Някои важни моменти
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
- Милко Георгиев
- Академик

Някои важни моменти
НЕ Е ПОЛЕЗНО:
- яденето на фибри, особено целенасоченото
- овесени трици, овесени каши, овесени "ядки"
- ленено семе
- въглехидратните зареждания
- хранене повече от 4 пъти на ден
- пиене на повече от 3 литра вода на ден, освен ако тялото е голямо или се натоварва
- яденето на фибри, особено целенасоченото
- овесени трици, овесени каши, овесени "ядки"
- ленено семе
- въглехидратните зареждания
- хранене повече от 4 пъти на ден
- пиене на повече от 3 литра вода на ден, освен ако тялото е голямо или се натоварва
Last edited by Милко Георгиев on Mon Jun 16, 2014 16:29, edited 5 times in total.
Кондиционен треньор
Защото рибеното масло е източник на EPA и DHA, а лененото на ALA.
"Now it is very clear that only a very small percentage of the omega-3 in flax is converted to EPA and DHA. It is actually EPA and DHA that do the heavy lifting for cancer prevention, not ALA. "
"A recent study of about 47,000 men has found the ALA omega-3 fatty acids stimulate the growth of prostate tumors in men.
Why make such a big deal out of this? Well prostate cancer is the number one cancer in men.
"
И така нататък, и така нататък....
"Now it is very clear that only a very small percentage of the omega-3 in flax is converted to EPA and DHA. It is actually EPA and DHA that do the heavy lifting for cancer prevention, not ALA. "
"A recent study of about 47,000 men has found the ALA omega-3 fatty acids stimulate the growth of prostate tumors in men.
Why make such a big deal out of this? Well prostate cancer is the number one cancer in men.
И така нататък, и така нататък....
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве...
Фибрите ферментират в червата,предизвикват възпаление и газове
Способстват развитието на патогенна микрофлора,запек и/или диария.Попиват храносмилателните сокове и по този начин влошават храносмилането.Увеличават обема на изпраженията,но не задържат вода толкова ефективно както мъртвите бактерии от нормалната чревна флора,в резултат запек и гниене.Нямат хранителна стойност,а възпрепятстват абсорбирането на смилаемата храна.Особено вредни/опасни са за малките деца предвид размера на храносмилателните им органи.С много фибри ставаш слон балон-слон от захарите,които тези храни често съдържат в големи количества и балон от безкрайната ферментация в червата.
Разтворими фибри има в:
* бобови
* зърнени-вътрешността
* сливи,ябълки,банани,дюли-вътрешността
* броколи,моркови,артишок
* вътрешността на кореноплодни-картоф,лук,ряпа
* живовляк(psyllium)
Неразтворими фибри(по-малкото зло)
* пълнозърнести
* обивки на зрънести
* ядки и семена
* ленено семе
* зелен боб,карфиол,зеле
* ципите на плодовете
Краставиците и домата почти нямат фибри-юруш на шопската
Способстват развитието на патогенна микрофлора,запек и/или диария.Попиват храносмилателните сокове и по този начин влошават храносмилането.Увеличават обема на изпраженията,но не задържат вода толкова ефективно както мъртвите бактерии от нормалната чревна флора,в резултат запек и гниене.Нямат хранителна стойност,а възпрепятстват абсорбирането на смилаемата храна.Особено вредни/опасни са за малките деца предвид размера на храносмилателните им органи.С много фибри ставаш слон балон-слон от захарите,които тези храни често съдържат в големи количества и балон от безкрайната ферментация в червата.
Разтворими фибри има в:
* бобови
* зърнени-вътрешността
* сливи,ябълки,банани,дюли-вътрешността
* броколи,моркови,артишок
* вътрешността на кореноплодни-картоф,лук,ряпа
* живовляк(psyllium)
Неразтворими фибри(по-малкото зло)
* пълнозърнести
* обивки на зрънести
* ядки и семена
* ленено семе
* зелен боб,карфиол,зеле
* ципите на плодовете
Краставиците и домата почти нямат фибри-юруш на шопската
- Милко Георгиев
- Академик

Присъствието на фибри в храната и храносмилателната система не е вредно. Когато количеството им нарастне, започват да пречат и оттам да се смятат за вредни.daniel.panev wrote:Всъщност какво визираш под фибри? Зеле?
И това, че не са полезни тия неща... прави ли ги автоматично вредни?
Демек, яж салата, яж плод и тн и стой на ВМ-НВХ. Така, ако източниците на фибри са естествени, то те няма да са много.
Но меленето на семена с машинки и изхвърлянето на този талаш в червата не е и естествено.
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

= Пиенето на вода =
Моите препоръки са 2.5-3.0 литра на ден. При натоварвания или доста голям обем на тялото 3-4 литра.
Водата се приема на количества от около 200-300 мл и не повече 500 мл за един час.
Моите препоръки са 2.5-3.0 литра на ден. При натоварвания или доста голям обем на тялото 3-4 литра.
Водата се приема на количества от около 200-300 мл и не повече 500 мл за един час.
Last edited by Милко Георгиев on Wed Mar 06, 2013 07:22, edited 1 time in total.
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=6050wabbitt wrote:А защо да не се ядат ядки ? Аз редовно си хапвам по 50-100 гр суров бадем. Много често не ми е удобно да разнасям меса и яйца и ядките са ми много от полза
Кондиционен треньор
Значи това с водата го изпробвах преди да прочета тая тема (на която очевидно пише Внимание!!! Прочети задължително!
На НВД съм от три седмици, отначало пиех ужасно много вода, над 4 л със сигурност. Литър и половина го изпивах за 15 мин. Резултата беше, за първи път в живота ми, болка в бъбреците! Имаме лекар в офиса, затова веднага отидох и тя ми каза, че е лудост да пия повече от 2 л. на ден - просто бъбреците не успяват да се справят да изхвърлят излишното!
На НВД съм от три седмици, отначало пиех ужасно много вода, над 4 л със сигурност. Литър и половина го изпивах за 15 мин. Резултата беше, за първи път в живота ми, болка в бъбреците! Имаме лекар в офиса, затова веднага отидох и тя ми каза, че е лудост да пия повече от 2 л. на ден - просто бъбреците не успяват да се справят да изхвърлят излишното!
OldGreg wrote:Въглехидратите се складират в черния дроб и в мускулите под формата на гликоген. Само в крайно нефизиологични условия се получава де ново липогенеза (въглехидрат да се превърне в мазнина) - примерно при над 500 грама въглехидрати на ден в продължение на няколко дни, до пренасищане на запасите от гликоген. Объркването май тръгва от изследванията върху гризачи, които превръщат въглехидратите в мазнини много по-ефективно.
Въглехидратите пречат на смъкването на паласките, не защото тичат да ги запълнят, а защото предлагат алтернативна енергия за горене вместо мазнините.
Според мен позицията, че въглехидратите са ненужни е малко крайна, а основното предимство на НВД е, че забранява консумирането на джънк фуудове и те кара да се придържаш почти изцяло към възможно най-хубавите храни.
А растителните мазнини няма обективна причина да ги обработваш топлинно, даже най-често оксидират и на стайна температура или само ако стоят в близост до топлината на фурната или котлона.
Народът яде по 250-350 грама въглехидрати на ден и е дебел.
При нормално функциониращ организъм няма нужда от външни източници на въглехидрати. Мисля, че 90% от хората надхвърлят "калориините" или по скоро въглехидратните си нужди. Да, въглехидратите и инсулиновият отговор добре запълват мастните депа.
Adipose tissue obtains most of its fatty acids from the liver or from the diet as described in Section 23-1. Fatty acids are activated by the formation of the corresponding fatty acetyl-CoA and then esterfied [for storage] with glycerol-3-phosphate to form the stored triacylglycerols (section 23-4F). The glycerol-3-phosphate arises from the reduction of dihydroxyacetone phosphate, which must be glycolitically generated from glucose because adipocytes [bodyfat] lack a kinasethat phosphorylates endogenous glycerol.
Доколкото знам ВМ НВД не е просто пуританска диета за избягване на джънк, а хранене с подход за що годе правилно съотношение на макронутриенти в храната.
Ще качиш в пъти по-бавно отколкото с 65 дори с 50% въглехидратна диета. Не ми се изливат повече цитати от изследвания, растежният хормон е най-висок при ниска кръвна захар, това може да се каже.OldGreg wrote:Тук излиза, че реално няма разлика в нивата на кортизол в зависимост от приема на въглехидрати.Volek et al examined the effect of a low-carbohydrate diet delivering a mean 46 grams of carbohydrate per day on body composition and hormonal responses in normal weight young men[5]. The researchers did not measure GH levels but during the six-week study there were no significant changes in glucagons, testosterone, SHBG, cortisol, or insulin-like growth factor-1 (IGF-I).
ChrisR, хората са дебели защото ядат повече и се движат по-малко. Ако водиш заседнал начин на живот и всеки ден вкарваш по 200-300 калории над нужното, ако ще и на 0% въглехидрати да си, пак ще натрупаш сланинки най-порядъчно.
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/9
Хората не са пещи, бих казал дори, че "калориите" са важни само за броене на грамове въглехидрати. Всички подценяват структурните функци на белтъците и мазнините, както и факта, че с диета богата на мазнини не можеш твърде много да надхвърлиш "калорийните" си нужди заради храносмилателният аспект, сиреч факта, че повечето хора не могат и не биха преяли с мазнини, тъй като мазнините и протеина засищат неимоверно повече от въглехидратите.
OldGreg wrote:Растежният хормон при хипогликемия се получава след период от хипергликемия.ChrisR wrote: Ще качиш в пъти по-бавно отколкото с 65 дори с 50% въглехидратна диета. Не ми се изливат повече цитати от изследвания, растежният хормон е най-висок при ниска кръвна захар, това може да се каже.
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/9
Хората не са пещи, бих казал дори, че "калориите" са важни само за броене на грамове въглехидрати. Всички подценяват структурните функци на белтъците и мазнините, както и факта, че с диета богата на мазнини не можеш твърде много да надхвърлиш "калорийните" си нужди заради храносмилателният аспект, сиреч факта, че повечето хора не могат и не биха преяли с мазнини, тъй като мазнините и протеина засищат неимоверно повече от въглехидратите.
http://anthonycolpo.com/?p=244 (авторът на статията малко хейтва, но все пак има добра информация)
НДВ определено си има предимства, и то клинично доказани, но както всяко нещо, което излиза от маргинална позиция и навлиза в мейнстрийма, около нея се въртят купища митологии, псевдонауки и полуистини.
http://www.nature.com/ijo/journal/v29/n ... 3086a.html
In conclusion, ad libitum intake of low-carbohydrate food that is high in fat and protein produces a weight loss that is more rapid and pronounced than with a conventional low-fat diet
Въпреки, че не съм съгласен с голяма част от тази статия(опитващо се да докаже, че ползите на НВД са предимно от потискането на апетита) факт е, че когато говорим за НВД и особено ВМ НВД не можем да говорим за калории сериозно. Просто ситуация, в която нивата на инсулина и кръвната захар стоят сравнително ниски и се напълнява е много рядко срещана. Това, съчетано с "потиснатия" или по-скоро нормализирания апетит са решаващия фактор в ефективната загуба на пасивно тегло.
Интересно е, че сукрозата (и други въглехидрати) имат психотропно (наркотично) действие. Това едва ли е твърде ползотворно в контекста на оцеляването.
- Милко Георгиев
- Академик

Да, и мисля, че се касаеше за 700 kcal над предполагаемата нужда.freelancer_bg wrote:Споням си, че преди бях попадал на сучаи, където хора на ВМ-НВД нарочно увеличават калорийния си прием от мазнини, но запазват протеина на стандартно ниво. Твърдяха, че не качват подкожни мазнини въпреки големия калориен прием?! Някой друг попадал ли е на такава информация?
Ако започнеш да си калкулираш калориите то може да заложиш 10-15% въгледидрати. Оттам като намериш колко калории са това и ги разделиш на 4 получаваш грамовете. Но това е "тавана" на въгледиратите.Iron_Lady wrote:Аз искам да попитам колко грама въглехидрати, горе долу трябва да се приемат при ВМ НВХ.... аз се справям с намаляването на въглехидратите във всички хранения, без едното междинно... между обяд и вечеря ям 200/220 гр кисело мляко, с една лъжица сурови, слънчогледови семки.... и се чудя, дали това са много въглехидрати...
- Милко Георгиев
- Академик

Флуор над 1.0 мг/л е зле.
В момента (2014 година) на пазара става за пиене само "Бачково".
В момента (2014 година) на пазара става за пиене само "Бачково".
Last edited by Милко Георгиев on Mon Jun 16, 2014 16:27, edited 1 time in total.
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

Ако ядеш 1500 ккал, 15% въглехидрат е 56 грама.Iron_Lady wrote:Ми аз не се чувствам много удачно така... исках да питам и какво мислите за комбиниране на НВД със зона режим.... имам предвид според вас, ако зона предполага да се ядат по 2 блока мазнини, 2 въглехидарти и 2 протеини... а аз ги намаля 1 блок въглехидрати за сметка на мазнините... дали би било добре
Това е еквивалент на 100 гр шоколад всеки ден.
Или половин килограм ябълки, и прочие.
Ако станеш по-активна, вдигнеш калориите, ще вдигнеш и квотата за захар.
Демек, стига се пазари и действай по работещата и дългосрочна схема ВМ-НВХ.
Кондиционен треньор