Болка в кръста

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
peterbg76
Ученик
Ученик

Болка в кръста

Post by peterbg76 »

Здравейте. От малък имам лека форма на гръбначно изкривяване ( сколиоза ) и през годините понякога по-рядко, понякога по-често ми се появява болка в дясната част на кръста. Болката мога да я определя като от прещипан нерв и мисля че това гръбначно изкривяване е причината. Понякога болката се появява без особена причина , достатъчно е да седя известно време в някаква неудобна поза. След една , две седмици болката отшумява но преди време ходих на лекар и той ми каза че съм склонен към развитие на дископатия. Исках да попитам дали има някакви упражнения за разтягане които биха били подходящи да правя ? Ако някои знае и някакви йога упражнения може би и те биха ми били полезни .
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Не знам за разтягане, но ако развиеш силна мускулатура на кръста и пояса и гърба и краката (абе на цялото тяло ;)) сколиозата по-малко ще ти се отразява.
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Аз
Ученик
Ученик

Post by Аз »

Здрасти. Имам подобен проблем, само че моето е спондилоза/шипове/ Болката е същата, ужасна появява се като седя повечко време на едно място /всъщност само докато съм на работа или шофирам по-дълго. Според лекарите няма оправяне. Един кинезитерапевт, който всички безумно хвалеха се видя в чудо с мен.Та той ми казваше, че имам и гръбначно изкривяване и ДОПУСКАШЕ възможност да се направи нещо поо въпроса. Та това ме навежда на мисълта, че може и да има възможност да ти се помогне. Търси начин, не се отказвай.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Болка в кръста

Post by Милко Георгиев »

peterbg76 wrote:Здравейте. От малък имам лека форма на гръбначно изкривяване (сколиоза) и през годините понякога по-рядко, понякога по-често ми се появява болка в дясната част на кръста. Болката мога да я определя като от прещипан нерв и мисля че това гръбначно изкривяване е причината. Понякога болката се появява без особена причина, достатъчно е да седя известно време в някаква неудобна поза. След една, две седмици болката отшумява но преди време ходих на лекар и той ми каза че съм склонен към развитие на дископатия. Исках да попитам дали има някакви упражнения за разтягане които биха били подходящи да правя? Ако някои знае и някакви йога упражнения може би и те биха ми били полезни.
Най-добре е да изградиш мускулатура на гръдния кош и пояса, която да поеме натоварването и да разтовари гръбначния стълб. Също така да се работи по намаляване на мускулни дисбаланси, които съпътстват сколиозата.
Най-добре мини през студиото ни на Плиска.
Last edited by Милко Георгиев on Wed May 07, 2014 17:13, edited 1 time in total.

Кондиционен треньор
mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

В момента държа ЯМР, в които слава богу няма нищо директно споменато за дискова херния. Но за сметка на това имам:
L5-Es1 медианна дискова протрузия (това май се води начален стадий на дискова херния ?)
Es1-Es2 - периневрално разположена овална формация с харакетристика на периневрална киста. Има го и в Es2-Es3 с по-малки размери. Някой нещо говорят ли му тези термини
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Хайде да се наредя и аз в тази тема...

Вчера бях на един уъркшоп за танци. доста дълъг беше 3+ часа, но танците бяха много нискоинтензивни... Добре, ама към края, ме заболя кръста. Предвид това, че тренирам (не много често, но редовно :oops: ), мога да нося и нося, с часове малък хомо сапиенс без проблем, и дори без особена умора (миналата събота например го носих два часа по доста пресечен терен, стръмен, нагоре и надолу), с доста бързо темпо, защото бях с група и не исках да изоставам, и се уморих малко, но нищо не ме болеше.

И друг път съм забелязвала, че от продължително (или не чак толкова продължително) стоене права ме заболява кръста. Нормално ли е това? На мен ми се струва, че не е, но засега не знам какво да направя.

Подозирам, че ако отида на лекар ще ми каже да си почивам, което не ме урежда...
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Ира
Асистент
Асистент

Post by Ира »

peterbg76, не стой в неудобни /неестествени/ пози и дръж винаги гърба изправен. Трябва да тренираш, защото с годините проблемът ти ще се задълбочи.
Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло.
anna
Ученик
Ученик

Post by anna »

Здравейте!
Искам да споделя нещо и аз.Преди 4 г. ме оперираха от дискова херния,години наред имах болки в кръста оказа се че имам два шипа м/у 4-5- ти прешлен възпален нерв които предизвика парализа на левия крак.Болките бяха непоносими,бях неподвижна 18 дни,не позволявах никой да се доближи да леглото,едва успяваха да ми слагат инжекциите.Оперираха ме по спешност,възстановяването беше бавно.Нямах проблеми 4 г. освен при ниско атмосферно налягане тогава има болки но е поносимо.Преди месец направих прищипване -отваряне на прешлените но не където е операцията а от другата страна.Другата седмица сам на ЯМР.Имате ли проблеми потърсете лекарска помощ с време за да не се стига до оперативна намеса.Дано сам била полезна
Post Reply