Период на застой?
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
- sweettenderly_
- Ученик

Период на застой?
Здравейте на всички!
Имам един въпрос, който надявам се няма да ви се стори глупав, но ме притеснява от близо 4 месеца насам.
От няколко години спазвам в общи линии НВХ, само по празници ми се е случвало да наруша (доста понякога) храненето, но мисля, че на всички се е случвало това. Успях да сваля много килограми в повечко, които имах, сега са ми останали последните няколко. Около май месец 2008 свалих за два месеца близо 5 килограма и станах 64кг при височина 168см. Килограмите се задържаха през цялото лято, въпреки че си позволявах свободии понякога, след лятото не мърдаха надолу, просто си стояха на едно и също ниво. Около рожденният ми ден за 2 седмици свободни (знам, че са много дълго време) качих 4 кг. В последствие бях сигурна, че като почна да си тренирам отново и да следвам НВХ стриктно всичко ще се оправи. След това за близо месец бях сигурна, че се храня добре, но се оказа, че съм приемала прекалено малко калории (близо 1000-1100 на ден). По коледните празници при всичките боклуци за ядене качих само 600гр, които после за една седмица си отидоха, но тези 4 кг, които качих през Октоври месец все още стоят.
Въпросът ми беше, след като ви покажа програмата си за трениране и примерно меню, някой би ли могъл да ми помогне с причините поради които килограмите ми не мърдат?
Височина: 168
Тегло: 68
Възраст: 19 години
Тренирам три-четири пъти седмично. Тренировките ми са по средно 45-50 мин всяка. Тренировките ми включват предимно упражнения като страничната преса, напади с дъмбели, лицеви опори, клек с дъмбели, коремни преси, упражнения за гръб. Общо взето се опитвам да правя предимно упражнения, които включват повече мускулни групи. За съжаление в последният месец нямах много възможност да се движа освен по време на тренировките, тъй като бях предимно закотвена на бюрото с учебници.
Примерно меню от 1-2 дена:
- Закуска: 4 яйца, 25гр масло. Обяд: 150гр телешки стек, 100гр сметана, 25гр орехи. Вечеря: 150гр пуешко, 30гр масло, 50гр сметана. Тотал около 1475 кал.
- Закуска: 4 яйца, 15гр масло, 80гр cottage cheese, кафе. Обяд: 115гр руло Стефани (смес пилешка и свинска кайма), 25гр масло, 35гр сирене. Вечеря: 140гр пуешко, 50гр сирене, 25гр масло. Тотал около 1445 кал.
Гледам да ям около 1500 кал, понякога успявам да ги направя, понякога (както се вижда от менютата по-горе) не се справям така добре. За последните 3 седмици ми се случи само веднъж да наруша с един десерт, защото ми беше купен по специален повод и се чувствах кофти да откажа. Освен това пия средно 3.5 литра вода на ден. Гледам да си разпределям правилно калориите презденя, а да не поемам повечето на едно хранене. Опитвам се да ям възможно най-малко млечни, обикновенно ги приемам по 2-3 пъти седмично, не повече от 50гр на хранене. Пия и рибено масло от около седмица, два пъти дневно. Искам да отбележа и че освен да гледам кантара си взимам и мерките с шивашки метър и за месец съм свалила около 1-1.5 см на някои части от тялото. Не искам да съм от тези, които се втренчват в кантара и за тях най-важното нещо са килограмите, но също така ще се радвам, ако можете да ми помогнете да разбера и какво не правя както трябва щом не отслабвам.
Благодаря ви много за времето, което ви е отнело да прочетете целите ми писаници!
Имам един въпрос, който надявам се няма да ви се стори глупав, но ме притеснява от близо 4 месеца насам.
От няколко години спазвам в общи линии НВХ, само по празници ми се е случвало да наруша (доста понякога) храненето, но мисля, че на всички се е случвало това. Успях да сваля много килограми в повечко, които имах, сега са ми останали последните няколко. Около май месец 2008 свалих за два месеца близо 5 килограма и станах 64кг при височина 168см. Килограмите се задържаха през цялото лято, въпреки че си позволявах свободии понякога, след лятото не мърдаха надолу, просто си стояха на едно и също ниво. Около рожденният ми ден за 2 седмици свободни (знам, че са много дълго време) качих 4 кг. В последствие бях сигурна, че като почна да си тренирам отново и да следвам НВХ стриктно всичко ще се оправи. След това за близо месец бях сигурна, че се храня добре, но се оказа, че съм приемала прекалено малко калории (близо 1000-1100 на ден). По коледните празници при всичките боклуци за ядене качих само 600гр, които после за една седмица си отидоха, но тези 4 кг, които качих през Октоври месец все още стоят.
Въпросът ми беше, след като ви покажа програмата си за трениране и примерно меню, някой би ли могъл да ми помогне с причините поради които килограмите ми не мърдат?
Височина: 168
Тегло: 68
Възраст: 19 години
Тренирам три-четири пъти седмично. Тренировките ми са по средно 45-50 мин всяка. Тренировките ми включват предимно упражнения като страничната преса, напади с дъмбели, лицеви опори, клек с дъмбели, коремни преси, упражнения за гръб. Общо взето се опитвам да правя предимно упражнения, които включват повече мускулни групи. За съжаление в последният месец нямах много възможност да се движа освен по време на тренировките, тъй като бях предимно закотвена на бюрото с учебници.
Примерно меню от 1-2 дена:
- Закуска: 4 яйца, 25гр масло. Обяд: 150гр телешки стек, 100гр сметана, 25гр орехи. Вечеря: 150гр пуешко, 30гр масло, 50гр сметана. Тотал около 1475 кал.
- Закуска: 4 яйца, 15гр масло, 80гр cottage cheese, кафе. Обяд: 115гр руло Стефани (смес пилешка и свинска кайма), 25гр масло, 35гр сирене. Вечеря: 140гр пуешко, 50гр сирене, 25гр масло. Тотал около 1445 кал.
Гледам да ям около 1500 кал, понякога успявам да ги направя, понякога (както се вижда от менютата по-горе) не се справям така добре. За последните 3 седмици ми се случи само веднъж да наруша с един десерт, защото ми беше купен по специален повод и се чувствах кофти да откажа. Освен това пия средно 3.5 литра вода на ден. Гледам да си разпределям правилно калориите презденя, а да не поемам повечето на едно хранене. Опитвам се да ям възможно най-малко млечни, обикновенно ги приемам по 2-3 пъти седмично, не повече от 50гр на хранене. Пия и рибено масло от около седмица, два пъти дневно. Искам да отбележа и че освен да гледам кантара си взимам и мерките с шивашки метър и за месец съм свалила около 1-1.5 см на някои части от тялото. Не искам да съм от тези, които се втренчват в кантара и за тях най-важното нещо са килограмите, но също така ще се радвам, ако можете да ми помогнете да разбера и какво не правя както трябва щом не отслабвам.
Благодаря ви много за времето, което ви е отнело да прочетете целите ми писаници!
Ами и аз не съм фен на бягането, макар че преди 3 години се застоявах на пътечката по 90 мин ( бягане, катерене и бързо ходене - комбинирани). Много вода се лееше от мен, всички в залата ме имаха за изперкала манячка. Да не говорим, че тренирах така всеки ден! Да не говорим и че ядях около 800-1000ккал на ден!
Не отслабнах въобще реално- за 4 месеца, освен, че си позагубих бюста.
Хората тук са прави - спортът забързва метаболизма, прави ни здрави и енергични, оформя някои места( евентуално). Обаче: Разумната калорийна рестрикция върши магията! Мазно, белтък и минмум карбс.
Понеже не бягам с кеф, но съм запалена пешеходка, се стремя към 10км на ден, особено ако е в ден без тежка тренровка.
Успехи!
Не отслабнах въобще реално- за 4 месеца, освен, че си позагубих бюста.
Хората тук са прави - спортът забързва метаболизма, прави ни здрави и енергични, оформя някои места( евентуално). Обаче: Разумната калорийна рестрикция върши магията! Мазно, белтък и минмум карбс.
Понеже не бягам с кеф, но съм запалена пешеходка, се стремя към 10км на ден, особено ако е в ден без тежка тренровка.
Успехи!
по-добре яж свинскоsweettenderly_ wrote:Приятелката ми предположи, че понеже месата които ям са предимно сухи и допълвам с много масло това може да е проблем, но аз й казах, че силно се съмнявам да е така. Вие какво мислите? Т.е. дали ям мазно свинско или пилешко с масло няма значение, нали?
strength is not “gender-specific”, it is “belief” specific
- Милко Георгиев
- Академик

Ходенето няма да й помогне.brym wrote:1. Набива ми се на очи сравнително ниска двигателна активност - бих включила ежедневни разходки тип спортно ходене. Дори и 1 час да е само, ако се изпотиш пак ще ти е от полза. Или интервално кардио, което е мега натоварващо и гори много.
Моят съвет към всеки е да ограничи храненията до 4 на ден.brym wrote:2. Ти не уточняваш, обаче май имаш по три хранения на ден, което не работи за ускоряване на метаболизма ти. Направи ги 5-6 мънички. Аз например експериментирам с 3 хапвания по около 350ккал+още 3 мини хапвания с по 150ккал едното. Тотал около 1500ккал. Понеже тренирам 3-4 пъти седмично по 40мин. тежко и минавам по 5-12 км на ден за мен нещата с това хранене работят.
Метаболизмът се ускорява с качествена и достатъчно храна + енергоразход. Три или четири хранения са напълно достатъчни.
Да, хубаво е да повиши интензивността и плътността на тренировката. Та, дори и да добави 15 мин към продължителността на тренировката.brym wrote:3. Трето и последно е от мен: Наблюдавай себе си по време на тренировка: Да ти е трудно и тежко трябва, да се изпотиш и задъхаш. Иначе си е размотаване.
sweettenderly, намери границата, до която може да стигаш с порока на сърцето си. Това е твоя задача, направи го съзнателно и отговорно. Използвай всичко, което ти позволява тялото. По-принцип, лекарите дават общи и обикновено неточни препоръки.
Кондиционен треньор
- sweettenderly_
- Ученик

Храненията ми са три обикновенно, освен когато не запълвам по-нискокалоричната закуска или обед след няколко часа с орехи, бадеми, извара или яйца.
Благодаря ти за отговора, Милко.
Лекарите изобщо не ми даваха дори да започна да тренирам каквото и да било. Казваха, че било прекалено опасно. В крайна сметка по време на тренировка никога не съм се чувствала зле, освен когато съм се пробвала на пътечката.
Вчера увеличих тренировката с една серия и днес имаше резултат -800гр
Странно, но факт.
Приятен ден на всички!
Благодаря ти за отговора, Милко.
Лекарите изобщо не ми даваха дори да започна да тренирам каквото и да било. Казваха, че било прекалено опасно. В крайна сметка по време на тренировка никога не съм се чувствала зле, освен когато съм се пробвала на пътечката.
Вчера увеличих тренировката с една серия и днес имаше резултат -800гр
Приятен ден на всички!
Здравей. Аз от години се храня с подбен режим за да поддържам теглото си и се чувствам добре. Сигурна съм че и при теб ще има резултат ако си упорита. Калориите ти обаче ми се струват повече от това което си сметнала. Да не би от там да идва проблема. Къде ги смяташ? Умилено ли не ядеш зеленчуци? Това са предположения, не съм експерт 
И аз имам дефектно сърце
Кардиолога ми каза, че няма да мога да стана професионална спортистка
А и не мога да правя дълго кардио. Много лесно се измарям. Но с останалото се справям доста добре. Милко ти е казал много хубаво да си усетиш твоите лични граници.
Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло.
- sweettenderly_
- Ученик

daya,
Калориите си ги смятам на база на етикетите на продуктите.
Всичко преди да го ям минава и през кухненският кантар, разбира се.
Зеленчуци ям и то много, просто не намирам за много важно да пиша 15-20 кал от 80гр домати за деня или нещо такова подобно. Не мисля, че те са ми решаващите всичко. Не ям зеленчуци съдържащи много въглехидрати, също така избягвам и храните с висок ГИ.
Ира,
разбира се, съвета на Милко е много добър. Вместо да ме е страх да не се пренатоваря, мисля да видя до къде точно ми е границата.
Калориите си ги смятам на база на етикетите на продуктите.
Всичко преди да го ям минава и през кухненският кантар, разбира се.
Зеленчуци ям и то много, просто не намирам за много важно да пиша 15-20 кал от 80гр домати за деня или нещо такова подобно. Не мисля, че те са ми решаващите всичко. Не ям зеленчуци съдържащи много въглехидрати, също така избягвам и храните с висок ГИ.
Ира,
разбира се, съвета на Милко е много добър. Вместо да ме е страх да не се пренатоваря, мисля да видя до къде точно ми е границата.
С кой режим е привикнал организма ти? Какво му зареждаш на организма в този един зареждащ ден?tipsy wrote:Здравейте.Не мога да изляза от този застой-приемам прекалено малко въглехидрати,правя 1 зареждащ ден седмично,като цяло организмът ми е привикнал много с този режим режим на хранене.Как да си стресирам организма и да изляза от платото?
Как и на колко време се храниш?
Увеличи движението. Прави високо интензивно интервално бягане по стълби или при наклон.
Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло.