Здравословно хранене на децата

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Анелия
Ученик
Ученик

Здравословно хранене на децата

Post by Анелия »

Имало е подобна тема, но тя е заключена и заради това отварям нова такава...подтиквана днес от една брошура, залепена до седмичното меню в детската градина. Бях изумена от колко много калории се нуждае едно дете http://www.weightlossresources.co.uk/ch ... _needs.htm. Нямам идея колко яде моето в градината, но през почивните дни определено е далеч от ориентировъчните за неговата възраст 1500-1700.
Отделно за здравословно хранене е много трудно да се говори вкъщи, защото нещата, които се ядат се броят на пръсти и вечер имам огромния избор за детското меню между пиле и пастет :lol: Това ме улеснява като приготвяне, но от друга страна не е много здравословно (особено филия хляб с пастет). Е, тези дни успявам да вкарам и таратор и кюфтета :wink: Плодове и зеленчуци вкъщи също рядко се консумират. Изборът е зеле, морков, краставица и ябълка. Мноого рядко банан.
Знам, че е лесно да се дават съвети отстрани, но само родителите на "злоядковците" знаят каква е мъка да си гледаш детето да не иска да хапне 2 хапки.
Все пак прилагам малко трикове и днес само половин час каране на колело доведе до по-бързо огладняване, изяждане на пълна купа таратор, 2 кюфтета и една голяма филия.
Не знам защо пиша всичко това...един вид споделяне как да храним малките палавници (и бъдещите такива ;) )
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Поздравления за темата :D
Засега мога да се включа само с теория, затова ще се въздържа :lol:
След някои и друг месец ще споделям как се храни моето дете.

Все пак, като е злояд, защо не се опиташ да му даваш по-калорични неща - например сметана, тахан с мед (малко мед, да не прекаляваме със сладкото ;))
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
leech
изгонен.

Post by leech »

Според мен не трябва да се смята, че дадено дете е злоядо - ако детето се движи, играе си с другите деца, уморява се, то няма как да не огладнее. После трябва да му се предложат хубави неща за ядене и то ще си иска.

Поне така съдя от опита със сестра ми, с която имаме доста голяма разлика в годините и съм и приготвял храна и така нататък.
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Не искам да обидя никого, ама понеже темата е "Здравословно хранене на децата" не мога да се въздържа да отбележа, че според мен пържените картофи, бидейки смес от въглехидрати и транс мазнини, не са здравословна храна....
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
freelancer_bg
изгонен.

Post by freelancer_bg »

На колко години е детето?
Да не би да има дефицит на цинк ? Тогава храната става безвкусна и може това да е причината да не яде.
Аз като малък бях много злояд , ядях само вредни храни , разбирайте теста, сладко, пържени картофи...бях дребен на ръст (заради това си мисля че съм имал дефицит на цинк в тялото). Всичко се оправи когато прочетох една книга за хранене и тренировки, почнах насила да се тъпча смесо , риба, яйца и млечни продукти. Точно след няколко месеца вече бях послушно всеядно прасенце :) Всичко ми се виждаше супер вкусно и ядях по много. От тогава си знам , че това че съм бил почти вегетарианец е било най-голямата грешка в живота ми ;)
velislava
Ученик
Ученик

Post by velislava »

Случка от супермаркета (майка и около 10-годишно дете пазаруват):

Майката: Какво да си хапнем довечера?
Детето: Ми-и... манджа с месце.
Майката (забелязва картофите на щанда за зеленчуци): О-о, ето - ще си изпържим картофки! И може за десерт да си изпечем от замразените банички с крем.
Детето: Ама мен ми се яде месце...
Майката: Айде, айде, решихме го вече!

Няма да обяснявам как изглеждаха и майката, и детето.
Направо бяс ме хвана! И после - децата били затлъстели, защото в училище ядяли боклуци. А вкъщи какво ядат?

Много се паля от темата за наднорменото тегло при децата и се убеждавам и от примери, и от това, което чета, че изграждането на хранителна култура от най-ранна възраст е от огромно значение.
Много родители (вкл. мои много близки приятели) поради мързел или оправдания за липса на време хранят децата си с откровени боклуци и изобщо не се притесняват! :shock:
Голяма простотия цари!!!
Margi
Асистент
Асистент

Post by Margi »

Ядосвам се като гледам, че в ресторантите детските менюта са винаги "пържени картофи с кетчуп" или "пица"...
velislava
Ученик
Ученик

Post by velislava »

А най ме вбесява доводът, че те, видите ли, децата, си показвали от какво има нужда организма им - като им се яде само и единствено филия с течен шоколад на закуска, обяд и вечеря - това да ядат!

Ами децата ако знаят какво е най-добре за тях, защо изобщо да ги отглеждаме - да ги оставим на самотек, няма нужда да се грижим за тях, да ги възпитаваме или учим на нещо! Познавам дете на 5 години, което не е вкусвало месо или сирене и чиито родители се самоуспокояват с това, че не бил кльощав, моля ви се!!! :shock:

Лошото е, че въпреки всичко, което се говори и пише на тази тема, все още има страшно много хора (родители), за които това са "глупости" и които изобщо няма и да разберат проблема.
Post Reply