Clean & Press

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Лазар Радков (Thai)
изгонен.

Clean & Press

Post by Лазар Радков (Thai) »

Гледал съм аз по разни сайтове снимки и разсяснения ... но все пак си остават само снимки и разяснения - та, да си питам аз тук!

... та значи - първата част от движението се прави като мъртвата тяга, но с горен хват (супи .. какво беше там?). Веднъж след като сме се изправили (т.е. като сме "вдигнали тягата" (кофти български, 'ма к'во да ма правиш)), правим нещо като Ъпрайт Роу, но засилвайки щангата. Горе я обръщаме и си правим Милитарито.

Значи синтезирано:
- тяга с над хват - бавно и контролирано
- ъпрайт роу - балиситчно (в края - обръщане)
- милитари преса - бавно и контролирано

Да или не?

Благодаря! :wink:
Jaho
Асистент
Асистент

Post by Jaho »

Добре де - малко по подробно. Първо загрей хубаво раменната става с ротации във всички посоки. Много е важно.

Първата част действително е като тягата, ама така или иначе в началото ще го правиш с крайно малка тежест, така че не е бавно и контролирано, а по скоро спокойно темпо.

2. Ъпрайт гребане или така нар. хеликоптер наподобява тва движение ама не съвсем. Значи цаката е едновременно да експлодираш с цялото тяло. Краката са в полуклек горе долу, таза е назад, лоста над коленете.
В този момент най лесно е да ти го обясня е, чее се опитваш да скочиш (ако видиш снимки на клийн или обръщане, ще видиш хора в тази фаза да са на 3-4 см от земята). Това ще ти даде много мощ от краката. също така естествено екплозивно дърпаш с ръцете и много важно с трапеца като при това движение, за което ти говориш. Същевременно обаче гърба ее извива назад дъговидно, това ти дава още мощ. Както казах мощта се генерира на три нива, а ако го правиш само като балистичнен хеликоптер, няма да вдигнш много.

Ето и снимки (това е power clean, което ще рече че го правиш не от земята, а от стоеж, ама приниципите са същите, просто не се навеждаш всеки път до земята)

Image
таза назад...

Image
дъга и скокче...

Image
Last edited by Jaho on Wed Jul 06, 2005 18:59, edited 1 time in total.
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Re: Clean & Press

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Супиниран е обратното на прониран (помни се лесно от супа: ако можеш да си носиш супата на дланта, значи е супиниран:)
В случая надхвата е пронирано положение на дланта.
Иначе започваш от тяга, задържаш въздуха, засилваш нагоре, което не е гребане нагоре в никакъв случай, по скоро е като обръщане и после преса ( без много пауза):)
На видео филмчета се вижда чудно:)
Лазар Радков (Thai)
изгонен.

Post by Лазар Радков (Thai) »

Благодаря за отговорите :wink:

Идея ми беше така да си взимам щангата от земята, че нямам стойка ида правя Милитъри преса .. след това съответно да я оставям ...

Как звучи?
Петко К
изгонен.

Post by Петко К »

Ами може, ама ако ти се развива синхронно силата и в обръщането и в изтласкването. Аз винаги съм взимал щангата от стойки и не съм тренирал съответно обръщането, и естествено не мога да вдигна така работните си тежести за военните преси. Но при теб може и да няма проблем.
Post Reply