Как да укрепне кръста?

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
mmx
Асистент
Асистент

Как да укрепне кръста?

Post by mmx »

Ако може някой да сподели, с какви упражнения може да се укрепне кръста, при условие че е проблемен. Нямам дискова херния, но имам някакво възпаление + стеснение между два прешлена на гръбнака долу някъде при кръста и вече незнам как да тренирам. Другият ми въпрос е кои от спайдърските упражнения мога да използвам?
Иначе за кръста сега правя Хиперекстензии + Обратното гръбно извиване - "Супермен"
wabbitt
Ученик
Ученик

Post by wabbitt »

Good Morning
"Good decisions come from experience, and experience comes from bad decisions"
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Как да укрепе кръста.

Post by Милко Георгиев »

mmx wrote:Ако може някой да сподели, с какви упражнения може да се укрепне кръста, при условие че е проблемен. Нямам дискова херния, но имам някакво възпаление + стеснение между два прешлена на гръбнака долу някъде при кръста и вече незнам как да тренирам. Другият ми въпрос е кои от спайдърските упражнения мога да използвам?
Иначе за кръста сега правя Хиперекстензии + Обратното гръбно извиване - "Супермен"
Трябва да си заздравиш целия пояс. Всякакви планкове и усуквания - във всички посоки - ренегатското (+преса) също е чудесно. Също и навеждания, но при тях има огъване на гръбнака и трябва да внимаваш с амплитудата и скоростта.

Кондиционен треньор
mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

Милко Георгиев wrote:
mmx wrote:Ако може някой да сподели, с какви упражнения може да се укрепне кръста, при условие че е проблемен. Нямам дискова херния, но имам някакво възпаление + стеснение между два прешлена на гръбнака долу някъде при кръста и вече незнам как да тренирам. Другият ми въпрос е кои от спайдърските упражнения мога да използвам?
Трябва да си заздравиш целия пояс. Всякакви планкове и усуквания - във всички посоки - ренегатското (+преса) също е чудесно. Също и навеждания, но при тях има огъване на гръбнака и трябва да внимаваш с амплитудата и скоростта.
Привет Милко,
Мерси за отговора. Само ако може да уточним, знам че от лицевите опори се товари кръста а в случая ренегатското гребане пак си в позиция за лицева опора? Това проблем ли ще е за кръста?
А за корема Milko Bench Press мога ли да го правя :)
Last edited by mmx on Thu Jun 10, 2010 09:51, edited 1 time in total.
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

на мен супермен и добро утро с по 5 сек задържане много ми помогна.
strength is not “gender-specific”, it is “belief” specific
mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

marsn wrote:на мен супермен и добро утро с по 5 сек задържане много ми помогна.
Привет marsn,
Страх ме е да пробвам добро утро, последната ми криза в кръста беше много тежка и ми отне 2,3 месеца да се стабилизирам.
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

прави се по-различно, и разбира се с по-лека тежест от обичайната за теб. целта е да се научиш и (свикнеш) да стягаш пояса.

аз правих следното, с леко сгънати крака навеждаш се до момента в който все още можеш да държиш чупка в кръста стабилно. тогава изправяш краката и държиш 5 сек.

пробвай с лост. в началото и мен ме беше доста страх, но е така само докато се научиш да мислиш за пояса през цялото време :)
mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

Днес правих ренегадското, като държах таза на 3,4 сантиметра по-високо, утре ще видя как ще е кръста...
Joss Stone
Асистент
Асистент

Post by Joss Stone »

На мене ренегатското много ми помогна. Напоследък правим само на пейка, че товари повече. Резултатът е видим. Не правя добро утро заради хммм, как се води- изкривяване в кръста ли беше, не помня :oops:
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

mmx wrote:
Милко Георгиев wrote:
Привет Милко,
Мерси за отговора. Само ако може да уточним, знам че от лицевите опори се товари кръста а в случая ренегатското гребане пак си в позиция за лицева опора? Това проблем ли ще е за кръста?
А за корема Milko Bench Press мога ли да го правя :)
Планк (лицева, ренегатско) би бил болезнен за гърба, ако таза се извърта и хлътва кръста. Затова е прави обратното завъртане и кръста да се изравни с таза и гърба - това допълниително стяга корема.

Кондиционен треньор
mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

Благодаря на отзовалите се и най вече на Милко.
Преди правех Milko Bench Press, страхотно упражнение за корем. Сега мога ли пак да го правя, все пак кръста е плътно облегнат или ??
mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

marsn wrote:можеш :)
супер :D
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

mmx
Асистент
Асистент

Post by mmx »

Супермен ми действа доста добре засега. С ренегадското трябва да се внимава много с положението на таза, не бих го препоръчал на човек който не го е правил преди. "Добро утро" без треньор до мен да следи изпълнението не бих си и помислил и да го правя.
Аз правя и хиперекстензий но незнам дали помагат за нещо.

Бих то обърнал внимание на още интересни неща: Как си с корема, имаш ли много киселини? Приемаш ли достатъчно мед?
Д-р Уолък wrote:И последно - болки в кръста. 85% от американците страдат от болки в кръста, независимо от това дали работят на компютър, разтоварват камиони или карат автобуси. Това е голяма американска трагедия. В действителност болките в кръста са остеопороза на гръбнака, независимо от това дали има проблем с дисковете между прешлените или не. Ако диска няма за какво да се дьржи, прешленът се смалява, защото се руши, особено ако имате дефицит на мед.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Кунг Фу Панда wrote:Swing-ът си остава класика за кръста, a също и трескане с чук е добро. Друго нещо, което според мен е полезно за хора с проблемен кръст е да не правят каквито и да било коремени преси особено тези с въртене на страни в горна позиция.

Като цяло мисля, че swing-ът е едно от най-добрите упражения за проблеми с кръста, защото те учи да използваш задните мускули и (glute и hamstrings), което е много важно за "защита на кръста" по време на тяга, клек и други ;)
Суингът, като всяко балистично движение, е за хора, които владеят съответните кинетични вериги от мускули и самото движение. В противен случай е опасен.
Тряскането с чук за мен няма особено приложение при акцентиране на кръста, но наистина е добро за пояса, като цяло.

Кондиционен треньор
Post Reply