Защо млечните?
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
Аз напоследък си варя по 12-14 яйца и зависи колко съм гладен, но на закуска може да обърна 6 + малко масло и съм готов.
Е писва след време, но може и сирене един голям резан да изям + масло за разнообразие.
Въпрос на варианти е. Не се замисляй много детайлно за месото...хапвай си го и се усмихвай
Иначе и аз хапвам доста млечни ама.... напослдък съм си харесал Кефир...много ми напомня на БГ Кисело мляко и направо го засмуквам като бебе
(в шише е )
По)(здрави
Е писва след време, но може и сирене един голям резан да изям + масло за разнообразие.
Въпрос на варианти е. Не се замисляй много детайлно за месото...хапвай си го и се усмихвай
По)(здрави
Относно белтъчините - Джорджио сам го каза, изследванията показват, че повече от грам и половина не се усвояват добре. Възможно е да е въпрос на индижидуалност. Според мен е по-скоро въпрос на психическа нагласа, т.е. тъй наречения плацебо ефект. Вярваш, че нещо е еди как си и то ти влияе така както вярваш че щв ти повлияе. Т.е. ако вярваш, че по-малко от два грама са ти малко, то те ще ти бъдат малко. Има една стара българска поговорка- "Гъз знае две и двеста."
С нея искам да кажа , че организма се нагажда и може да рециклира собствения си протеин до известна степен. Така, че ако му дадеш време да свикне с новото си ниво а и приложиш малко ТЕС за да неутрализираш старите си вярвания, то той ше започне да функционира по-оптимално. Протеините са важни, но и са най-трудни за разграждане, те. отнемат най-много време и енергия. Особено готвените, защото готевенето променя химическата им структура. Но това е отделна тема.
За хормоните - естрогените се дават на животните за да качват бързо на маса - основно ги дават на пилета, свине и крави (при последните за мляко) Естрогените са женски хормони, те повишават мазнините в тялото. На животните отглеждани за месо се дават други хормони - анаболи- които подпомагат растежа на мускула. Тялото преработва каквото може от тези хормони а излишъка изхвърля чрез изпражнения, урина , пот , и мляко. Т.е. в месото ще има много по-малко неусвоени хормони (предимно в лимфата и кръвта) отколкото в млякото. Естествено, че е трудно да се спасим напълно от тях, но тук говорим за степени на "гадост", ако мога така д асе изразя.
Животните които най-малко носят на хормонална интервенция са кози и овце. Така че ако пиеш мляко нека е козе или овче, а и месото е добре да е овче. ако можеш да намериш и да си го позволиш.
Няма пълно спасение от вредите на цивилизацията, но все пак можем да намалим щетите с правилен избор.
аи вместо да седим и да се тюхкаме колко е трудно това и онова и как нямаме време за нищо, по-добре е да намалим телевизията или висенето пред компютъра с един час, който да използваме за готвене и/или ТЕС. за един час мога да си сготвя всичко необходимо за следващия ден. а аз обичам да похапвам.
книжки за бързо готвене на пазара има много. Един омлет отнема 10 мин за приготвяне. Две пържоли в тигана - 15 мин. зеленчуците се ядат сурови, както и ядките и плодовете.
Изобщо не разбирам тези мрънкания от рода на "нямам време". Време има просто не си го организирал правилно.
Пак казвам - Осмисли си приоритетите!
И повече готвене и ТЕС и по-малко висене пред компа.
За хормоните - естрогените се дават на животните за да качват бързо на маса - основно ги дават на пилета, свине и крави (при последните за мляко) Естрогените са женски хормони, те повишават мазнините в тялото. На животните отглеждани за месо се дават други хормони - анаболи- които подпомагат растежа на мускула. Тялото преработва каквото може от тези хормони а излишъка изхвърля чрез изпражнения, урина , пот , и мляко. Т.е. в месото ще има много по-малко неусвоени хормони (предимно в лимфата и кръвта) отколкото в млякото. Естествено, че е трудно да се спасим напълно от тях, но тук говорим за степени на "гадост", ако мога така д асе изразя.
Животните които най-малко носят на хормонална интервенция са кози и овце. Така че ако пиеш мляко нека е козе или овче, а и месото е добре да е овче. ако можеш да намериш и да си го позволиш.
Няма пълно спасение от вредите на цивилизацията, но все пак можем да намалим щетите с правилен избор.
аи вместо да седим и да се тюхкаме колко е трудно това и онова и как нямаме време за нищо, по-добре е да намалим телевизията или висенето пред компютъра с един час, който да използваме за готвене и/или ТЕС. за един час мога да си сготвя всичко необходимо за следващия ден. а аз обичам да похапвам.
книжки за бързо готвене на пазара има много. Един омлет отнема 10 мин за приготвяне. Две пържоли в тигана - 15 мин. зеленчуците се ядат сурови, както и ядките и плодовете.
Изобщо не разбирам тези мрънкания от рода на "нямам време". Време има просто не си го организирал правилно.
Пак казвам - Осмисли си приоритетите!
И повече готвене и ТЕС и по-малко висене пред компа.
-
aleksandra
- Ученик

Аз съм се тровила с козе мляко,по-точно от коластра(млякото преди отбиване на сукалчето), но след това нищо не ми пречеше да си го пия току що издоено, от кофичката МЛЯСzImage wrote:Доколкото знам най-добро е козето мляко. По-лесно се усвоява от кравето мляко. Препоръчва се при деца които имат непоносимост към краве мляко. Освен това съдържа по-малко захар
DNA analysis of prehistoric skeletons finds no signs of lactose tolerance
Накратко: в момента над 70%, а в отделни райони до 90% от възрастното населението на северна Европа понася добре мляко. В южна Европа обаче хората с лактозна толератност са едва 20%. В други части на света този процент е дори по-нисък и лактозата може да доведе до тежки стомашни разтройства (диария, повръщане и т.н.). След като са изследвали ДНК от скелети от Неолита някакви немски и англииски палеонтолози стигат до заключението, че преди 5000 години лактозна толератност е имало у по-малко от 40% от населението на северна Европа. Следователно хората населяващи тези земи са развили поносимост към лактозата в рамките на тези 5000 години, което е много кратък период от време.
Накратко: в момента над 70%, а в отделни райони до 90% от възрастното населението на северна Европа понася добре мляко. В южна Европа обаче хората с лактозна толератност са едва 20%. В други части на света този процент е дори по-нисък и лактозата може да доведе до тежки стомашни разтройства (диария, повръщане и т.н.). След като са изследвали ДНК от скелети от Неолита някакви немски и англииски палеонтолози стигат до заключението, че преди 5000 години лактозна толератност е имало у по-малко от 40% от населението на северна Европа. Следователно хората населяващи тези земи са развили поносимост към лактозата в рамките на тези 5000 години, което е много кратък период от време.
We have nothing to fear but fear itself.
Специално в Северна Европа, процентът на хората с lactose intolerance е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО висок, там и в менютата навсякъде пишат lactose free, нормално мляко много трудно можеш да намериш... 6 месеца ми се видяха дълги от гледна точка на млечни продукти, хич не ми говорете за толерантност (опитът ми е с Финландия и Швеция). Не знам откъде са ви процентите, но аз го преживях лично - и в магазини, и в ресторанти, и на гости. 
-
Лазар Радков (Thai)
- изгонен.
не е трудно веAlkoria wrote:ами лактозната интолерантност се причинява от липсата на ензима бета-галактозидазе.може би генът за този протеин не е бил в човешкото ДНА,но е бил пренесен от вируси и така се е започнало с производството на ензима.лактозната интолерантност се дължи на гендефект или на заболявания на храносмилателната система,при които клетките които произвеждат лактазе(бета бета-галактозидазе) са засегнати.
(уфф,супер трудно е да обясниш нещо което си го учил на чужд език...)
от немски (...азе) = български (...аза)
Laktase = лактаза
Galaktosidase = галактозидаза