Аз попаднах на тоя форум съвсем скоро (всъщност една приятелка ми го преподъча), но като гледам, май ще се задържа (освен ако някой не ме изгодни междувременно) - влизат интересни хора, можеш да поспориш, без да те напсува някой несъгласен, т. е. средното ниво на интелигентност и толерантност на участниците е достатъчно високо.
Нека споделя малко от моя опит. За съжаление никога не съм спазвал точно ВМ-НВД диета, но винаги съм бил доста близо до нея.
Да започна от това, че преди година (да, точно година) бях достигнал "завидното" тегло от 120 килограма, бях тотално обездвижен, изпробвал няколко "чудодейни" едноседмични диети (много глад, никакъв резултат). Висок съм (малко повече от 190 см), но все пак 120 кг. са си много, особено когато са съчетани с 33% мазнини, хипертония, повишен холестерол и триглицериди, болки в коленете... Това беше стартовата ми точка.
Реших, че трябва да започна да тренирам. По-точно жена ми ме закара във фитнес залата почти на сила. Съчатех тренировки за начинаещи (аеробни упражнения, комбинирани със силова тренировка за цяло тяло) с диета. Отначало просто си броях калориите. После изпробвах една диета, която ми донесе доста добри резултати (нисковъглехидратна, но и нискомазнинна, предимно зеленчуци и белтъчини). Напълно съзнавах, че тази диета не може да се спазва дълго време и то не само заради отрицателния калориен баланс, а и заради липсата на определени вещества в храната. Все пак останах няколко месеца на нея и за моя изненада взех да свиквам и да не чувствам онзи постоянен глад, който преди година ме караше да ставам в 2 посред нощ, да отварям хладилника и да мажа филия след филия с каквото намеря вътре. Резултатите не закъсняха. Отначало рязко отслабнах, а после започнах равномерно да губя тегло (около 2 кг. месечно). Изкарах така около 8 месеца, след което "омекотих" диетата - започнах да си позволявам по малко въглехидрати и по повече мазнини. Тренирах вече 4 пъти седмично със сплит, като престанах (къде от мързел, къде от липса на време) с аеробната част от тренировката. Всъщност така тренирам и досега. Килограмите ми се задържаха на 90, но мазнините продължиха да падат.
В момента (точно година по-късно) продължавам да съм 90 кг., мазнините ми се колебаят в границите 13-14% (още имам работа в тази насока, но и търпение не ми липсва). С други думи свалил съм 30 кг., от които 27 кг. мазнини и едва 3 кг. мускулна маса, приключих с хипертонията, холестерола и триглицеридите - спрях с терапията против повишено кръвно и в момента не пия никакви лекарства, освен витамини, чувствам се чудесно в кожата си и харесвам това, което виждам в огледалото. За свалени обиколки и огромни костюми, които се чудя как съм изпълвал преди, изобщо няма да говоря.

Тая история ми струваше доста пари за облекло, но с кеф бих ги дал отново и отново.
В момента гледам да се храня рационално, като не мога да нарека това, което правя, диета. Хранененто ми е близко до вашага НВ-ВМД, но не е толкова крайно. Никой на тоя свят не може да ме откаже от захарта в кафето - това е един от компромисите, които правех дори и при най-строгите ограничения, които си бях наложил. Нямам нищо против готовите колбаси (поне когато не се замислям за това как се приготвят и какво точно съдържат

), също така слънчогледовото олио е част от храната ми. Избягвам въглехидрати - гледам да не ям нищо сладко (хм, освен когато не съм силно изкушен от крем-карамел, който е почти единственото, на което не мога да устоя), никакви картофи и никакви хлебни изделия, минимум ориз. Все пак когато да кажем в стола в офиса има само храни, които съдържат въглехидрати, не стоя гладен, отвреме навреме си позволявам чашка концентриран алкохол (бирата я "забраних" много отдавна и почти не ми липсва). Освен това не наблягам на мазнините, просто не ги ограничавам. Добавките, които съм взимал, бяха млечен или суроватъчен протеин, някоя и друга капсула Л-карнитин, витамини. Всичко това - отвреме навреме (т. е. през повечето време не съм ги взимал).
Ако трябва да си призная прегрешението, в началния етап на отслабването си взимах минимална (настина много ниска) доза от лекарство, съдръжащо метформин и понижаващо кръвната захар, а в същото време намаляващо резорбацията на храната в тънките черва и въздейставщо на хипофизата по посока намаляване на апетита. Търговското му име няма да цитирам. В един момент обаче усетих, че ми пречи много на тренировката в залата - поради понижената кръвна захар (вероятно) нямах сили и буксувах на едно място, затова спрях с този медикамент.
В общи линии това е историята. Сега продължавам по тоя път, по който тръгнах преди година, поставям си високи цели и смятам да ги достигна (не виждам какво ще ми попречи всъщност, освен ако не ме бутне кола или не се гътна от западнонилски енцефалит преди това

). Успех на всички, които са решили да пробват - апетитът идва с яденето. Т. е. липсата на апетит идва с неяденето - така звучи по-подходящо за случая.