ОНОВА, без което не мога...Книгите
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
Ей това се чудех още тогава, що трябва да обсъждаме какво искал да каже поета. И защо все се търсят задни мисли. Човека си описал в стихчето буря, но не-непременно тя символизира революционни настроения например. Ами може просто да се е впечетлил от природната гледка! Едва отървах 2-ката при един такъв опит да опонирам 
Мда, спомням си, че пишех доста оригинални теми относно западноевропейската литература /литераторката все се възмущаваше, че били много хубави, но си искаше класическата тема какво е искал да каже авторът/, пък аз си представях моята гледна точка относно мислите ми за дадена творба и то ако ме е впечатлила с нещо 
You give me everything
But everything is not enough ...
But everything is not enough ...
даааа, големите псевдо-критици търсят под вола телеАз wrote:Ей това се чудех още тогава, що трябва да обсъждаме какво искал да каже поета. И защо все се търсят задни мисли. Човека си описал в стихчето буря, но не-непременно тя символизира революционни настроения например. Ами може просто да се е впечетлил от природната гледка! Едва отървах 2-ката при един такъв опит да опонирам
Nothing tastes as good as being lean feels.
- Ани Илиева
- Ученик

Литературата, както и историята, бяха основните дисциплини за идейно-политическа, така да се каже, обработка. Способните учители и университетски преподаватели успяваха все пак да лавират и да преподават истински наука/изкуство/умения, но явно не всички са имали куража да го правят. Отделно и че много от тях са се придържали, а така като чета, очевидно и все още се придържат, към най-старите съветски методики за преподаване на литератураcranberry wrote:даааа, големите псевдо-критици търсят под вола телеАз wrote:Ей това се чудех още тогава, що трябва да обсъждаме какво искал да каже поета. И защо все се търсят задни мисли. Човека си описал в стихчето буря, но не-непременно тя символизира революционни настроения например. Ами може просто да се е впечетлил от природната гледка! Едва отървах 2-ката при един такъв опит да опонирам
Иначе си имаме изключителни историци и теоретици на литературата, някои от тях са основали цели школи в европейското литературознание.
Все пак любовта към книгите май по-скоро се изгражда вкъщи, а не в училище...
Робът трябва да се стреми към свободата, а свободният - към съвършенството
спор нямаАни Илиева wrote:Иначе си имаме изключителни историци и теоретици на литературата, някои от тях са основали цели школи в европейското литературознание.
и не говоря само за разни съветско-комунисти4ески критики
имам предвид разни мн "модерни" и "алтернативни". има една (милена цанева), която се води мн голям познава4 на твор4еството на вазов (патриарха мн не го та4а, ама...), в 4астност поезията му с тематика "природата" - имаше една безумна статия, в която се говореше нещо от сорта на как гората раждала от своята утроба отговорността на лири4еския герой, който бил готов на вси4ко, за да спаси своята родина - като това нали написано с 20 безумни термина и на около 1 страница. и това за "оте4ество любезно", примерно.
ами, excuse me, ама всеки пише квото е сънувал
-
Галина Толкингтън (galya)
- Ст. асистент

Аз отказах да кандидатствам право заради тъпия изпит по литература. Казах на майка ми (откърмила ме с идеята че това ще уча), че няма да я бъде да пиша за Вазов и Ботев неща, които съм научила наизуст (аз глава нямам ли си, да кажа какво мисля за тях, пък да ми врътнат една двойка). Съответно кандидатствах с история (пак учиш наизуст, но поне не си кривиш душата) и английски (можех и исках да видя колко мога).
Странно е как се третира литературата в училище, оттам и нежеланието на хората да четат понякога. Иначе съм напълно съгласна с Ани, че любовта към книгите се изгражда у дома. Мъжът ми чете средно по книга на два дни, чете от 3 годишен. Като малка си спомням, че вечер разказвах на майка ми какво съм прочела през деня, не си спомням как ме е мотивирала, ще я разпитам тези дни:)
Странно е как се третира литературата в училище, оттам и нежеланието на хората да четат понякога. Иначе съм напълно съгласна с Ани, че любовта към книгите се изгражда у дома. Мъжът ми чете средно по книга на два дни, чете от 3 годишен. Като малка си спомням, че вечер разказвах на майка ми какво съм прочела през деня, не си спомням как ме е мотивирала, ще я разпитам тези дни:)
поради същата причина се отказах да кандидатствам журналистика и също така се спрях на англ. и история (там поне има някаква логика, или да ре4ем, процес; ама мн дати за зубрене)galya wrote:Аз отказах да кандидатствам право заради тъпия изпит по литература.
и винаги малко съм завиждала на хората, които разбират от то4ните науки. вероятно за тях трябва малко по-друг тип мислене...
- cremcaramel
- Ст. асистент

Аз явно имам късмет да съм имала страхотни учители по литература, но всъщност наистина чета от много по-малка и учителите общо взето нямат отношение и влияние точно към това. Но познавам няколко човека, които птосто не четат. Много умни и интелигентни момчета, но не могат да четат книги и това е.
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Low fat - low food
верно ли е хубава? мн се 4удех дали да си я вземам, в крайна сметка се отказах заради рекламата, трудно възприемам силно рекламирани и комерсиализирани продукти (пример - шифърът на леонардо - не съм я 4ела, едва ли някога ще я про4ета)... мн книги се завъдиха напоследък с "кафка" в заглавийцата...
аз пък да препоръчам новото си увлечение - Пол Остър - ужаасно многословен и в същото време удивително вървежен и увлекателен
http://www.colibri.bg/resultsa.php?author=18
Аз опитах с две книги на Х. Мураками, все пак трябваше да му дам шанс след първата, но не ме впечатли особено.
-Ако искаш да се издигнеш до нещо като вещицa, Маграт Чеснова, трябва да научиш 3 неща.Кое е истинско,кое не е и каква е разликата...
-И винаги взимай името и адреса на младия мъж-допълни Леля
Само Ню Йорк-ската трилогия съм чела от него, а след нея някак си така и не посегнах към нещо друго негово...Маги wrote:аз пък да препоръчам новото си увлечение - Пол Остър - ужаасно многословен и в същото време удивително вървежен и увлекателен![]()
-Ако искаш да се издигнеш до нещо като вещицa, Маграт Чеснова, трябва да научиш 3 неща.Кое е истинско,кое не е и каква е разликата...