Няколко въпроса...

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Teo
Ученик
Ученик

Няколко въпроса...

Post by Teo »

Здравейте! Няколко неща ме тормозят няпоследък и бих бил много благодарен, ако отговорите на въпросите ми ;)
1)когато съм гладен, това значи ли че калориите от последното хранене са разградени и трябва да хапна нещо, за да не се забави метаболизма? Примерно ям в 12 на обяд и след това към 13:30 огладнявам. Трябва ли задължително да приема някаква храна? Или да си изчакам 3-4 часа и тогава да се нахраня?
2)ходенето пеша(примерно по 2-3 км на ден) помага ли или ефектът е малък?
3)мога ли да имам няколко хранения, примерно само свинско със зеленчук или само яйца, или винаги да добавям някаква мазнина? Т.е. дали мазнината от една свинска пържола или от няколко яйца е достатъчна за едно хранене, и за да се покрие нуждата от около 50% мазнини?
Днешното ми меню беше: закуска: 6 яйца + 25 гр. масло; обяд:250 гр. задушен свински врат(смятам го по 300 кал на 100гр., но може и повече да са) + зеленчук; следобедна закуска: пак пържолка със зеленчук; вечеря: смятам да бъде няколко яйчица или някакво месце + броколи ;)
Правилно ли е?
Благодаря много!!!
mkmarinov
Ученик
Ученик

Post by mkmarinov »

1) Яж повече на обяд ;) .
2) Не само че помага, ами е доста препоръчително.
3) 50% мазнини означава 50% от всичките ти калории за деня да са мазнини (сравнени с въглехидрати, белтъчини и алкохол). А разбираш, че храната ти е достатъчна, когато не огладняваш.
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

1) не незначи че са ти малко калориите. Особено ако си на рестрикция това е нормално. Ако наистина си ял достатъчно естествено. Примерно 500-600кк - 200 грама синско - си е едно добро ядене. С това се свиква (лекия глад), особено ако имаш цел.
2) ходенето е препоръчително, но не можеш да го смяташ за някаква особена физическа активност, по-скоро като някакъв вид бонус и колкото повече, толкова по-добре. Това е нещо естествено за хората - въпреки, че на моменти го забравяме.
3) добре е М/Б/В да са разпределени "правилно" във всяко хранене. Мазнините дават енергия, белтъчините са градивен материал, белтъчините се усвояват добре, като има достатъчно качествени мазнини ...
Та относно храната, как да си нагласиш, пропорциите, примерно:
енергията в свинското е 72% от мазнини и 28% от белтъчини
енергията в яйцата е 63% от мазнини, 32% от белтъчини и 5% от въглехидрати
... тоест това ги прави идеални за ВМ-НВХ ... и от гледна точка на това как си описал че се храниш, няма какво да го мислиш ... на тия две неща им липсва само фибри и за това е и салатата.

Поздрави:)
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Teo wrote:А добро ли е това разпределение - 600 кал на закуска; 500 кал на обяд; 400... 300... 200 ? Или само закуската да ми е повече калории, а другите хранения по равно? Тренирам с тежести следобед(към 17h) ;)
Иначе, много благодаря за отговорите ви!!!
:)
Математика ура! :) имаше такова едно предаване по телевизията, преди достатъчно години.

Разпределяй храната по равно през деня в 3-4 хранения.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Ира wrote:Да разбирам ли, че мога да пропускам маслото, зехтина и другите мазнини, стига стойностите да са ок?
Идеята на маслото и другите добавени мазнини е да възстановят баланса когато са отстранени оригиналните мазнини. При филета, извари и тн.
Също така се ползват при повишени енергийни нужди.

Уточни въпроса, ако има нужда.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Teo wrote:С коя част от въпроса си предизвиках това отношение? Мисля, че е нормално много работи да не са ми ясни и съответно да търся отговор от хората навътре в тази област ;) Все пак, разбирам го като "да, яж 500 калории преди лягане" :) Благодаря!
Маркетинговото лензене и псевдо подмазване много изнежва.
Такава е корпоративната политика, която и нас започва да залива.
Така се продават по-лесно боклуци.

Сега на въпроса ти за "това отношение". "Това отношение", да помагам на хората без да ги познавам и без да ми плащат е "предизвикано" от моето желание да живея сред хората. Да ни е добре заедно и да им помагам с каквото ми е по силите.

Конкретно, напълно открито и без злонамереност те попитах какво мога да направя срещу отсъждането ти, че 500 ккал са много. Ако бях сложил :) след изказването си, щях да ти оставя друго впечатление. За мен интернет е средство да изразявам себе си. Когато не ми се усмихва - не се усмихвам. Това не е маркетингово издържано и не ми помага да правя добро впечатление. Но явно не държа да правя добро, повърхностно впечатление. Има пре достатъчно хора, които го правят.

Кондиционен треньор
Post Reply