Проблеми с храненето

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
mmx
Асистент
Асистент

Проблеми с храненето

Post by mmx »

Здравейте приятели,

От месец и нещо съм с много странен проблем и незнам как да постъпя.
Храненето ми е предимно НВД/ВМ: за закуска, пълнозърнест хляб с масло, сирене, яйца, кисело мляко. Обед месо, свинска пържола или пилешка от бут. За вечеря, омлети/месо + салати.
След гореспомената закуска, корема започна силно да се дразни. Спрях варените яйца и се поуспокой. След няколо дена проблемите с корема продължиха, спрях сиренето. Стига се до там, че спрях и маслото. За капак след яденето на месо почнах да се обривам и корема пак ме болеше. Сега вече направо незнам какво да ям ... карам я на кисело мляко, супи и салати. От време на време се пробвам пак с месо и усещам как обривите пак се обаждат + имам някакво странно парене по езика, незнам дали може да се определи като метален вкус в устата.
Най странното е че за да не ходя умрял от глад почнах да закусвам с коросани с масло, тези от ОМВ и след 2,3 дена такава закуска пак се появиха проблемите с корема...
Някой сблъсквал ли се е с подобно чудо ?!!
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

Имаш ли проблеми с изхождането? Какъв цвят са изпражненията ти?

Имаш ли тежест в дясното подребрие? Вечер издуваш ли се?

На твое място бих изключил пълнозърнестия хляб и бих махнал киселото мляко от сутрешното хранене. Не е разумно да изключваш мазнините, особено маслото

Ако имаш бледи изхождания и болки/тежест отдясно то най-вероятно имаш проблем с жлъчния поток и оттам може би нарушена чревна флора, което води до такива обриви.

Ако е по средата и е остра болката е възможен гастрит/ дуоденит.

"Връща" ли ти се? "Гори" ли ти?

Пълнозърнестия хляб е лоша храна. Глутен + фибри. Не мъчи червата си. Използвай бял или не ползвай въобще. Намали приема си на протеин временно и се старай да сдъвкваш храната добре.
mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

ChrisR wrote:Имаш ли проблеми с изхождането? Какъв цвят са изпражненията ти?

Имаш ли тежест в дясното подребрие? Вечер издуваш ли се?

На твое място бих изключил пълнозърнестия хляб и бих махнал киселото мляко от сутрешното хранене. Не е разумно да изключваш мазнините, особено маслото

Ако имаш бледи изхождания и болки/тежест отдясно то най-вероятно имаш проблем с жлъчния поток и оттам може би нарушена чревна флора, което води до такива обриви.

Ако е по средата и е остра болката е възможен гастрит/ дуоденит.

"Връща" ли ти се? "Гори" ли ти?

Пълнозърнестия хляб е лоша храна. Глутен + фибри. Не мъчи червата си. Използвай бял или не ползвай въобще. Намали приема си на протеин временно и се старай да сдъвкваш храната добре.
Привет,

Бих казал, че имам лошо храносмилване и да ям бързо. Навик с който не мога да се преборя.
Аз и не искам да изключвам мазнините, но след като ям масло и яйца и като че ли по-слабо изразено с месото корема се обажда + понякога направо се обривам.
Последно време съм с бледи изхождания, но бих определил чувството в корема като болка, по скоро дискомфорт, понякога и подуване.
Имам усещането за "горене" в корема + парене на езика.
Каква примерна закуска да пробвам ?

Тъй като изпитах и няколко крампи + схванати мускули и проблемите с храносмилателната система сметнах, че имам недостиг на магнезий. От 3 дена пия Магнезиев хелатен 400мг.

Като цяло физически се чувствам добре, спротувам и незнам от къде но имам и сила за тежки тренировки.
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

Недостига на магнезий води до холестаза(жлъчен застой), добре си се усетил!

Ако този дискомфорт персистира пробвай с еднократна доза английска сол (магнезиев сулфат) 4-5 грама сутрин на гладно за да си раздвижиш/изпразниш жлъчката от шлаки. Щом получиш болезнени жлъчни контракции значи имаш някакво ниво на стагнация, което може да отмине.

Във всеки случай мини ехограф/кръвни преди това.

Докато се оправиш намали протеина, като донякъде замениш месото с кисело мляко, а сутринта закусиш по-обилно с мазнини. Временно смени закуската с такава от нишесте (картофи,ориз,каша) + мазнини (масло) Можеш да сложиш и жълтъци. Не яж фибри също
mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

ChrisR wrote:Недостига на магнезий води до холестаза(жлъчен застой), добре си се усетил!

Ако този дискомфорт персистира пробвай с еднократна доза английска сол (магнезиев сулфат) 4-5 грама сутрин на гладно за да си раздвижиш/изпразниш жлъчката от шлаки. Щом получиш болезнени жлъчни контракции значи имаш някакво ниво на стагнация, което може да отмине.

Във всеки случай мини ехограф/кръвни преди това.

Докато се оправиш намали протеина, като донякъде замениш месото с кисело мляко, а сутринта закусиш по-обилно с мазнини. Временно смени закуската с такава от нишесте (картофи,ориз,каша) + мазнини (масло) Можеш да сложиш и жълтъци. Не яж фибри също
Интересно
Прогнози при холестаза

Хроничната неинфектирана вътречернодробна холостаза не всякога еволюира до същинска холостатична цироза. При камък в холедоха запушването интермитира и уврежданията на паренхима настъпва по-късно. Развитието на цирозата започва към 4-5-ата седмица и стига пълна сила към 10-12-тата седмица. През началния стадий цирозата болните се оплакват от тежест и тъпа болка в дясното подребрие, лош вкус в устата, оригване и тежест след нахранване, непоносимост на някои храни, чувство на подуване на корема, метеоризъм. Често немотивирани диарии, запек, безсъние или сънливост, промени в характера и тягостно главоболие. Освен жълтеница по кожата се наблюда хлоазмоподобни петна, а в някои случаи адисоноподобни оцветявания ксантоми по клепачите, около основата на носа и по разгъвните повърхности на крайниците. В късните стадии се развиват повече или по-малко обширни кръвоизливи. Черният дроб се увеличава чувствително, става твърд и слабо болезнен. Далакът също се увеличава леко.
Тази болка не съм я усетил, нямам тягостно главоболие и петна. Само обриви ми се получаваха. Но като цяло, мисля че правилно съм се ориентирал.
Чакам да се върне от морето, един познат, гастроентеролог да си поговоря с него. Иначе като се чухме той ми каза да си ям всичко и да пия АЕРИУС което не мисля че въобще е добър вариант.
Продължавам с магнезия, даже ям и тиквени семки допълнително + съветите ти, мерси за които!

В интерес на истината преди да се появат тези проблеми съм ял масло в промишлени количества. До такава степен, че даже кожата на челото ми се поду като цицина, незнам как да го обесня даже :thinking:
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

mmx wrote:Така, дадох кръв и урина за изследване и резултатат е че имам повишено ниво на креатинин

креатинин 122 мmol/L при граници 57-110
Спортуваш, нормално е
И горницата е 130
Post Reply