Желязо, кръвни изследвания

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

SoAlien
Ученик
Ученик

Желязо, кръвни изследвания

Post by SoAlien »

Здравейте.

На поредните профилактични прегледи се оказа, че имам леко занижени стойности на желязото - 9.2 (при реф.ст-сти над 10-25 за мъже), 117 за хемоглобина (реф.ст-сти - 110-170) и MCHS - 313 (реф.ст-сти 330-370). За сметка на това пък ЖСК ми е 62, което компенсира доста тези по-ниски стойности ми каза лекарката.

Естествено ми изписаха една сурия витамини и добавки да бия около 20 дни и след 3 месеца като се повлияе да си направя изследване отново.

Въпроса ми е, тъй като реших изцяло чрез хранителния си режим да коригирам проблема, кога най-рано мога да си направя изследване. Не мога ли по-рано от тези 3 месеца....изобщо как стои въпроса със корекцията на желязото в кръвта...толкова ли бавно се повлиява...

:)) Иначе другото ми е перфектно....4.5 общ хол, ХДЛ - 1.6; триглиц.-0.89.
Тонито
Ученик
Ученик

Post by Тонито »

Доколкото знам, изследвания можеш да си пускаш всеки месец. Дали ще се повлияе хемоглобина за месец, не мога да ти кажа.

Щом ще разчиташ на хранителен режим, имай предвид, че мита за желязото в спанака е резултат от правописна грешка.
"There is no difference between living and learning... it is impossible and misleading and harmful to think of them as being separate." John Holt, author
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Не си казал какво точно смяташ да направиш с хранителния си режим.

Но, да, ще се повлияе за месец ако всеки ден ядеш черен дроб, далак и месо. Гарантирано. Имам наследствена хемолитична анемия, та затова знам. Всъщност вече нямам :)
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

cremcaramel wrote:Но, да, ще се повлияе за месец ако всеки ден ядеш черен дроб, далак и месо.
Всеки ден черен дроб означава доста витамина А, което може да стане проблем.

Кондиционен треньор
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Милко прав си, изразих се образно (и необмислено, макар че се съмнявам, че точно SoAlien ще тръгне да яде черен дроб всеки ден, пък то зависи и от количествата, де).

Тони, доколкото ми е известно на бременните по принцип им следят хемоглобина, нормално е. Какво точно искаш да знаеш?
Low fat - low food
Тонито
Ученик
Ученик

Post by Тонито »

cremcaramel wrote: Тони, доколкото ми е известно на бременните по принцип им следят хемоглобина, нормално е. Какво точно искаш да знаеш?
Да, така е. Моя хемоглобин си е в нормата, защото набивам мръвки и зарзават.

Просто ми е интересно освен общоизвестния черен дроб, какво друго се препоръчва като храна, като диета.
"There is no difference between living and learning... it is impossible and misleading and harmful to think of them as being separate." John Holt, author
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Ами това е. Дроб, далак, червени меса. В моя случай изключително не се препоръчваше да се пие желязо или желязосъдържащи препарати. Диетата има огромно значение. Липсата на въглени също.
Low fat - low food
Cinderella
Ученик
Ученик

Post by Cinderella »

Стойностите на Нв и желязото са наистина гранични и няма място за притеснение. А колко е МСV? Обикновено желязодефицитните анемии се характеризират с ниско МСV- т.е. намален обем на еритроцитите. Малко необичайно ми се струва здрав човек, който приема редовно месо да има желязонедоимъчна анемия, освен ако няма някакви хронични кръвозагуби. Най-богати на желязо освен черния дроб са червеното месо, яйчен жълтък, коприва , по принцип от растителните храни желязото се усвоява по-трудно.
Контролни изследвания могат да се направят и по-рано, но обикновено на организма е нужно време , за да попълни депата си от желязо, затова няма смисъл да се бърза, още повече, че явно се касае за съвсем леки отклонения в стойностите.
За наследствените хемолитични анемии, те не се лекуват с диета и храненето няма как да ги повлияе.
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Храненето определено ми повлия на анемията, както и на тази на баща ми, която е в малко по-тежка форма.

Поздрави :)
Low fat - low food
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Cinderella wrote:Предполагам за таласемия минор става въпрос.
Да.
Low fat - low food
bangladesh
Ученик
Ученик

Post by bangladesh »

За хора с нисък хемоглобин, които за които има съмнения за наличие на таласемия, преди да приемат желязо, други медикаменти или хранителни добавки е добре да се изследват за този вид анемия, които да потвърдят таласемията или да я отхвърлят.

При наличие на това заболяване, приемането на желязо и витамин C е строго забранено и може да доведе до по-сериозни увреждания или последици в зависимост от степента на заболяването.

п.с
прощавайте ако някой вече е споменал за това, но още не съм се събудил и доста неща не темата така да се каже съм ги проспал
Last edited by bangladesh on Thu Aug 30, 2007 07:57, edited 1 time in total.
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

bangladesh wrote: При наличие на това заболяване, приемането на желязо и витамин C е строго забранено и може да доведе до по-сериозни увреждания или последици в зависимост от степента на заболяването.
Аз споменах, макар и не така категорично. За желязото знаех, но витамн Ц за пръв път чувам. Като знам колко витамин Ц съм изпила през живота си...
Low fat - low food
bangladesh
Ученик
Ученик

Post by bangladesh »

cremcaramel wrote: Аз споменах, макар и не така категорично. За желязото знаех, но витамн Ц за пръв път чувам. Като знам колко витамин Ц съм изпила през живота си...
Витамин Ц стимулира усвояването на желязо. Aко имаш таласемия, не трябва да се взема директно витамин Ц особено в големите дози. Пие се фолиева киселина. Аз също имам Таласемия минор и разбрах за нея в доста късна възраст. При ниските стойности на хемоглобина имунната система е доста слаба и сте податливи на инфекции и вируси. ПО-често боли гърло, по-често настинка и от там като се тръгне при по-сериозен сприв на имунната система, може да се докара по-сериозно заболяване. За това пийте си фоливата киселина и хемоглобина винаги да е близо до нормата. За съжаление, хората с таласемия трудно могат да достигнат стойности на хемоглобин като на хората без анемии. Специално заради това, периодичното изследване стойностите на хемоглобина е силно препоръчително, за да се вземат мерки ако има нужда.
Last edited by bangladesh on Thu Aug 30, 2007 08:30, edited 2 times in total.
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Откак съм на ВМ-НВХ, хемоглобинът ми е доста добър, даже, както се изразяват лекарите "малко високичък за жена" :D
Low fat - low food
bangladesh
Ученик
Ученик

Post by bangladesh »

Е това е много добре, че имаш висок хемоглобин. Ами така е, като се нагъва повече месце (заб: пилешкото не помага за образуването на хемоглобин кой знае колко) :)
Post Reply