Издръжливост

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Jaho
Асистент
Асистент

Издръжливост

Post by Jaho »

Силовата издръжливост е пряко свързана със силата. Ако можеш да вдигнеш 20 кг веднъж, ще направиш повече повторения с да кажем 5 кг, отколкото ако можеш да вдигаш 10 кг веднъж.

Издръжливост - пример - набиране - тренирал съм за силова издръжливост и стигнах 12 набирания. Когато почнах да тренирам за сила при набирането, стигнах тежест +40 кг и 17 набирания без тежест (без да съм правил на тренировка повече от 3 набирания в серия). Тренирането за сила е най-яко :)

За долна част на тялото прави малко серии, малко повторения. За горна, в случай че има застой, прави повече серии, отново малко повторения.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Ivaylo wrote:Прощавайте, че връщам стара тема, ама имам един сравнително странен въпрос.
Искам да си вдигна издържливостта на краката.
Всичко започна, че една приятелка се хвалеше с бившето си гадже, културист, колко бил издържлив. За пример даде, че той е я носил на гръб по стълбите - 200 стъпала.
Аз и казах, че и аз мога да го направя, като идеята е да и докажа, че мога да съм издържлив и без да взимам какво ли не, като културистите.
Чудя се и питам, дали само Констант Стамина ще ми свърши работа? За крака правя стамини на мъртва тяга и напади.
Рекорда ми в носенето досега е снощи - качих на гръб жена ми 5 етажа. Тя е 65-66 килограма, стъпалата бяха 75. Така че имам доста работа до достигането на 200 стъпала.
Стамина петици и дори шестици (калкулатора ги смята). И през ден с жена ти по стъпалата максове. Кога е "състезанието"?

Има и други схеми за включване, например стамината за издръжливост на дъното на каклулатора.

Кондиционен треньор
Анелия
Ученик
Ученик

Post by Анелия »

Жена ти е 65 кг. Ами жената, която ще носиш колко е?

Тук всъщност е моментът да се изфукам, че нося моя син+раничка (общо към 20 кг) 1300 стъпала без почивка и наравно с нетренирани хора. Аз съм 50 кг. Ако беше близо щяхме да потренираме заедно ;)

Стъпалата са страхотно кардио, аз си ги правя и леко интервални. Сега се връщам, но днес катерих за време, не с тежест.
Ivaylo
Ученик
Ученик

Post by Ivaylo »

shynebh, Да, супер тренировка е. Продължавам с носенето, не се отказвам. Нося я 3 пъти седмично, в дните, когато не съм на фитнес.
Анелия, жената, която ще нося, е към 55 кг. Затова и тренирам с жена ми, да ми е по-леко после :)
Браво на теб, 1300 стъпала не са хич малко. Да не ходиш на "Шипка"? :)
Баба Емине знае най-добре.
Dezzi
Ученик
Ученик

Post by Dezzi »

Hi,
Разхождам се из форума и има неща, които не мога да разбера съвсем или ме объркват, та по темата...
Jaho wrote:
Бих казал - тренирай за максимална сила на сумо или обикновена тяга.

Прави 2-3 серии по 2-3 повторения, 1-2 пъти седмично. Постепенно вдигай тежестта вяска седмица, докато стигнеш нов рекорд...

Упражнението ще ти даде атлетизъм, без да ставаш буца :)
Моля обяснете, как се става БУЦА
- ако тренираш с оптимална интензивнос в серии от 4-5 , повторения в серии 5-8. Така тренирайки работиш за хипертрофия!
- ако тренираш малки серии 2-3 по 2-3 повторения в серия работиш за сила или като казва тук Jaho работиш за АТЛЕТИЧНОСТ!
В такъв случай щангистите би трябвало да са и атлети те тренират така много тежко в малки серии по малко повторения!
Та Jaho,обясни как да тренираме за да не станем буци, тази схема, която предлагаш ти 5x5 или 3x3, ако вече сте го коментирали някъде или още не съм стигнала до там или не съм го разбрала правилно!

Толкова ли е лоша Хипертрофията или ако имаш мускулен растеж, задължително ли трябва да изглеждаш като буца!
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Моите отговори:
Моля обяснете, как се става БУЦА
Незнам, какво точно се има прдвид под буца ... предполагам сатва дума за хора с големи бицепси, които изкарват малко точки тук.
- ако тренираш с оптимална интензивнос в серии от 4-5 , повторения в серии 5-8. Така тренирайки работиш за хипертрофия!
Хипертрофията бива хранителна и силова ... 4-5 повторения с оптимална тежест клони към силова хипертрофия ... прекланено големите мускули пречат на свободните движения, тежат излишно и изсикват много големи количества "храна" за поддържането им.
- ако тренираш малки серии 2-3 по 2-3 повторения в серия работиш за сила или като казва тук Jaho работиш за АТЛЕТИЧНОСТ!
В такъв случай щангистите би трябвало да са и атлети те тренират така много тежко в малки серии по малко повторения!
Щангистите са атлети!!!!!! Няколко дефиниции.
Та Jaho,обясни как да тренираме за да не станем буци, тази схема, която предлагаш ти 5x5 или 3x3, ако вече сте го коментирали някъде или още не съм стигнала до там или не съм го разбрала правилно!
Целият сайт, обяснява това, как да си изградим двигателна (и хранителна) култура! Имай търпение, продължавай да четеш и да задаваш смислени въпроси! Скоро ще започне да ти се изяснява, общата картина.
Явор ти е отговорил, още преди да си го попитала, погледни подписа му.
Толкова ли е лоша Хипертрофията или ако имаш мускулен растеж, задължително ли трябва да изглеждаш като буца!
Любопитна хроника:
след добро представяне културистите се усмихват
след добро представяне щангистите скачат
Вижда ли се добре разликата, между функционална и "козметична" хипертрофия ;)
http://spiderstamina.com/variants.php

Поздрави!
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Dezzi wrote:Мерси за изчерпателния отговор :)
Естествено е толкова инфо да ме обърка...а аз не съм някоя, която тепърва да прохожда в залата! Имам спортна култура от както се помня и професионално и лчбителски :)
Фитнес спорта(ако мога така да се изразя) е сравнително нова дисциплина, тук нещата се променят много често на принципа проба-грешка, още помня как преди 10 год. се възприемаше едно нещо за правилно , а друго се отричаше, сега обратното!

За какво работим при схема 5x5, аз не коментирам храната, защото там нещата са ясни, баница и боза съм яла последно в детската градина т.е. няма риск да натрупам мускулна маса!
Кои са предимствата на тази схема спрямо 3x3
Koe е по важното силата, издържливостта или хипертрофията!

П.П. Пачо извиниме, ама щангистите може да са спортисти, но не са атлети в смисъла, който аз разбирам не съм срещала още щангист, който да объркам с Аполон :) Въпрос на вкус, нищо лично

Весел ден и поздрави с http://www.youtube.com/watch?v=bq5MekUgWuM&feature=fvst
Dezzi, от всичко, което пишеш в този форум, трудно ми е да разбера какви са целите ти свързани със спорта, храненето и здравето. От това ми е трудно и да разбирам въпросите ти, които в повечето случаи са енциклопедични.

Кондиционен треньор
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Деззи, ще се въздържа от отговори на въпросите ти, понеже са зададени персонално към Милко.

Не искам да се заяждам, обаче за следното немога да се сдържа.
Dezzi wrote: Въпросите ми са енциклопедични, защото много съм чела, но и имам много практика по залите.

Отрицанието но, така поставено, отрича първата част на изречението.

То е все едно да кажа "не искам да се заяждам, но/обаче...", което означава, че аз "искам да се заяждам".

Поздрави!

п.п. въпреки, че се заяждам не го правя с лоша умисъл!
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Dezzi wrote:Здрасти Милко,

Много неща са ми ясни и много неща не са ми ясни.
Въпросите ми са енциклопедични, защото много съм чела, но и имам много практика по залите.
Целите са ми прости и ясни Хармонично и Атлетично тяло, като си давам сметка, че моите критерии за красиво тяло може да са различни например от твоите! И това е нормално
Ще се опитам пак да си задам въпросите и се надявам да ми отговориш
:!:
1/ Ако тренираш само за сила, тя няма ли дан ти ограничи бързината и експлозивността! Тринировка с много тежко в малко серии и повторения и с големи почивки няма ли да те направи тромав, толкова тромав, че да ти намали експлозивността на краката, да ти ограничи скока, да ти убие скоростта и бързината на спринтовете...т.н
За сила често се използва модела 3x3 така ли е?

2/ Тренировка за релеф, от това което знам, релефа се получава като чистиш подкожни мазнини, затова тренировката ти трябва да е значително по интензивна т.е. повече серии и повторения с по-малко почивки между сериите! Тук може би е удачно да се използва нещо като 3x10 или 4x8 така ли е?

А имали тренировка 3 в 1, където да ти развива, едновремено силата, бързина, експлозивност, подвижност и гъвкавост и въобще възможна ли е такава всеобхватна тренировка? Или трябва да тренираш един ден за сила, в отделен ден за релеф, в трети за бързина и издържливост...и т.н
1) Силата е в основата на всяко друго умение, вкл. експлозивността и бързината. За сила се използва интензивност над 85%. Така успяваш на съзнантелно ниво да наподобяваш мускулна контракция с по-малка тежест при кратко време.
Въпросът ти е продиктуван от митове създадени от лаиците, предимно боди-билдъри, но се е просмукал и се поддържа в доста спортове.
2) Малките почивки са свързани със силовата издръжливост. Ако човек прави такива тренировки с голям обем тежест, то гори и доста енергия => чисти мазнини.
Повторения над 5 са лишени от смивъл в общото кондициониране.

Кондиционен треньор
Post Reply