Вече 2 седмици тренирам по Стамината и искам да споделя впечатленията си. Тъй като повече от половин година не съм тренирал сериозно долната част на тялото, реших да вляза в ритъм с клека и тягата с по-свободни тренировки. Преди да започна със Стамината бях на екскурзия 2 седмици и от оскъдното хранене олекнах с около 5 кг и сега съм 106-107кг. Загубата на тегло може би се отразява и на силовите постижения. Разпределих упражненията по следната схема:
Ден 1 - горна част на тялото
Ден 2 - долна част на тялото
В Ден 1 редувах тренировките от:
А) Стамина на Набирания/Скрипец и Военна преса
Б) Стамина на Гребане и Лежанка
В Ден 2 редувах тренировки от:
А) Мъртва тяга - пирамида от около 5 серии по 5 повторения
Б) Клек - пирамида от около 5 серии по 5 повторения
Без да си давам много зор в този ден добавях и:
Сгъване с щанга за бицепс - 3х5, Френско разгъване с щанга - 3х5
Тренирах 5 дни в седмицата, като редувах Ден 1&2. Ето как върви прогреса в различните упражнения:
1. Лежанка - разочарован съм от сегашните си постижения на упражнението. Преди около 1 месец успях да поставя личен рекорд като избутах 140кг. Знаех, че силата ми е паднала за 2-те седмици екскурзия и затова си изчислих тежестите за стамината базирани на максимум от 130кг. Когато направих първата си тренировка включваща лежанка направо неможах да повярвам колко ми е паднала силата! Първата серия от Стамината едвам направих 2 повторения на 115 кг (при запланувана 5-ца). После едвам направих останалите по-тежки серии, а последните серии ме изцедиха тотално.
След 2-те седмици тренировки вече успявам да направя цялата Стамина за лежанка както бе запланувана. Не мисля да увеличавам тежестта през следващите 2 седмици от цикъла - и така ми е достатъчно трудно
2. Набирания - никога не съм бил силен на това упражнение. Тъй като неможех да направя повече от 5-6 набирания с личното си тегло, повечето серии от Стамината правех на скрипец. Въпреки, че дърпащата верига в горната част на тялото ми винаги е била слаба, тук отчитам най-голям прогрес. Сега като се хвана за лоста и без никакъв проблем си правя първата серия от 5 набирания (в подхват). Обмислям да започна да си закачам тежест от 5кг през следващите 2 седмици. Мисля, че основната причина за прогреса ми е увеличената сила на захвата - намерих една гума за стискане и по 2-3 пъти на ден я стискам. Преди 2 седмици едвам не се изпусках на последното набиране, а сега хвата не помръдва.
3. Военна преса - отдавна не бях правил голям обем при това движение. Преди година правех 10-тина серии, но с доста по-малка тежест спрямо максимума. Тежестите за Стамината си изчислих на базата на 5RM. Единствения проблем е, че нямам достатъчно малки дискове за да увеличавам тежестта на стъпки от 2.5кг, а преход от 5кг ми идва в повече. Затова смята още 1 седмица да стоя на същите килограми и последната седмица от цикъла да вдигна тежестта.
4. Гребане - прогреса на набиранията може би се дължи и на това упражнение. Най-тежката (първа) серия е на 100 кг и в началото на Стамините техниката ми не беше много чиста. Сега съм се съсредоточил основно в изчистването на движението и не мисля да увеличавам тежестта.
5. Мъртва тяга - предната тренировка реших да си тествам максимума на движението и дръпнах 160кг. Много съм доволен. Едно време бях постигнал рекорд от 180кг - не е много повече от сегашната тежест. Тук пак отчитам покачената сила на захвата. Амбицирал съм се до месец - месец и половина да дублирам рекорда си от 180кг тяга. След това ще гоня тежест равна на два пъти личното ми тегло.
6. Клек - имам загуба на сила и техника. Не съм се пробвал колко ми е текущия максимум. Засега използвам около 100-110кг и се стремя да изпълнявам движението със максимално добра техника. За следващите 2 седмици не мисля да вдигам много тежестта.
Това е отчета ми за изминалите 2 тренировъчни седмици. Ще се радвам да изкажете вашите мнения. Благодаря предварително!
По-здрави!