Здравей Ивайло,Ivaylo wrote:Привет на всички.
Галя, аз като започнах фитнес средата на септември, инструктора ме пита какво искам да направя. Аз му казах, че искам да сваля килограми, около 15, без срок, и да натрупам мускули. Той ми направи една програма. Тя е 5-10 минути загряване, после тежестите, и накрая кардио. Каза ми тогава, че с тежестите ще трупам мускули, а с кардиото накрая ще свалям килограмите. И аз си мислях, че като колкото повече блъскам здраво кардио на края, толкова повече ще отслабвам.
Инструкторът също каза, че тренировките с тежести трябва да са 3 серии по 12 повторения. Добре ли е така или са малко сериите?
хубаво си му казал. Това с тежестите и кардиото е малко като анекдот, ама айде. Не е невъзможно да се трупат мускули и да се свалят мазнини едновременно, но това не е въпрос на кардио или тежести, а на диета. Тежестите помагат да си пазиш мускулите докато кардиото прави точно обратното. За да имаш ефект от кардиото то трябва да бъде много интензивно (на прага на изтощението) и да се редува с по-леко (т.нар. ВИИК-високо интензивно интервално кардио), примерно 1 минута бързо ходене, с 30 сек спринт и после пак, започва се от 10 мин и се стига до 30-40. 3 серии по 12 повторения са твърде малка тежест, помисли за 5 по 5, с тежест с която можеш да направиш първите 2-3 серии до 5 и останалите ще ти е трудно да ги направиш, работи така докато можеш да довършиш всичките 5 по 5 и вдигни тежестта. Работи с базови упраженения: клек, тяга, милитари преси, странични преси, набирания, гребане с щанга, напади, олимпийски вдигания.
Питай ако имаш въпроси.