Кетоза

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
CrazyBlackBitch
Ученик
Ученик

Кетоза

Post by CrazyBlackBitch »

Извинявам се ако не е тук мястото за тази тема, но от доста време ровя из целия форум и не мога да намеря къде четох за кетозата.
Обяснете ми какво точно представлява и как да позная, че е налице...То май външни белези няма...Благодаря на всеки отзовал се :D
zImage
Студент
Студент

Post by zImage »

Допълнение:

Ketosis, which is one of the body's processes for the metabolism of body fat, should not be confused with ketoacidosis (severe ketosis which causes the blood to become acidic), a medical condition induced by diabetes, that is usually accompanied by dehydration, hyperglycemia, and insulin deficiency.

Deliberately induced ketosis through a low-carbohydrate diet has been used to treat medical conditions. The ketogenic diet is an approach to treating epilepsy, and the Atkins Nutritional Approach is marketed for treating obesity.

В свободен превод:

Кетозата, която е един от процесите за усвояване/преработване на мазнини не бива да се бърка с кетоацидозата (тежка кетоза при която кръвта става киселинна) - състояние при диабет обикновено придружено от обезводняване, хипергликемия и инсулинова недостатъчност.

Преднамерено предизвиканата кетоза, чрез ниско-въглехидратна диета се използва за лечение на опредлени медицински състояния. Кетогенната диета е подход при лечението на епилепсия, а Atkins Nutritional Approach се рекламира като начин за справяне със затлъстяването.
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Re: кетоза

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Кетоза има при много намалени въглехидрати. Идеята е да гориш повече мазнини, най-просто казано. Няма нищо магическо в кетозата. Ядеш повече въглехидрати и излизаш (от зеленчуци, млечни и т.н.). Няма магически брой дни в които да трябва да си в кетоза. Ако се чувстваш добре месец-два е окей. Разбира се, всичко зависи от това как се чувстваш. Дългото екстремно ограничаване на въглехидратите изключва доста храни от менюто ти (зеленчуци, ядки, млечни, плодове), които биха те направили по-здрава в дългосрочен план. Кето-подход е съвсем разумен в рамките на 3-4 дни, след което може да се храниш НВД и с по-голямо разнообразие. Примерно понеделник-сряда много ниски въглехидрати (кето-режим), останалите дни по-разнообразно НВД като % остават под 20:)
рОботче

Post by рОботче »

тук май му е мястото да питам нещо, което бях захвърлила като безсмислен въпрос още когато четях безумия в клуб "диети" еди-къде си;), но...
отново ме заинтересува след като най-после тук в дрогерията открих тези прословути лентички за проверяване на "кетони в урината"(поправете ме ако говоря глупости), но сега откривайки ги се питам:
има ли някъкъв смисъл от тях?
как се ползват точно, т.е. кое проверяват и като станат пембени значи какво? (освен това, което пише на опаковката, като там не пише много или поне не като за по-тъпи като мен "ами в кетоза си, браво":):))

разкажете ми по-отначало. моля (като остава уговорката за тъпашка молба. просто ги открих и ме заитересуваха, ако ще и заради чистото внушение, че така ще има голЕмо контрол над телОто и свинщината:))
Jaho
Асистент
Асистент

Post by Jaho »

Виж в нета: "urine ph ketosis"

Киселинноста трябва да скочи от кетозата. Тоест pH ще падне. Ама ти трябва база за сравнение с твои предишни данни.

Според мен си губиш времето с тази кетоза. В крайна сметка това не води до калориен минус и отслабване в дългосрочен план.
Post Reply