Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.
значи както споменах в един друг пост вече ще станат 2 месеца и малко откакто тренирам по Спайдър Стамина. резултатите, както казах са невероятни, но се усещам в последно време, че тялото ми привикна на този тип натоварване.
ще ми се за месец два да разнообразя с нещо друго и после пак да се върна на същата програма. мисля си за сплит тренировки, но проблема е че не съм много сигурна по колко серии и колко повторения за мускулна група са оптимални. както и кои групи мускули е добре да се комбинират в една тренировка.
програмата 5х5 не е лоша, но не мисля, че ще ми даде достатъчно натоварване (все пак тренирам от около 3 години).
благодаря предварително
до писването-няма такова нещо, даже ми доставя удоволствие.
колкото до целите-искам да имам хармонично тяло. това го постигам за момента и щом смяташ, че тялото няма да се адаптира толкова бързо ще продължа на нея. може би само ще увелича малко тежестите-може и от там да идва 'привикването'
а, забравих да кажа, че тренирам около четири пъти седмично+кардио, през останалите дни правя само кардио и си давам ден или понякога 2 почивка.
FarSeer wrote:до писването-няма такова нещо, даже ми доставя удоволствие.
колкото до целите-искам да имам хармонично тяло. това го постигам за момента и щом смяташ, че тялото няма да се адаптира толкова бързо ще продължа на нея. може би само ще увелича малко тежестите-може и от там да идва 'привикването'
а, забравих да кажа, че тренирам около четири пъти седмично+кардио, през останалите дни правя само кардио и си давам ден или понякога 2 почивка.
Сигурна ли си, че разбираш СС?
Сериите се изпълняват с максималната възможна тежест за определени повторения не под 70% от 1 М?
Аз вчера направих 18 серии милитари преса. След 3 години 18 серии милитари преса ще са също толкова трудни. Тежестите ще са различни.
да, това е ясно, не го отричам.
идеята ми беше да сменя не само тежестите, но и упражненията, защото малко или много дори и базовите упражнения поставят акцент на определени мускули. не отичам, че при мен точно те дадоха най-голям резулатат. точно заради това исках да им дам малко почивка, като наблегна на нещо друго. в смисъл просто да вкарам малко разнообразие, защото поне при мен промяната от време на време ми дава огромен тласък.
не искам да се заяждам, просто това ми беше идеята, когато написах първия пост. не твърдя, че съм права като цяло, просто си гледам от мойта си камбанария
5*5 е много тежка, защото се тренира с най-базови упражнения. Те позволяват гигантски тежести.
Може да пробваш малообемно да тренираш 2 седмици и след това да се върнеш на стамината. Примерно 4 пъти седмично една и съща тренировка. Три упражнения в три серии по три порторения с максималната възможна тежест.
krach_d wrote:Извинявайте,че се намесвам в темата,но бихте ли казали на един лаик какво представляват "сумо тяга", "регенератско гребане" или откъде мога да ги видя какво представляват?
Сумо тягата е като нормалната, с по-широко отворени крака и пръстите гледат навън.
Ренегатско:
значи като цяло исках да заменя за известно време базовите упражнения с изолиращи, след което пак да се върна към тях.
това със двете седмици ми звучи много добре, с тази разлика, че упражненията няма да са базови (защото до сега правех само такива).
пък да видим какво ще стане
благодаря ви за съветите
Изолиращите упражнения са едноставни и неефективни доколкото целта ти е "хармонично"тяло. Колко ти е макса на трицепс кикбека и на концентрираното сгъване????
Има причина ефективните програми да не са съставени от изолиращи упражнения. Вероятно за 3 години си направила достатъчно такива упражнения. За 3 години колко набирания със собствено тегло можеш да направиш?
Реши какви са ти приоритетите и работи по въпроса. Тук можеш да получиш добри съвети ако знаеш какво искаш да постигнеш. Само недей прави изолиращи упражнения 2 седмици. Освен че нищо няма да постигнеш, най много да се дисбалансираш и да се напомпиш.
По добре 2 седмици тренирай за издържливост отколкото изолирано. Блах (нищо лично).
значи като цяло исках да заменя за известно време базовите упражнения с изолиращи, след което пак да се върна към тях.
това със двете седмици ми звучи много добре, с тази разлика, че упражненията няма да са базови (защото до сега правех само такива).
пък да видим какво ще стане
благодаря ви за съветите
Ако ще изолираш, не си губи времето с програмата, която предложих - тя е за сила и тонус, но се прави с базови упражнения. Може просто да починеш за седмица-две. Възможно е да си претренирала и затова да ти е втръснало.
Колко кг си и какви тежести използваш при базовите упражнения (серии, повторения, тежест)? Хора с 30-50 (сериозно) години опит продължават да се придържат към базовите упражнения. Защото дават резултат. Програма съставена единствено от изолация няма да постигне нищо. Освен това, няма да повлияеш върху ендокринната система, което е един огромен плюс на тренирането с тежести.
може, тъй като в последно време нещо не се чувствам достатъчно енергична-абе пак ги правя упражненията, но усещам, че мускулите започват да издишат. за това мислех да потренирам малко останалите, за да могат тези да си починат. да кажем да вкрам упражнения примерно само за бицепс, само за трицепс, само за квадрицепс, абдуктори, аддуктори и тн. наистина не ми се спират тренировки, та за това търся някакъв компромисен вариант.
колкото до базовите упражнения-нямам абсолютно никакво намерение да ги оставям като цяло
тежестите-от две седмици почнах да тъпча на едно място и това според мен определено е знак, че трябва да се направи нещо по въпроса
Изолиращите упражнения са едноставни и неефективни доколкото целта ти е "хармонично"тяло. Колко ти е макса на трицепс кикбека и на концентрираното сгъване????
Има причина ефективните програми да не са съставени от изолиращи упражнения. Вероятно за 3 години си направила достатъчно такива упражнения. За 3 години колко набирания със собствено тегло можеш да направиш?
Реши какви са ти приоритетите и работи по въпроса. Тук можеш да получиш добри съвети ако знаеш какво искаш да постигнеш. Само недей прави изолиращи упражнения 2 седмици. Освен че нищо няма да постигнеш, най много да се дисбалансираш и да се напомпиш.
По добре 2 седмици тренирай за издържливост отколкото изолирано. Блах (нищо лично).
галя, абсолютно си права, че от изолация ефект няма 3 години тренирах така (не се смейте) и не успях да постигна даже и на половината на това, което постигнах за няколко месеца. е, някои подобрения в диетата също си казаха думата. абе да ти кажа като се гледам колко време съм си изгубила с тези лиготии направо ми иде да се гръмна
какво представлява тренирането за издържливост-по малко серии с повече повторения, предполагам? и това е вариант, просто имам нужда от малко 'почивка', но не ми се ще да спирам тренировките.
FarSeer wrote:от две седмици почнах да тъпча на едно място и това според мен определено е знак, че трябва да се направи нещо по въпроса
Две седмици не са показателни. Търпението е добродетел
Давай си повече почивка между тренировките, а не сменяй метода.
Spider Stamina е адаптивна тренировка и отговаря на състоянието ти, не може да те претовари. Ако ти падне издръжливостта поради лошо хранене, болест, преумора и т.н., то тренировката сама се съкращава и се доближава до тренировка за сила и тонус.