Осоли предварително сланината за 3-4 дни! След с нож остържи солта!ErU wrote:Надявам се да получа помощ с практична (лекаи трайна) високо енергийна храна вписваща се в ВМ-НВХ.
За сега съм се спрял само на сланина и сушено месо (луканка, пъстърма и т.н.). Като за сланината не знам как ще издържи на жегите. Ако имате съвет (начин) за запазване на месо за по дълго време - дайте го насам!
Благодаря предварително за отделеното време!
П.С.: Сирене? Как да го съхраня - също приемам идеи за вид и съхранение!
Помощ с избор на храна(ВМ-НВХ) за 6 дни трекинг в планината!
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
Re: Помощ с избор на храна(ВМ-НВХ) за 6 дни трекинг в планин
Консервите ги изключвам (тежест + предубеждение за съдържанието), за сушеното месо и аз си мислех, а ядките са много точно попадение как не се сетих по раноpa4080 wrote:Консерви. Русенско варено. Сушено месо. Ядки.
Идеално ще взема яйца, маслото ще пропуснаStraight wrote:15 минути варени яйца. ще изкарат 2-3 дена. масло също става. ще се размекне ама какво от това.
а това че имаш достъп до студена река - това си е жива проба хладилник. 2-3 найлонови торби и слагаш във водата и си 6.
Благодаря за съветите! Ако има още - добре дошли...
- daniel.panev
- Асистент

Уврежда ЦНС и се приема, че подпомага Алцхаймерpa4080 wrote:ivan wrote:Да, бе агенти, ясно. И за компактността, и за слънце-пластмаса-вода - също. Идеята ми беше, съхранението на храните при подобни обстоятелства, да не се случва задължително в полиетиленови торбички. Алуминиево фолио става ли?Някой може да се заеме да разбере, защо това е така и да сподели с нас.Милко Георгиев wrote:алуминият също има известна вреда за здравето
Това за зехтина е добра идея
! Относно пвц-то и алуминия за 5 дни бих заложил че пвц-то е по здравословно, честно да кажа не знам защо - може би че четох статия тук за фолиото при готвене, пликовете от пвц и хартия са по здравословни! Относно съдовете за готвене в планината има много плюсове и минуси:
Титан:
+ много лек, лесно се почиства, антибактериален, здрав, няма вредно влияние върху храната
- МНОГО СЛАБО ТОПЛОПРОВОДИМ, скъп
Алуминий:
+лек, евтин, топлопроводим
- ТРУДНО СЕ ПОЧИСТВА, не е здрав, не е здравословно да се съхранява храна в него
Неръждаема стомана:
+ горе долу евтина, лесно се почиства, здрава, топлопроводима, няма вредни влияния върху храната
- ТЕЖКА
Така ако ще има як огън (не толко високопланински преход, има растителност за натурален огън) истината е титана, ако ще заложим на газ (високопланински трекинг - почти без готвене на истински огън) избора е алуминий (анодизиран алуминий който компесира трудното почистване с цената), за останалото (кат не знаем кво ще се случи) е стоманата!
П.С.: За прибор истината е една: титаниев спорк

Титан:
+ много лек, лесно се почиства, антибактериален, здрав, няма вредно влияние върху храната
- МНОГО СЛАБО ТОПЛОПРОВОДИМ, скъп
Алуминий:
+лек, евтин, топлопроводим
- ТРУДНО СЕ ПОЧИСТВА, не е здрав, не е здравословно да се съхранява храна в него
Неръждаема стомана:
+ горе долу евтина, лесно се почиства, здрава, топлопроводима, няма вредни влияния върху храната
- ТЕЖКА
Така ако ще има як огън (не толко високопланински преход, има растителност за натурален огън) истината е титана, ако ще заложим на газ (високопланински трекинг - почти без готвене на истински огън) избора е алуминий (анодизиран алуминий който компесира трудното почистване с цената), за останалото (кат не знаем кво ще се случи) е стоманата!
П.С.: За прибор истината е една: титаниев спорк
- daniel.panev
- Асистент