Защо млечните?

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Thai wrote:Добре,
а сметаната къде се вписва?
понеже в нея има почти толкова казеин и лактоза, колкото и в прясното мляко :roll:
Не мисля че има толкова. В заквасената май не.
Аз сега съм на масло направо. Пробвай дали има разлика. Според мен ще е нищожна.
Лазар Радков (Thai)
изгонен.

Post by Лазар Радков (Thai) »

galya wrote:
Thai wrote:Добре,
а сметаната къде се вписва?
понеже в нея има почти толкова казеин и лактоза, колкото и в прясното мляко :roll:
Не мисля че има толкова. В заквасената май не.
Аз сега съм на масло направо. Пробвай дали има разлика. Според мен ще е нищожна.
какво да ти кажа - "моята" сметана е един продукт под кодовото название "Creme Fraiche" и ... досегаен съм се пробвал коко масло могада изям наведнъж :lol:
но одеве хапнах почти 200г от въпросната сметана и не е като да ми стана много дорбе (т.е. ок съм, но .. )
сятук трябвада се допълни и факт, че днес нямам зелени чукове в хладилника, та ...

ще експериментирам с маслото и ще пиша :twisted:
SinCor
Ученик
Ученик

Post by SinCor »

Аз май съм нещо като локалния рекордьор и заклет фен на заквасената сметана :twisted:
До преди 2 седмици бях на рестриктивен режим, да го наречем, че си беше диета в моя случай, ядях месо, яйца, салати, обаче не със сирене, а с извара + сол, никакви други млечни...и видимо се доорелефих, не ми беше хич трудно да мина в такъв краен хранителен режим, но въпреки това ми писна от еднообразието и си минах на олекотения вариант на ВМ-НВХ - като отново включих млечните, и почнах леееко да злоупотребявам със заквасена сметана и катък, но малко или много си намерих за пред себе си оправдание - страшно съм натоварен и не виждах смисъл да продължавам на лееко отрицателен калориен баланс. В крайна сметка всичко е до приоритети и оценки, не толкова стриктното ВМ-НВХ е повече от перфектно за мен. Ще видим какво ще стане с мене като почна да се раздвиждам във фитнесчето в новата работа 8)
PowerWithin
Ученик
Ученик

Post by PowerWithin »

Thai wrote: какво да ти кажа - "моята" сметана е един продукт под кодовото название "Creme Fraiche" и ...
И тук, във Франция е със същото "кодово название" :wink: . Не съм фен. Млечните, вкл. сметаната си седят поне 1-2 м. в хладилника без абсолютно никаква промяна във вкусовите качества :( . Чета внимателно съдържанието. За консерванти никой, нищо не споменава... :roll: Знам ли...по-добре без тях.
TedyK
Ученик
Ученик

Post by TedyK »

cottage chease + яйца (белтъци).
...и таратор когато ми омръзне да пия вода.
no_purpose
Ученик
Ученик

Post by no_purpose »

РТ, аз преди бях като тебе с което си докарах големи проблеми
преди 3 години станах фанатична суровоядка - вегетарианка и проповядвах с пяна на уста тези идеи за гладуване, пречистване, природна и необработена храна и незнамсикво.
бях ужасно запалена и когато хората ме питаха защо се ограничавам аз им казвах че не се ограничавам изобщо, отвътре ми идва и не се насилвам ама грам.
обаче нещо се прецака в мене, от крайното суровоядство ли от кво ли се разболях от анорексия и булимия и сега леко съм се позакрепила обаче ме е страх да се надявам.
може би просто съм си такъв тип човек - екстремист... не знам
прекрасно знам че млечните докарват остеопороза, заслузяване, алергии и тн, обаче не ми дреме вече.
по-добре с остеопороза отколкото с ограничения последвани от седмици на самообвиняване когато "прегреша" и маниакално-суицидна депресия.
от години се опитвам да вляза в някакъв среден път, защото ми е омръзнало да се лутам в крайности. не че мога и да дефинирам понятието "среден път", то всичко така или иначе е субективно..
бъди сигурен че каквото се изписва против млечните по нета, се изписва 5 пъти повече против месото, обаче пак не ми пука. сега наскоро проядох месо след 3 години вегетарианстване и се чудя как е можело да се лишавам от вкуса на печени пилешки гърди и риба и тн.
винаги ще има нещо супер вредно дето да го отказваме, ако не е хляба ще е сиренето или пък алкохола както сега е моя случай напоследък...
то може и аз да съм нещо сбъркана, наскоро четох едни теории за addictive behavior, общо взето има хора дето винаги са пристрастени към нещо.. може би никога няма да изляза от гадния цикъл на самообвиняване, булимично-пургативни пристъпи и мании по разни неща, били те френски сирена, вина или марокански хашиш :oops: :shock: :?
jihad4o
изгонен.

Post by jihad4o »

по моите впечатления РТ отрича вегетарианството и всички крайности! на всичкото отгоре казва и че е полезно да се хапват млечни продукти от време на време(без да се прекалява).
PT
Студент
Студент

Post by PT »

no_purpose wrote:РТ, аз преди бях като тебе с което си докарах големи проблеми
преди 3 години станах фанатична суровоядка - вегетарианка и проповядвах с пяна на уста тези идеи за гладуване, пречистване, природна и необработена храна и незнамсикво.
бях ужасно запалена и когато хората ме питаха защо се ограничавам аз им казвах че не се ограничавам изобщо, отвътре ми идва и не се насилвам ама грам.
обаче нещо се прецака в мене, от крайното суровоядство ли от кво ли се разболях от анорексия и булимия и сега леко съм се позакрепила обаче ме е страх да се надявам.
може би просто съм си такъв тип човек - екстремист... не знам
прекрасно знам че млечните докарват остеопороза, заслузяване, алергии и тн, обаче не ми дреме вече.
по-добре с остеопороза отколкото с ограничения последвани от седмици на самообвиняване когато "прегреша" и маниакално-суицидна депресия.
от години се опитвам да вляза в някакъв среден път, защото ми е омръзнало да се лутам в крайности. не че мога и да дефинирам понятието "среден път", то всичко така или иначе е субективно..
бъди сигурен че каквото се изписва против млечните по нета, се изписва 5 пъти повече против месото, обаче пак не ми пука. сега наскоро проядох месо след 3 години вегетарианстване и се чудя как е можело да се лишавам от вкуса на печени пилешки гърди и риба и тн.
винаги ще има нещо супер вредно дето да го отказваме, ако не е хляба ще е сиренето или пък алкохола както сега е моя случай напоследък...
то може и аз да съм нещо сбъркана, наскоро четох едни теории за addictive behavior, общо взето има хора дето винаги са пристрастени към нещо.. може би никога няма да изляза от гадния цикъл на самообвиняване, булимично-пургативни пристъпи и мании по разни неща, били те френски сирена, вина или марокански хашиш :oops: :shock: :?
Аз никъде не съм проповядвал строго вегетарианство, бъркаш двата щата, суровоядство и вегетарианство не е едно и също.
Аз самият не ям само сурово ям и млечни от време на време, това което пиша е строго свързанос контекста на поста на участника и има за цел да го накара да се замисли, да прецени някои нови за него факти и да реши дали си струва да продължава по същия начин. А за крайностите съм абсолютно съгласен.
Прецакала си се от крайното вегетарианство, а не от суровоядството, ако бе яла сурово месо, и яйца нямаше да имаш проблеми. на организма му е нужна животинска храна. :idea:
Просто уточнявам, че не си била като мен.
За избавяне от пристрастеност към каквото и да е има сигурно, гарантиранои средство и то се нарича ТЕС.
no_purpose
Ученик
Ученик

Post by no_purpose »

Аз никъде не съм проповядвал строго вегетарианство, бъркаш двата щата, суровоядство и вегетарианство не е едно и също.
Аз самият не ям само сурово ям и млечни от време на време, това което пиша е строго свързанос контекста на поста на участника и има за цел да го накара да се замисли, да прецени някои нови за него факти и да реши дали си струва да продължава по същия начин. А за крайностите съм абсолютно съгласен.
Прецакала си се от крайното вегетарианство, а не от суровоядството, ако бе яла сурово месо, и яйца нямаше да имаш проблеми. на организма му е нужна животинска храна. :idea:
Просто уточнявам, че не си била като мен.
За избавяне от пристрастеност към каквото и да е има сигурно, гарантиранои средство и то се нарича ТЕС.
какво е ТЕС?
ок извинявай, не знаех че от време на време това, което пишеш, мислиш и правиш се разминава в зависимост от контекста :P :)
като прочетох постингите ти си помислих, ето поредния, който си мисли че природата е константна величина и каквато е била преди е такава и сега, а също и живите същества в нея.
да човека применя околната среда, но не е едиснтвен фактор. вземи ледниковите периоди например. те са циклично явление и нямат нищо общо с хората. това означава ли че каквото и да се случва в природата, то винаги ще е добре за мене защото майката-природа винаги ни мисли доброто и незнамкакво?
не знам, може би ти малко разсъждаваш от гледна точка на градски човек, а за повечето такива "природа" е разходка на витоша, която те кара да се възхищаваш на красотата и чистотата на планината. за един селянин обаче природата е по-скоро враг с който трябва да се бориш всеки ден за да оцелееш. природа за него са вълци, суша, порои, скакалци и още и още. така че общо взето всичко е субективно и няма една универсална истина..
просто ми е малко смешно как отричаш човешката намеса в природата и говориш за ядене само на "природна храна", каквото е суровото козе месо да речем, без да ти минава през ума че ако не е била доместикацията на животни и растения преди 10,000 години нямаше да имаме кокошки, овце, леща и тн каквито имаме сега.
1 вирус също е природно създание, но това означава ли че като хвана хепатит или салмонела примерно не трябва да пия изкуствените лекарства на фармацевтичната индустрия и да си умра като стой та гледай?
мене ми се живее въпреки сичката помия в която съм затънала сега..
PT
Студент
Студент

Post by PT »

No_purpose , на колко години си миличка, и колко от тях изживя на село и се бори със скакалци и суша та така добре разбираш селската душа и мироглед?
На теб минавало ли ти е през ум, че за да бъде доместикирано нещо то трябва вече да е съществувало, иначе няма откъде да го вземем или хванем че да го доместикираме? А възможно ли е имунната ти система да се справи с вируса преди да се разболееш от каквото и да е и да "трябва" да гълташ лекарства за да живееш. Или дори след това, ако вече си се разболяла?
Всичко е относително, права си. Също така относително е правото ти да избираш как да живееш. Доколкото разбирам ти си била в една крайност, опарила си се и сега минаваш в друга - на бой с всички теории за природно хранене, да живее цивилизацията, хапчетата и всички достижения на доместикацията. Важното е да се живее.
А живееш ли добре. Добре ли се чувстваш, харесваш ли се , имаш ли енергия, радваш ли се на живота?
Аз знам, че си по-добре от преди когато си била вегетарианка. Но сега супер ли си или просто по-добре. И ако не си супер, не е ли време да търсиш причини начини да станеш по-добре.
Аз съм на 40 и се чувствам страхотно, за мен моите теории работят. Не съм бил на зъболекар от години, нито съм се разболявал така че да се налага да гълтам каквито и да било хапове.
А за теб твоите теории, как работят?
За ТЕС виж Общи теми.
Biliana
Ученик
Ученик

Post by Biliana »

Прочетох из темата че може да се яде котидж. С какво е по-различен от другите млечни,че е допустимо да се яде?
iva_8503
Ученик
Ученик

Post by iva_8503 »

Biliana wrote:Прочетох из темата че може да се яде котидж. С какво е по-различен от другите млечни,че е допустимо да се яде?
Че то по принзип всички млечни са позволени, по-различно е май по % на Б, М, В, иначе си е пак вид сирене, по-близко на вкус до изварата(без сол :D )
Лазар Радков (Thai)
изгонен.

Post by Лазар Радков (Thai) »

аве млечните т'ва, млечните онва - обаче малко дрога от време на време не пречи :twisted:

за триптофана говоря :wink: и стимулирания от него малатонин :P

стотина грама сиренце преди лягане - чудесен сън! 8)

тренирали сте като животно предната вечер и на другия ден сте смазани? - 100тина грама сиренце и света придобива малко по-мек отблясък

Кажи, бай Иване, кажи! :)
no_purpose
Ученик
Ученик

Post by no_purpose »

PT wrote:No_purpose , на колко години си миличка, и колко от тях изживя на село и се бори със скакалци и суша та така добре разбираш селската душа и мироглед?
годините нямат значение, щото и на 100 да си, ако не си живял и 1 ден на село или не си говорил с хората, или пък чел книги за тях пак няма да знаеш как се чувстват селяните.
На теб минавало ли ти е през ум, че за да бъде доместикирано нещо то трябва вече да е съществувало, иначе няма откъде да го вземем или хванем че да го доместикираме?
ето значи признаваш, че нещата не падат от марс.. щом като е имало прото-коза, а сега имаме изкуствена, опитомена коза, защо да не приемем, че от мляко става сирене и то е също толкова естествен продукт. да не говорим, че като оставиш мляко на слънце или нещо то се спича от самосебе си така че 1вото сирене на света може би така е станало и после хората са почнали да експериментират, не знам:)
А възможно ли е имунната ти система да се справи с вируса преди да се разболееш от каквото и да е и да "трябва" да гълташ лекарства за да живееш. Или дори след това, ако вече си се разболяла?
предполагам че е възможно, не винаги обаче.
А живееш ли добре. Добре ли се чувстваш, харесваш ли се , имаш ли енергия, радваш ли се на живота?
не.
PT
Студент
Студент

Post by PT »

Котидж сиренето е просто по-малко обработено от другите сирена и по-прясно иначе с нищо не е различно. Повечето хора са пристрастени към млечните и зависими от тях, затова давам тази информация, за да преосмислят и да ги намалят до минимум или дори изключат ако желаят, защото те не са толкова здравословни колкото са ни учили и колкото все още пропагандират производителите им че са. От друга страна важно е какво правиш през по-голямата част от времето, ако ги ядеш от време на време, по малко, задължително минали през някоя и друга бактерия (разбитрай сирене , кисело мляко кашкавал) и по възможност от непастьоризирано мляко е ОК (според мен).
No purpose -Няма друго животно което да яде мляко след като е било отбито. Значи не са природен продукт. Ако те пусна в природата сега няма да намериш какво да издоиш а дори и да намериш то-животното няма да има мляко цяла година :!: :!: :!: . Така че не признавам НИЩО :) А пък ти можеш да си го извърташ написаното до безкрайност както на теб ти изнася и да търсиш и намираш под бика теле и под кравата човек. :)
Post Reply