Как е най-добре да се практикува тичане/колоездене ?

Упражнения със собствено тегло, аеробни занимания, стречинг

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Любо
Доцент
Доцент

Как е най-добре да се практикува тичане/колоездене ?

Post by Любо »

Здравейте.
Искам да ви задам няколко въпроса.

Започвам с бягането. Препоръчва се да се правят интервални спринтове. Ако го разбирам правилно това ще означава примерно 50 метра спринт, 200 метра бавно бягане, пак 50 метра спринт и т.н. докато можем. Не ми е ясно колко е оптималната дължина на спринта и на следващото след него бавно бягане? Какъв е най-подходящия терен за интервални спринтове - дали си залужава да се тича на пресечен терен? Горе долу колко такива интервални спринтове се смятат за слабо, добро и отлично постижение?
Колко пъти седмично трябва да се практикува? Ако приемем че това е смесица между силова и аеробна тренировка колко често трябва да се тренира? Евентуално ще има ли проблеми ако се тренира паралелно с това и клек с щанга и мъртва тяга?

Следват няколко питанки и за колоезденето, а по-конкретно за планинското колоездене. Приемаме че основното каране на колелото става по баир. Това като цяло според ме е тренировка за силова издръжливост. Дали е по-добре да се правят пак интервални спринтове с колелото, или да се хване баира и с пот на челото да се изкатери(като говоря за около 1 час катерене по баира)?

Сега няколко по-общи въпроса. Каква е разликата при натоварването на сърдечно-съдовата и дихателната система при колоезденето и тичането? Кое е по-здравословно според вас?
Tanuco
Ученик
Ученик

Post by Tanuco »

За интервалните спринтове имаше много полезен линк някъде из форума, но в общи линии упражнението за напреднали беше следното
5 минути крос след това се редуват 30секунди тичане-1 минута крос-30сек. бягане-1мин. крос. За добро постижение се смята да направиш 5 такива спринта с по 1 мин крос след това...препоръчва се 3 пъти седмично.
За колоезденето-трябва да си много, ама много издръжлив, за да катериш 1 час баир:)) Иначе е доста натоварващо, но не мога да кажа кое е по-изморително..

А, ето ги и линковете:)
http://davedraper.com/article-124-sprin ... ining.html

http://www.buildleanmuscle.com/interval-training.html
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Любо wrote:Тези интервални спринтове дали са достатъчни за да подготвят физически човек за няколкодневни планински преходи? Досега за такива разходки през лятото винаги съм се подготвял като се стопли времето и хвана колелото и карам ли карам... С такава подготовка съм се справял с всички преходи които съм правил досега.
За два дена ходене е необходимо развиване на издръжливост, което не е силата на интервалните спринтове.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Любо wrote:Милко, ти как би тренирал за да развиеш нужната издръжливост за няколко дена ходене?
Три дните преди събитието трябва да се вдигнат с 20% калориите на храната. Това е и единственото, което може да се направи, ако има малко време за подготовка.

Тренировъчната подготовка за няколко дни ходене е свързана с излети с тежка раница (30% по-тежка от тази за самия преход) по баир в продължение на 3-4 часа. И така 2-3 пъти седмично в рамките на 2-3 месеца.

Кондиционен треньор
Post Reply