Студен или топъл душ след тренировка?

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Студен или топъл душ след тренировка?

Post by Милко Георгиев »

simsana wrote:Понякога енин душ деиства доста благоприятно на организма , но въпросът е той - студен или топъл да бъде?
Кой се понася по-добре от организма?Аз лично съм зиморничев и предпочитам да се напария!
Ако си се намръзнал - зареди се с горещ.
След здрава тренировка - хладък или дори студен.
Контрестните душове са перфектни винаги.
Last edited by Милко Георгиев on Sun Jul 19, 2009 14:37, edited 1 time in total.

Кондиционен треньор
Atomic
Ученик
Ученик

Post by Atomic »

аз знам, че ако се тренира за качавне е добре топлината в мускула да се запази макимално дълго
Лазар Радков (Thai)
изгонен.

Post by Лазар Радков (Thai) »

Atomic wrote:аз знам, че ако се тренира за качавне е добре топлината в мускула да се запази макимално дълго
А не е ли именно обливането със студена вода след горещия душ начин да запазиш топлината в мускулите?

поздрави
athlete
Ученик
Ученик

Студена вана/душ

Post by athlete »

Аз всеки път след тежка тренировка си правя една вана само със студена вода и се потапям за около 2-3мин.(сега в големите жеги дори и по-често)
Действа ми много зареждащо и освежаващо.
Обаче не съм сигурна дали е правилно и дали не прекалявам? (в къщи ме критикуват и ме плашят че може да ми навреди на здравето)
Ако някой знае нещо повече за терапията със студена вода, моля да сподели инфо. Как се отразява на мускултурата, на организма , имали положително влияние върху развитието на резултатите и пр. (чувала съм че американските спринтъори възстановяват във вани пълни с лед :shock:
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Студена вана/душ

Post by Милко Георгиев »

athlete wrote:Аз всеки път след тежка тренировка си правя една вана само със студена вода и се потапям за около 2-3мин.(сега в големите жеги дори и по-често)
Действа ми много зареждащо и освежаващо.
Обаче не съм сигурна дали е правилно и дали не прекалявам? (в къщи ме критикуват и ме плашят че може да ми навреди на здравето)
Ако някой знае нещо повече за терапията със студена вода, моля да сподели инфо. Как се отразява на мускултурата, на организма , имали положително влияние върху развитието на резултатите и пр. (чувала съм че американските спринтъори възстановяват във вани пълни с лед :shock:
Студените вани след достатъчно сериозна тренировка са използвани от руските (и не само) атлети от няколко века насам.

Athlete, никът ти във форума ни е на една буква от този на Борис Божинов и направо се шашнах, че прави вани и че пише в женски род. След секунди загрях :)

Кондиционен треньор
athlete
Ученик
Ученик

Студена вана/душ

Post by athlete »

Благодаря за бързия отговор :!:
И аз сега обърнах внимание че има др потребител с подобен ник, и то точно този на Борис Божинов (той ме насочи към сайта и аз реших да го разгледам обстойно) :o
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

athlete wrote:Благодаря за бързия отговор :!:
И аз сега обърнах внимание че има др потребител с подобен ник, и то точно този на Борис Божинов (той ме насочи към сайта и аз реших да го разгледам обстойно) :o
Явно сте атлети :)

Кондиционен треньор
athlete
Ученик
Ученик

Post by athlete »

Милко Георгиев wrote: Явно сте атлети :)

Ммммм Да :wink:
alfa
Студент
Студент

Post by alfa »

Имам няколко подробни неща за това, 5-10 мин. търсене из дисковете не даде резултат, така че малко синтезирано. Това ме убеждава, че трябва да направя преподреждане.
Повишава се силовата издръжливост. Оказва влияние и на адаптацията на организма към хипоксия - хипобарната и локалната хипоксия имат пряко и много важно отношение към алпинизма и водолазния спорт например. Протичат процеси свързани с изгарянето на мазнини, които са свързани с подържането температурата на организма, рязко спада при подлагане на тялото на такъв фактор, което от своя страна е свързано с повишаване натоварването на сърдечносъдовата система. Свързано е и с повишаване тонуса на парасимпатиковата нервна система и повишаване синтеза на ацетилхолин, който се явява главен медиатор /т.е. вещество, с помоща на което невроните контактуват помежду си/ на нервно-мускулния апарат. Това е една от причините делириантите, и по-точно ценралните холинолитици - природни и синтетични, които са антагонисти на ацетилхонина да са забранени вещества в спорта, изцяло или по време на съзтезание.
Правят се с различна продължителност и температура и с различни цикли, за да се случат процесите от горния абзац. Зная каква и какви, само че не се наемам да пиша по тези въпроси в интернет.
alfa
Студент
Студент

Post by alfa »

Милко Георгиев wrote:Студените вани след достатъчно сериозна тренировка са използвани от руските (и не само) атлети от няколко века насам.
Така е, чел съм го не на едно и две места. Сещам се за Валерий Щедрин, който го е практикувал през цялата си спортна кариера.

Image
freelancer_bg
изгонен.

Post by freelancer_bg »

Абаджиев и той е прилагал контрастни душчета !
Аз също ;)
athlete
Ученик
Ученик

Студена вана/душ

Post by athlete »

alfa направо ме разби :roll: Отговорът ти показва че имаш доста информация и познания по темата. Аз доста се рових в интернет,но не открих много (можеби защото не търся както трябва :? ).
alfa wrote: Правят се с различна продължителност и температура и с различни цикли, за да се случат процесите от горния абзац. Зная каква и какви, само че не се наемам да пиша по тези въпроси в интернет.
PS: Все пак ако си промениш мнението, ще се радвам да прочета още по темата :wink:
alfa
Студент
Студент

Post by alfa »

За щангистите го потвърждавам, три години изкарах, от 2000-ната натам на Дианабад, в сградата на Националния център по вдигане на тежести. На вторият етаж беше залата за БИ, в която тренирахме, на първият тренираха щангистите от Националния, често идваха на лагери и от провинцията. Ползвахме обща съблекалня, душовете са 5-6 в редица и си спомням, че се къпеха със студена водa.
За съжаление незная къде има подобна информация в интернет. Мисълта ми е, че преди да си прекарам домашен и да почна с копи-пейст години съм събирал, преписвал по библиотеки, ксекорокопирал и т.н. различни неща свързани с тренировките, които съм преценил, че са важни. Това е едно от тях. Много съм сканирал, има немалко останало и на хартия.
Специално за силовата издръжливост, което предполагам, че те интересува се случва така, защото при ниски температури ресинтеза на АТФ е в крайни долни граници, което е стрес за организма. Той отговаря с адаптация - в случаят със значимо увеличаване синтеза на белтъци в митохондриите. На практика това означава повишаване на силовата издръжливост. Ако провериш каква е ролята на митохондриите и белтъците в тях за организма ще видиш, че ги наричат "клетъчни енергийни фабрики” и има защо да е така. Поздрави.
freelancer_bg
изгонен.

Post by freelancer_bg »

Значи преди тренировка се загрява ,а след тренировка се изстудява :)
Чудя се дали обаче обратното също може да се приложи, да речем , когато сме в застой в тренировките за силова издръжливост ???
arsenala
изгонен.

Post by arsenala »

Днес го приложих студеният душ....благодарско :)
Post Reply