Никога не съм писал във форума май, но споделям всичките ви виждания и се храня по този начин и имам един въпрос към модераторите и по - оптините.
Обичам да консумирам сурово сушени продукти основно пъстарма много, но проблема е, че съдържа натриев нитрат ! и калиев нитрат ! и няма марка пъстарма без тея гадостииии...
Та някакви препоръки или идеи коко е допустимо от тези .
Благодаря на всички аз първо намерих начин да го правя и ще видим скоро резултатите и намерих и откъде да си купувам прясно без тея консерванти от лична кланница по поръчка. Даже телешката пъстарма ми я дават на 22 лв което е прекрасна цена.
Мисля темата за приключена мерси
Провери продуктите на марка Старият Месар. Те са изключително чисти откъм състав и пастърмата им вероятно не съдържа нищо друго освен месо, готварска сол и подправки.
Ако намеря, ще тествам. Твърдят, че слагат калиева сол. Иначе всички слагат селитра, за да се запази червения цвят и да не посивява месото. Ако не ме заболи главата, значи са ок
Добре, любопитно ми е, въпросния калиев нитрат, вреден ли е или не? Голям фен съм на бекона и там, където живея, бекон без това нещо не се продава. В необятните полета на интернет има всякакви противоречиви мнения, от това че е безвреден, до това че причинява рак. Със сигурност не е най-полезното нещо на планетата, но пренебрежимо вредно ли е или не, е моят въпрос...
След като рязко спрях консумацията на купешки сушени меса поради наличието на селитра/нитратна/нитритна сол, започвам бавно да усвоявам домашното производство и мисля, че освен здравето си, спестяваме и доста пари. Най-важното е, че изобщо не е трудно.