Хормонален дисбаланс - въпрос
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
Хормонален дисбаланс - въпрос
Здравейте,
Чета Ви от скоро по препоръка на един приятел и реших и аз да се включа с надеждата да получа компетентни съвети, за което предварително благодаря.
Поради липса на менструация много дълго време се наложи да си направя хормонални изследвания. От там ми поставят диагноза СПКЯ + аменорея, придружени с инсулинова резистентност, ниско, да не кажа нищожно производство на прогестерон, ДОСТА завишен тестостерон и т.н…. Като допълнителен бонус разбира се качени килограми, ужасно увеличен апетит /на моменти чак се плаша/, нервност и др.
Въпросът ми е: Може ли ВМ НВД да подобри състоянието ми?
Ходила съм при много лекари и всички те ми изписват хормонални препарати, други ми предлагат да се подложа на операция и т.н. Най-лесно им е с лЮкарствата….айде няма нужда. Аз отказвам всичко (дори и с риск за усложнение), искам по безобиден начин ако е възможно да вкарам хормоните си в ред, защото положението вече усещам че излиза извън контрол, а менструация продължава да няма.
От една седмица се храня ВМ НВД,преди това винаги съм държала количеството на приеманите въглехидрати ниско (само от бавни въгл) , за да не стимулирам допълнително производство на инсулин. Тренирам 4-6 пъти седмично (фитнес).
Ще се радвам на вашите съвети и препоръки.
Чета Ви от скоро по препоръка на един приятел и реших и аз да се включа с надеждата да получа компетентни съвети, за което предварително благодаря.
Поради липса на менструация много дълго време се наложи да си направя хормонални изследвания. От там ми поставят диагноза СПКЯ + аменорея, придружени с инсулинова резистентност, ниско, да не кажа нищожно производство на прогестерон, ДОСТА завишен тестостерон и т.н…. Като допълнителен бонус разбира се качени килограми, ужасно увеличен апетит /на моменти чак се плаша/, нервност и др.
Ходила съм при много лекари и всички те ми изписват хормонални препарати, други ми предлагат да се подложа на операция и т.н. Най-лесно им е с лЮкарствата….айде няма нужда. Аз отказвам всичко (дори и с риск за усложнение), искам по безобиден начин ако е възможно да вкарам хормоните си в ред, защото положението вече усещам че излиза извън контрол, а менструация продължава да няма.
От една седмица се храня ВМ НВД,преди това винаги съм държала количеството на приеманите въглехидрати ниско (само от бавни въгл) , за да не стимулирам допълнително производство на инсулин. Тренирам 4-6 пъти седмично (фитнес).
Last edited by Либра on Sat Nov 13, 2010 08:27, edited 1 time in total.
При всяко положение ще ти помогне за инсулиновата резистентност. Също така намалянето на въглехидрати означава намалянето на повечето най-вредни храни от сорта на брашно, най-различни захарни бомби и т.н. Също така повечето пакетирани глезотийки са доста въглехидратни, та на тази диета се избягват - а те са пълни с всякакви химикали, които могат да допринасят за ситуацията. Яж няколко месеца само истинска храна - животни и растения (от не твърде въглехидратните избори) и виж как ще се променят нещата.
Между другото, до колкото знам инсулиновата резистентност идва с килата, а не обратното - при всяко положение движение и хранене му е майката
Между другото, до колкото знам инсулиновата резистентност идва с килата, а не обратното - при всяко положение движение и хранене му е майката
I do 5x5 with my 1RM.
Благодаря за насоките момчета. Сладко не ям под каквато и да било форма първо защото не обичам, и второ поради обясними причини
Като цяло вредни храни не консумирам.
Знам, че спортът му е майката, там съм си изрядна. А за резистентността не съм убедена, че първо са килата и после тя...навързани са много.
Не си падам много по свинско месо обаче, ако ям пилешко и си набавям мазнините от другите източници не е проблем нали?
Като цяло вредни храни не консумирам.
Знам, че спортът му е майката, там съм си изрядна. А за резистентността не съм убедена, че първо са килата и после тя...навързани са много.
Не си падам много по свинско месо обаче, ако ям пилешко и си набавям мазнините от другите източници не е проблем нали?
Last edited by Либра on Sat Nov 13, 2010 08:27, edited 1 time in total.
-
freelancer_bg
- изгонен.
Либра, това ти ли си на аватара?
Дай малко повече информация за теб - ръст, тегло, години.
Как са ти варирали килограмите през последните години?
В кои области на тялото си склонна да трупаш по-лесно мазнини?
Направи си един дневник и почни да пишеш тук храната и напитките , които приемаш. Така ще може да се види дали има нещо в храната, което да влияе на състоянието ти.
Можеш ли да напишеш и конкретните стойности от хормоналните изследвания?
Изследва ли естрадил и пролактин?
Интересно ми е какви са били разсъжденията и каква причина е изтъкнал лекара за появата на този дисбаланс.
Направи си един дневник и почни да пишеш тук храната и напитките , които приемаш. Така ще може да се види дали има нещо в храната, което да влияе на състоянието ти.
Интересно ми е какви са били разсъжденията и каква причина е изтъкнал лекара за появата на този дисбаланс.
- Милко Георгиев
- Академик

Re: Хормонален дисбаланс - въпрос
Либра wrote:Здравейте,
От една седмица се храня ВМ НВД,преди това винаги съм държала количеството на приеманите въглехидрати ниско (само от бавни въгл) , за да не стимулирам допълнително производство на инсулин. Тренирам 4-6 пъти седмично (фитнес), като мисля да вкл към тренировките си и по някоя друга стамина (допадат ми много като програма).
Мисля да се включа скоро и в раздела дневници и резултати.
Венцеслава Атилова wrote:07 АВГУСТ 2009, ПЕТЪК
Разговор с Милко Георгиев
В търсене на истината реших да се консултирам с Милко Герогиев - собственик и управител на Spider Sport. Прецених, че Милко има доста богат опит и натрупани знания в областта на храненето и суплементирането и би могъл да ми каже нещо ново. Оказах се права. Седмица след като му предоставих изследванията си, той беше готов с някои предложения. Ще публикувам части от разговора ни в Skype и ще ги коментирам.
Milko Georgiev: нещата около кистозните яйчници гравитират в цялостната концепция за здравето
Milko Georgiev: - много въглехидрати в teen годините
Venceslava Atilova: възможно е
Milko Georgiev: ако си имала повече мазнини във възраст 13-17
Venceslava Atilova: мда
Venceslava Atilova: доста
Venceslava Atilova: и точно в тази възраст
Venceslava Atilova: на 15 бях 80 кг
Пак се връщаме до теглото ми едно време. Освен останалите бонуси като инсулинова резистентност, обременяване на сърцето и цялата вътрешна хомеостаза, стрии, целулит и тн, сега се оказва, че и СПКЯ-то идва оттам. Не се очудвам. За тези, които четат - надявам се децата ви никога да не стигнат до моето състояние, но от вас зависи дали ще стане така.
Milko Georgiev: трябва да намалиш драстично алкохола, кафето и млечните
Venceslava Atilova: иха
Venceslava Atilova: и кафето
Venceslava Atilova: хм, това ще е интересно
Venceslava Atilova: а млечните включително сметана?
Milko Georgiev: да, вкл всичко, единствено маслото може да остане
Сега, да обобщим. Алкохол почти не пия с изключение на няколко чаши бяло вино или розе, тук, там. Това не е проблем. Кафееее - хмммм както виждате, моята първа реакция е да се хвана за кафето. ОБОЖАВАМ кафе, пия по 3-4 на ден минимум. Ако не и повече. Млечните - по едно време ги бях ограничила, но напоследък като гледам - всеки ден я сирене, я сметана. Най-вече сметана. Значи и тя отпада. Жалко.
Venceslava Atilova: драстично, значи да ги изключа напълно ?
Milko Georgiev: да
Milko Georgiev: или почти
Milko Georgiev: важно е да имаш нисък инсулин
Venceslava Atilova: ахъм
Milko Georgiev: всичко е като ВМ-НВХ
Milko Georgiev: идеята е да пиеш едно кафе на ден, понякога 2
Milko Georgiev: НЕ повече!
Milko Georgiev: не ти е проболема САМО в кафето
Venceslava Atilova: мдобре
Milko Georgiev: няма нужда от вманиачаване
Milko Georgiev: http://www.fortex.bg/content/e14/e1090/ ... ex_BG.html
Milko Georgiev: това може да помогне
Milko Georgiev: билки:Gui Zhi Fu Ling Wan,Agnus Castus, http://www.fortex.bg/content/e14/e1090/ ... ex_BG.html ,Donq Quai,Black Cohosh,Sairei,Saw Palmetto,Evening Primrose,soy isoflavones(соя),канела(Cinnamomum zeylanicum)
Milko Georgiev: пии без да спираш Омега-3
Milko Georgiev: Хром
Milko Georgiev: може да се пие и Пинитол http://www.ovarian-cysts-pcos.com/pinitol.html
Изпратих всичко и на хомеопата, който ми даде Лутеин. Ще започна прием на: Пинитол, Хром и Агнес засега.
Пия си Лутеина както ми е предписано. Засега нищо не се случва.
Венцеслава Атилова wrote:31 АВГУСТ 2009, ПОНЕДЕЛНИК
Чудото се случи
Бях доста заета тези дни и нямах много възможност да пиша, нооо на 25.08 се случи чудотоВече съм истинска жена
Лечението ми включваше:
Luthenium CН 500 - по 5 гранули всеки ден в продължение на 15 дни по едно и също време на деня, 30 мин след храна. В интерес на истината цикъла ми дойде точно на 15тия ден
3 пъти на ден по 1 сл от бабината рецепта за органичен калции
спокойствие
редовен сексуален живот
Храната ми беше ВМ, но отсъстваха млечните произведения почти напълно. Намалих и кафетата до 2 на ден. Другото особено което забелязах - седмица преди да ми дойде понатежах сериозно - от 61 кг станах 65. И сериозен апетит имахВ събота, на 29.08 бях 62 кг с 13,3 % мазнини. Миналият месец бях 12,6% - качила съм около 500 грама мазнини, но честно казано не го вземам толкова присърце - заслужава си жертвата, а и ще ги сваля пак бързо бързо.
По препоръка на хомеопата на 07.09 ще започна пак с друго хомеопатично лекарство, все още не са ми казали какво обаче.
Това е засега - добри новини, надявам се и другия месец да се похваля със същото.
Кондиционен треньор
по темата
мисля, че най-важното на което и тя набляга при хормонален дисбаланс, да се възстанови вътрешното емоционално равновесие. В този смисъл хвърлянето в много тренировки не е чак толкова добро решение, въпреки, че временно помага. Виж дали можеш да идентифицираш какви нерешени емоционални проблеми има в живота ти и да ги разрешиш или помириш с тях.
Поздрави и успех
мисля, че най-важното на което и тя набляга при хормонален дисбаланс, да се възстанови вътрешното емоционално равновесие. В този смисъл хвърлянето в много тренировки не е чак толкова добро решение, въпреки, че временно помага. Виж дали можеш да идентифицираш какви нерешени емоционални проблеми има в живота ти и да ги разрешиш или помириш с тях.
Поздрави и успех
-
freelancer_bg
- изгонен.
Ето и моите съвети:
1. Изчистваш от храната и ежедневието си всички вещества с естрогенно действие (ксеноестрогени). Те са ендокринни разрушители и объркват хормоните в тялото. В последно време има изследвания, които ги свързват с СПКЯ. Ето едно полезно линкче с повече информация за ксеноестрогените
2. Махаш всичко, което затормозява работата на черния дроб - алкохол, кафе, храни с много Е-та, трансмазнини, захари, избягваш всички лекарства освен ако не са СУПЕР наложителни.
3. Почваш да пиеш ОМЕГА-3, тези мастни киселини имат противовъзпалителни свойства. Възпалителните процеси имат връзка с СПКЯ
4.Хубаво е да почнеш да приемаш някаква мултиминерална добавка, кяото да оправи евентуален недостиг на важни минерали в тялото. По-важните минерали са: цинк, магнеций, хром, селен. Прочети какви са симптомите на недостиг на тези минерали и ако имаш такива - действай! Разбира се ВМ-НВД-то също ще помогне за този проблем, но трябва да имаш в предвид, че недостизите на някои минерали изискват завишено количество от тях, което понякога продължава месеци наред. В този случай минералната добавка е добро решение.
5. ВМ-НВД ще ти помогне да държиш инсулина нисък. Високия инсулин кара тялото ти да секретира голямо количество андрогени. Мазнините трябва да са минимум 60% от калориите. Имай в предвид ,че ако спреш въглехидратите, но ядеш повече протеини и по-малко мазнини пак ще си повишаваш инсулина. Това е една от причините мазнините да са толкова голяма част от калориите.
6. Трябва да намалиш стреса!!! Стреса те кара да произвеждаш голямо количество КОРТИЗОЛ, а той се произвежда за сметка на прогестерона! Когато няма достатъчно прогестерон тялото изпада в естрогенен доминанс, който се сочи за причина за СПКЯ. Магнезия, цинка и ВИТАМИН Б6 ще ти помогнат в борбата с кортизола. Многото кафе също обърква кортизолния метаболизъм.
*** Ако не си в мир със себе си, се получават емоционални проблеми, те водят до хрончен стрес, хорничния стрес ти изяжда прогестерона, от там се объркват хормоните и се получава дисбаланс. За това albundi и момичето с блога, който е цитирал Милко казват, че проблема е в главата
7. Спи достатъчно, хапвай преди сън, това ще помогне на тялото да се отпусне. Това е за борбата със стреса и кортизола.
8. Пий достатъчно вода и ходи редовно до талетната. Ако не го правиш редовно организма ти ще реабсорбира естрогените, което ще завиши нуждата на тялото от прогестерон ( при теб разбрах, че е проблемен)
1. Изчистваш от храната и ежедневието си всички вещества с естрогенно действие (ксеноестрогени). Те са ендокринни разрушители и объркват хормоните в тялото. В последно време има изследвания, които ги свързват с СПКЯ. Ето едно полезно линкче с повече информация за ксеноестрогените
2. Махаш всичко, което затормозява работата на черния дроб - алкохол, кафе, храни с много Е-та, трансмазнини, захари, избягваш всички лекарства освен ако не са СУПЕР наложителни.
3. Почваш да пиеш ОМЕГА-3, тези мастни киселини имат противовъзпалителни свойства. Възпалителните процеси имат връзка с СПКЯ
4.Хубаво е да почнеш да приемаш някаква мултиминерална добавка, кяото да оправи евентуален недостиг на важни минерали в тялото. По-важните минерали са: цинк, магнеций, хром, селен. Прочети какви са симптомите на недостиг на тези минерали и ако имаш такива - действай! Разбира се ВМ-НВД-то също ще помогне за този проблем, но трябва да имаш в предвид, че недостизите на някои минерали изискват завишено количество от тях, което понякога продължава месеци наред. В този случай минералната добавка е добро решение.
5. ВМ-НВД ще ти помогне да държиш инсулина нисък. Високия инсулин кара тялото ти да секретира голямо количество андрогени. Мазнините трябва да са минимум 60% от калориите. Имай в предвид ,че ако спреш въглехидратите, но ядеш повече протеини и по-малко мазнини пак ще си повишаваш инсулина. Това е една от причините мазнините да са толкова голяма част от калориите.
6. Трябва да намалиш стреса!!! Стреса те кара да произвеждаш голямо количество КОРТИЗОЛ, а той се произвежда за сметка на прогестерона! Когато няма достатъчно прогестерон тялото изпада в естрогенен доминанс, който се сочи за причина за СПКЯ. Магнезия, цинка и ВИТАМИН Б6 ще ти помогнат в борбата с кортизола. Многото кафе също обърква кортизолния метаболизъм.
*** Ако не си в мир със себе си, се получават емоционални проблеми, те водят до хрончен стрес, хорничния стрес ти изяжда прогестерона, от там се объркват хормоните и се получава дисбаланс. За това albundi и момичето с блога, който е цитирал Милко казват, че проблема е в главата
7. Спи достатъчно, хапвай преди сън, това ще помогне на тялото да се отпусне. Това е за борбата със стреса и кортизола.
8. Пий достатъчно вода и ходи редовно до талетната. Ако не го правиш редовно организма ти ще реабсорбира естрогените, което ще завиши нуждата на тялото от прогестерон ( при теб разбрах, че е проблемен)
-
freelancer_bg
- изгонен.
Още малко по проблема...
ВМ-НВД ще даде достатъчно материал на яйчниците за да си вършат работата както трябва.Your ovaries need the animal fats, and yes, even the cholesterol found in food in order to make estrogen and progesterone, the correct female hormones. Swollen ovaries is a condition analogous to goiter, when the thyroid swells in response to iodine deficiency. Goiters often also result in a hormonal imbalance leading to hypothyroidism. In the case of PCOS, the starvation of the ovaries causes them to become cystic, swollen and eventually unable to regulate the synthesis of their hormones.
ВМ-НВД доставя добро количество витамин Д. Ако правиш слънчеви бани, още по-хубаво. За ползите от калция е писано в блога, който е цитирал Милко.PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome) has been corrected by supplementation of D and calcium.
Thys-Jacobs S, Donovan D, Papadopoulos A, Sarrel P, Bilezikian JP. Vitamin D and calcium dysregulation in the polycystic ovarian syndrome. Steroids 1999;64:430-5.
Да, аз съм на аватара. Отговарям последователно на въросите ти.freelancer_bg wrote:Либра, това ти ли си на аватара?
-Инфо: години 22, тегло 51кг, ръст 155
-Преди да започнат тези проблеми варирах между 47-49кг.
-Предимно бедра и около корема.
-Ето и изследванията
Глюкоза - преди и след обременяване с глюкоза
0мин. 3,59 (реф.ст 3,5-6,1)
120мин. 4,77 (реф.ст 3,5-7,8 )
Пролактин - 247,59 (реф.ст 59,0-619)
LH - 1,37 (реф.ст 1,9-12,5)
FSH - 4,34 (реф.ст 2,5-10,2)
Естрадиол - 26,0 (реф.ст 40,0-606,0)
Прогестерон - 2,40 (реф.ст 10,62-81,28 ) - фоликулна фаза
Прогестерон - 0,752 (реф.ст 1,7-27) - лутеална фаза
Тестостерон - 4,28 (реф.ст 0,5-2,6)
DHEA-S - 7,03 (реф.ст 2,68-11)
Инсулин - преди и след обременяване с глюкоза
0мин 2,13 (реф.ст 3,0-17)
120мин 56,80 (реф.ст 3,0-17)
Това са ми и хранения от предните дни:
1)
7:30 овес.ядки 30гр, 30гр кашкавал, 100гр извара
10:00 Bsn Lean Dessert - 40g
12:30 салата домати, краставици, зехтин; 3 яйца
15:00 извара 100гр с 1 с.л зехтин
19:00 зелена салата, домати, краставици, зехтин; 300гр пилешко
22:00 извара 100гр
2)
8:20 3 с.л ленено семе, 1 с.л овес.ядки, 50гр извара, 1 яйце
10:30 BSN - Lean dessert, 40гр
12:00 заквасена сметана 20% 100гр
14:00 зелена салата, домати, зехтин; пилешко бяло месо 250гр
17:00 домашно кис.мляко 200гр с канела
19:30 зелена салата, домати, краставици, зехтин; 50гр пилешко, 2 яйца + 2 с.л ленено семе
22:00 извара 50гр + 1 яйце
давам 2 горе долу да добиеш представа какво ям
Desire, Dream, Vision..
Милко Георгиев - огромно благодаря! Това, което си ми копирал го чета и препрочитам вече за 5ти път!
В историята на Венцислава Атилова, все едно виждам себе си...
За пояснение:
-алкохол не близвам, я има я няма 5-6 пъти годишно да пия и то вино.
-в интерес на истината в teen годините не съм имала проблеми с килограми, определено сега се сблъсках с тях. Виж млечните са ми проблем, обожавам... особенно извара като видя и настръхвам от кеф! Отскоро се научих и да пия кафе...да си се чудя на акъла защо..
-целулит видим нямам /и слава богу/
-ще погледна билките, които си и препоръчал, вероятно ще ги закупя. С две ръце съм за "народната медицина"!
В историята на Венцислава Атилова, все едно виждам себе си...
За пояснение:
-алкохол не близвам, я има я няма 5-6 пъти годишно да пия и то вино.
-в интерес на истината в teen годините не съм имала проблеми с килограми, определено сега се сблъсках с тях. Виж млечните са ми проблем, обожавам... особенно извара като видя и настръхвам от кеф! Отскоро се научих и да пия кафе...да си се чудя на акъла защо..
-целулит видим нямам /и слава богу/
-ще погледна билките, които си и препоръчал, вероятно ще ги закупя. С две ръце съм за "народната медицина"!
Desire, Dream, Vision..
freelancer_bg, благодаря и на теб за активността!
1.Много полезен сайт, не бях запозната с ксеноестрогените.
2.от изброените консумирам само кафе - ще гледам да го намаля или в най-добрия случай да го спра
3.приемам комплекс от ЕМК, омега 3-6-9.
4.приемам хром + зелени водорасли
5.голям прием на протеини имам през деням в интерес на истината...и тази извара където само я нагъвам /ама като ми е вкусно.../...ще се постарая мазнините да ми стигнат до 60%
6.знам за стреса..гледам максимално да бъда спокойна и да не затормозявам цнс-то си... в повечето случаи се получава...
7.Сънят ми е голям проблем! Денем съм ленива, нямам много енергия. Вечер съм супер активна! За това и повечето тренировки са ми вечер. Много трудно заспивам и спя доста неспокойно... будя се постоянно.
8.Течности освен кафе и вода друго не пия. Водата ми идва някъде между 2,5-4л на ден.
1.Много полезен сайт, не бях запозната с ксеноестрогените.
2.от изброените консумирам само кафе - ще гледам да го намаля или в най-добрия случай да го спра
3.приемам комплекс от ЕМК, омега 3-6-9.
4.приемам хром + зелени водорасли
5.голям прием на протеини имам през деням в интерес на истината...и тази извара където само я нагъвам /ама като ми е вкусно.../...ще се постарая мазнините да ми стигнат до 60%
6.знам за стреса..гледам максимално да бъда спокойна и да не затормозявам цнс-то си... в повечето случаи се получава...
7.Сънят ми е голям проблем! Денем съм ленива, нямам много енергия. Вечер съм супер активна! За това и повечето тренировки са ми вечер. Много трудно заспивам и спя доста неспокойно... будя се постоянно.
8.Течности освен кафе и вода друго не пия. Водата ми идва някъде между 2,5-4л на ден.
Desire, Dream, Vision..
-
freelancer_bg
- изгонен.
Либра, от това което виждам се храниш доста зле!
Калориите ти са много малко, животинските храни са кът. Ядеж предимно зеленчуци и протеини. Според мен това хранене казва на организма ти: "Страшен глад е, криза, няма какво да се яде, само тревички има около мен". При това положение абсолютно нормално е тялото ти да намали хормоните и да нямаш цикъл. То се грижи за теб и не ти позволява да заченеш нов живот, просто защото малкото и некачествена храна му подсказва,че момента не е подходящ.
Почни да се храниш с телешко, свинско, сланина, яйца, масло, черен дроб, сърца, разни други вътрешности. Това е силната храна! При всички древни народи бременните жени са хранени точно с такива храни. Това обезпечава бременността от към хранителни вещества и гарантира здравето на майката и детето. Намали протеините и увеличи драстично мазнините!
Това, че не можеш да спиш не е добре. Организма ти вдига кортизола и просто искада те накара да отидеш да намериш нещо истинско за ядене, а не да спиш в леглото
Ако започнеш да приемаш по-голямата част от калориите си на вечеря, ще спиш по спокойно и ще регулираш до някаква степен съня си. Повече за тази идея можеш да прочетеш тук или да потърсиш с Гугъл сайтове на тема "intermittent fasting"
Калориите ти са много малко, животинските храни са кът. Ядеж предимно зеленчуци и протеини. Според мен това хранене казва на организма ти: "Страшен глад е, криза, няма какво да се яде, само тревички има около мен". При това положение абсолютно нормално е тялото ти да намали хормоните и да нямаш цикъл. То се грижи за теб и не ти позволява да заченеш нов живот, просто защото малкото и некачествена храна му подсказва,че момента не е подходящ.
Почни да се храниш с телешко, свинско, сланина, яйца, масло, черен дроб, сърца, разни други вътрешности. Това е силната храна! При всички древни народи бременните жени са хранени точно с такива храни. Това обезпечава бременността от към хранителни вещества и гарантира здравето на майката и детето. Намали протеините и увеличи драстично мазнините!
Това, че не можеш да спиш не е добре. Организма ти вдига кортизола и просто искада те накара да отидеш да намериш нещо истинско за ядене, а не да спиш в леглото
Ако започнеш да приемаш по-голямата част от калориите си на вечеря, ще спиш по спокойно и ще регулираш до някаква степен съня си. Повече за тази идея можеш да прочетеш тук или да потърсиш с Гугъл сайтове на тема "intermittent fasting"
Взимам си бележка за мазнинитеfreelancer_bg wrote: Почни да се храниш с телешко, свинско, сланина, яйца, масло, черен дроб, сърца, разни други вътрешности. Това е силната храна! Намали протеините и увеличи драстично мазнините!
Desire, Dream, Vision..