ОНОВА, без което не мога...Книгите

Тук става дума за всичко, което е извън останалите теми

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
beboulina
Ученик
Ученик

ОНОВА, без което не мога...Книгите

Post by beboulina »

Така ли ми се струва, или май си нямаме място, където да си коментираме любимите книги? Или последната, която ни е развълнувала и пренесла в друго време и пространство?

Идейката ми дойде, докато четях онова стихче, което Ани беше поустнала отдавна :

Казват лекувало времето.
Времето не лекува.
Мъката като жилите
с възрастта се подува.

Времето е проверката
за болката голяма.
То би помогнало само там,
където болка няма.

Емили Дикинсън

И мисълта ми потече натам, че по Коледа и Нова Година ми се ще да намеря време за нещо нейно или на Джейн Остин- по-романтично - меланхолични неща, така както аз се чувствам по празници...и ми хрумна, че си обсъждаме песни, поезия, парфюми, рецепти, даже сайтове за мебели...обаче книги???

Какво е последното, което ви разтърси?Което ви накара да помислите над него?

Аз неотдавна прочетох няколко от разказчетата на Ани и се потопих в приказно-фантазен свят, от който не ми се излизаше.
А съвсем наскоро Цар Плъх на Джеймс Клавел...след която дни наред си мислех, какви късметлии сме , че живеем така...не във военопленически лагер, свободни, гледайки на яйцето като вкуснотия, не като на най-свидното и недостижимо богатство...книгата е тежичка, но оставя някак пречистен...
А вие, какво беше вашето последно?
орион
Студент
Студент

Post by орион »

Да се запиша сред любителите на книгите.
Това, което чета не е много популярно.
Чета по няколко книги наведнъж. Така ми харесва.
В момента това са:
- една книга на детска психоложка, чието име забравих;
- Тойнби - за историята на цивилизациите;
- Новият Завет;

преди това Томас Ман "Доктор Фаутус", Питър Дракър (но не ми хареса) ... много са.
denny
изгонен.

Post by denny »

Много и постоянно-фантастика(научна,социална,космическа.....с много молко фентъзи)
2.лудости разни-Достоевски,Камю,Стивън кинг-о,ДА!
3.психологии приложни напоследък
4.готварски книги :D
Харесвам Маркес,но други латино не.Харесвам безусловно Ричард Бах.Не харесвам Коелю
cranberry
Студент
Студент

Post by cranberry »

4ета много, по няколко книги наведнъж, по тролеи и трамваи, навсякъде
в момента - аутопсията на 1 любов - виктор пасков - за мен това е българският буковски (преди време мн 4етях оригиналния, ама след 7мата книга бях ве4е too fed up), малко избруталява на моменти, но малко.
в последните 2-3 години - съвременна бг литература, ама мн съвременна, такава, в която си разпознаваш живота и едва ли не заведенията, по които висиш - лора от сутрин до ве4ер, никоганебъденещастен (радослав парушев), hash oil (мом4ил николов); за дипломатите и хората (забравих авторката) (това е тоооолкова смешно и траги4но едновременно, защото си е самата истина), мн алек попов (особено МИСИЯ ЛОНДОН) и георги господинов (особено ЕСТЕСТВЕН РОМАН).
обожавам оскар уайлд, стивън кинг(в по-пубертетските години), ремарк и се присъединявам към denny - от латиното - маркес. опитвала съм льоса и исабел алиенде, ама нещо ми зву4ат като бестселърите на латинска америка.
горещо препоръ4вам БЪРНИ КЪЛВА4А на том робинс - невероятна книга за 1 невероятна любов...
Nothing tastes as good as being lean feels.
Петко К
изгонен.

Post by Петко К »

denny wrote:Много и постоянно-фантастика(научна,социална,космическа.....с много молко фентъзи)
8)
zImage
Студент
Студент

Post by zImage »

Аз напоследък не чета много художествена литература, но въпреки това чета по много и ми е много интересно. Последното нещо което прочетох беше "Getting Things Done" на David Allen. В момента чета "Peopleware - Productive Projects and Teams". И двете са адски интересни и отделям всяка свободна минута да ги чета (в автобуса, таксито и т.н.). На опашката чакат 6 книги на Pavel Tsatsouline :wink:
We have nothing to fear but fear itself.
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Макс Фриш.
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
bulgi
Студент
Студент

Post by bulgi »

Аз в момента с голяма мъка не чета художествена литература, а се занимавам с литература за социологически проучвания :x , но не остана и пак ще си чета по няколко наведнъж :D
Последно четох Димитър Динев, не знам дали е преведен на български. Препоръчвам на всички, които харесват романи от типа на Железния светилник, че не ми се иска да използвам клишето семейна сага.
Преди това и аз се бях потопила в света на Джейн Остин, беше време за препрочитане не всички книги :wink:
А иначе какво четох последните месеци:
Много Пратчет и по много 8)
Не толкова много В. Пасков
Още малко Сароян
и помеждудругото Дж. Хелър.
А на колко книги се точа...
-Ако искаш да се издигнеш до нещо като вещицa, Маграт Чеснова, трябва да научиш 3 неща.Кое е истинско,кое не е и каква е разликата...
-И винаги взимай името и адреса на младия мъж-допълни Леля
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

горещо препоръчвам разказите "Чашите на търпението ни" на Алистър Грей.

аз чета малко биография, малко бизнес литература, малко от останалото.

книгите, които ще запомня от тази година са:
Разпилени Ноти (Стинг)
The art of the start (Guy Kawasaki)
Защо купуваме (Пако Ъндърхил) заедно с Call of the mall
Всички издадени у нас на Амели Нотомб
strength is not “gender-specific”, it is “belief” specific
Маги
Ученик
Ученик

Post by Маги »

сега чета Амели Нотомб, "Речник на собствените имена" и "Индийска философия" на Сю Хамилтън, преди това четох едни лекции на К.Г.Юнг. но напоследък повече трупам по рафтовете, отколкото да чета...
препоръчвам също:
- книгата на sheepish
- Майкъл Кънингам - "Часовете"
- от българските - "Естествен роман", естествено :)
no_bs
Ученик
Ученик

Wild guess

Post by no_bs »

cremcaramel wrote:Макс Фриш.
Хомо Фабер?
bulgi
Студент
Студент

Re: Wild guess

Post by bulgi »

no_bs wrote: Хомо Фабер?
И особено Щилер :D
-Ако искаш да се издигнеш до нещо като вещицa, Маграт Чеснова, трябва да научиш 3 неща.Кое е истинско,кое не е и каква е разликата...
-И винаги взимай името и адреса на младия мъж-допълни Леля
no_bs
Ученик
Ученик

Post by no_bs »

Щилер? Не помня името.

Иначе наскоро препрочитах някои стари и четох някои нови (за мен) неща от Франсоаз Саган. Толкова елегантно пише.....
cranberry
Студент
Студент

Post by cranberry »

bulgi wrote: Още малко Сароян
нещо като нож, нещо като цвете...
уникалнооо :)
Nothing tastes as good as being lean feels.
Post Reply