Не съм казал,че те по принцип нямат цикъл :) . Предполагам ,че проблема на Либра е породен от по-комплексни причини - лоша храна (преди 20 години плодовете и зеленчуците не са били толкова фалшиви, обработвани с много пестициди и торове), калорийна рестрикция, стрес, ксеноестрогени... Даже предполагам ,че преди организма и си е бил в ред, но явно компенсаторните му механизми вече са се изчерпали.

Кovy, а за децата ти се надявам да са физически добре развити и със силна имунна система, защото това са проблемите на вегетарианските деца.
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

За физически добре развити - можеш да бъдеш сигурен 100 %. Първото ми дете, момиче, на 3 години правеше заедно с нас преходи в планината по 10 - 12 часа на ден. Към ден днешен е регионална шампионка по плуване в Монреал :clap: По-малкото, момче, никога не е боледувало сериозно, тренира три спорта и е доста яко дете. Откъм боледуване - последните 5 години не си спомням нещо повече от сезонна настинка и при двете деца. За съжаление каката, почти 16 г. е решила също като майка си да прави вегетариански номера :)

За портокола, не знам дали е било от моето вегетарианство, но с големи напъни ги кърмих едва 40 дни. Тъй че таз тяхната имунна система няма и нищо общо с кърменето. Като бебета са ми правили отити и момичето ми често беше болно докъм 5 г.

Проядох месо след две годишни размисли по въпроса и най-вече попадайки на този сайт се самоубедих, че не може да продължавам да изтезавам организма си. С възрастта не можех да контролирам теглото си и бях постоянно уморена. Като започнах първото ми ядене беше свинска пържола :oops:
Beckinsale
Ученик
Ученик

Post by Beckinsale »

Milko Georgiev: http://www.fortex.bg/content/e14/e1090/ ... dex_BG.htm
Мисля да си взема една опокавка от това - пише, ''че жени, които приемат agnus castus екстракт имат по-голямо облекчение на симптомите на ПМС от тези, приемащи витамин В6.''
Ако не помогне, надявам се да не навреди. :thinking:
BiniBoeva
Асистент
Асистент

Post by BiniBoeva »

7.Сънят ми е голям проблем! Денем съм ленива, нямам много енергия. Вечер съм супер активна! За това и повечето тренировки са ми вечер. Много трудно заспивам и спя доста неспокойно... будя се постоянно.

Здравей! Имам точно същият проблем, който в началото на годината даже беше изострен до много мъчително за мен безсъние. Сега е доста по-добре, но пак заспивам със зор след 12. Та въпросът ми е - имаш ли прогрес в тази насока и ако да - как го постигна?
freelancer_bg
изгонен.

Post by freelancer_bg »

BiniBoeva wrote:7.Сънят ми е голям проблем! Денем съм ленива, нямам много енергия. Вечер съм супер активна! За това и повечето тренировки са ми вечер. Много трудно заспивам и спя доста неспокойно... будя се постоянно.

Здравей! Имам точно същият проблем, който в началото на годината даже беше изострен до много мъчително за мен безсъние. Сега е доста по-добре, но пак заспивам със зор след 12. Та въпросът ми е - имаш ли прогрес в тази насока и ако да - как го постигна?
Двете най-вероятни причини за това са:

1. Пиете много кафе или по някакъв друг начин си обърквате естествения цикъл на кортизола
2. През деня хапвате добре, а вечерта вечеряте (и/или малко) и си лягате гладни

Между другото това второто е част от първото :)
BiniBoeva
Асистент
Асистент

Post by BiniBoeva »

freelancer_bg wrote:Двете най-вероятни причини за това са:

1. Пиете много кафе или по някакъв друг начин си обърквате естествения цикъл на кортизола
2. През деня хапвате добре, а вечерта вечеряте (и/или малко) и си лягате гладни

Между другото това второто е част от първото :)
1. Когато имах най-тежък проблем със саня, от 1 година бях спряла кафето. В течение на тази година пиех зелен чай, даже малко прекалявах. Само че и зеления чай спрях, когато имах безсъние. Сега пия по 1 кафе сутрин, понякога след обяд.
2. Честно казано нямам навика да не вечерям, гладуването вечер е мъчително за мен, мразя да си лягам гладна. Всъщност гладуването по принцип ме изнервя, това заради многото глупави диети, които съм пазила, добре че открих Spider Sport да ме светнат за ВМ НВХ:)
OldGreg
Студент
Студент

Post by OldGreg »

Според мен са виновни тренировките, или поне задълбочават проблема. Силовата тренировка възбужда нервната система и ободрява, за това е най-добре вечер да не се тренира ако има проблеми със съня.
I do 5x5 with my 1RM.
BiniBoeva
Асистент
Асистент

Post by BiniBoeva »

OldGreg wrote:Според мен са виновни тренировките, или поне задълбочават проблема. Силовата тренировка възбужда нервната система и ободрява, за това е най-добре вечер да не се тренира ако има проблеми със съня.
Благодаря за коментарите:)

О да определено е така, преди спортувах само вечер. За това сега преместих тренировките сутрин, тъй като имам възможнст.
Мисля, че при мен проблема е безпокойството, което ме гризе от известно време насам. Получи се поради разнообразни причини, някои от които вече не са налице. Трябва ми спокоен ум, но как се постига това - просто нямам идея.
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

аз препоръчвам да консултираш остеопат ... ама как ще стане това ако живееш в България - представа си нямам :(
BiniBoeva
Асистент
Асистент

Post by BiniBoeva »

kovy wrote:аз препоръчвам да консултираш остеопат ... ама как ще стане това ако живееш в България - представа си нямам :(
Какво е остеопат?
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

http://en.wikipedia.org/wiki/Osteopathy

За мен е истинско откритие, както обикновено след огромно разочарование от традиционната медицина. Остеопатите обикновено са лекари (неврохирурзи), но не е задължително да имат медицинско образование. Мисля, че в около 4-5 страни има университетско ниво на образование /САЩ, Австралия, Франция, Германия/, в другите е обучение в частни колежи в продължение все пак на 6 г. Техниката на остеопатите се свежда до мануална терапия - много мека и щадяща пациента (наподобява масаж, но не е, нито пък лечение чрез енергия). Според мен те "наместват" и хармонизират всички органи на тялото - сеансите включват винаги цялото тяло, освен проблема, за който ги търсите. Познанията им за човешкото тяло и взаимносвързаните функции на органите в него е основата, върху която извършват манипулациите си. Третират както скелетно-костната система, така и функциите на вътрешните органи и нервната система. Особено ефективни са в областта на травматологията, ранната диагностика, дисфункционалност между различни органи на тялото, нервно-психични заболявания /включително безсъние и неврози/, епилепсия и т.н. Обикновено след сеанс от час - час и половина, тялото ти се хармонизира и в продължение на седмици, месец, чувстваш, че се балансираш вътрешно, терапията продължава да те "работи". Просто е невероятно :)
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

Разбираш ли, че без мазнини в храната всякога ще имаш проблеми с хормоните?

Разбираш ли, че анемията е много сериозен признак на дефицит на желязо?

Нима очакваш тялото ти да се лишава от така ценната ти кръв?

Взимай желязо засега. Прояж червено и мазно месо. Това, мисля, е достатъчен съвет....
Tsefey
Студент
Студент

Re: имам нужда от съвет!

Post by Tsefey »

lililili wrote:здр,
на 21 год съм, студентка по право в германия! сами можете да си представите колко е натоварено и как по почти цял ден съм принудена да седя. от пубертета имам проблеми с кг, но най-много съм била 74 кг., тоест пак не е чааак толкова..сега съм 57 кг, ръст 174, но със сериозна диета и тичане. принципно се движа между 57-60 , ако не внимавам. от 5 месеца спрях всякаква захар и сладки изделия , които преди консумирах в огромни количества и се чувствам мн по добре. минах и на нвд, тоест консумирах само малко овесени ядки или филиика 4ерен хляб , този тук наистина е 4ерен:) сутрин, които ве4е оба4е спрях защото е лято и е мн топло, ина4е само мляко яйца варени сирена плодове зеленчуци. от април оба4е вклу4ително цикълът ми спря. доиде ми 2 пъти през март и то защото бях решила и допълнително да намаля коли4еството ядене и да тичам спринт4ета 4 пъти седмично, което бе6е доста тегаво:)аааа забравих да кажа вегетарианка съм от 3 год. не ям месо и риба (не ме убивайте:) , имам анемия и доста целулит по бедрата и малко по прасеца.
сега след махането на въглехидратите се чувствам по добре по спокойна макар и понякога да ми липсва сила...мога да опи6а какво ям принципно:
1. сутрин 7 4аса- плод1-2 бр., кисело мляко една 4аша с 3 с.л. ленено семе или яице сирене 200 гр. от обезмасленото cottage cheese или ядки и плод
2. понякога похапвам към 10 ч. ама зависи..пак от изброените горе неща
3. обед 12 ч. леща 200 гр, или 2 яица или 200 гр. тофу със зеленчуци/боб зелен, крастав. домат....без картофи или моркови или царевица...
4. следобедна 15-16 часа -краставица или ядки или кисело мляко
5. вечеря- обикновено салата броколи домати маслини маруля може яице или тофу...
тичам 3-4 пъти в седмицата се опитвам като си правя почивки от учене да правя някакви упражнения=клякане разтягане и така...да качвам стълби..
основният ми проблем си остава цикъла обаче.. не искам да пия хормони, защото съм пила в 9 клас и адски напълнях и от тогава между другото имам страхотен апетит....искам нещо по прородно...
моля за съвети ! приемам критика и ще ви бъда мн благодарна!!! :D

привет,
много позната история :) с това вегетарианство и анемия, и липса на цикъл...явно схемата ти не сработва :)
на мен ми звучи като да ядеш малко мазнини и като цяло нямаш пълноценно хранене. според мен цикълът ти е спрял, защото си паднала под нормалното за теб тегло - 57 кг за 174 см са малко.
увеличи си калориите за известно време. защо не е ядеш риба поне?
Post Reply