Източникът на хранително самочувствие ?

Тук става дума за всичко, което е извън останалите теми

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Cinderella wrote:При някои от хората увереността идва от факта, че те сьщо четат и се информират и сьответно постигат добри резултати както по отношение на теглото, така и по отношение на здравето.
Мисля, че не всички хора, които са здрави и с нормално тегло, спазват принципите на ВМ-НВД.
За пореден път да уточним, че става дума за тези, които нямат особени резултати.

И също така мисля, че хората, които не са на ВМ-НВД, следва да са на ВПД или ВВД, като и двете рано или късно водят до дегенеративни заболявания.

Кондиционен треньор
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

OldGreg wrote:Аз пък мисля, че няма нужда да се притеснява човек много дали се качва над 15% въглехидрати, стига просто да избягва боклуците. По-важното е да се храниш с истински храни, а не съотношението на макронутриентите.
Истински храни? Много от храните употребявани от хилядолетия не са оптимални като хранителност и следователно са ненужни. Както въглехидратите. Въпрос на компромис. Може да се живее дълъг и здрав живот, може да се живее и още по-дълъг и по-здрав. Много от факторите обуславящи дълголетието са такива, които важат и за здравето. След определена възраст, заради дегенериращото храносмилане е разумно да се приема възможно най-пълноценна храна + хранителни добавки.

Мастноразтворимите витамини, незаменими мастни киселини и минералите са ядрото на здравето. И трите намираме в адекватни количества само в животински продукти в естествен вид.

"виж тоя колко живя, а не е ВМ НВХ" "тоя се чувства добре"

Живот над 150 години е живян единствено и само с ВМ НВХ.

Сигурен съм, много от нашите родители, които сега са болни и нещастни, са се чувствали добре в средната си възраст, когато са се хранили с всякакви неща. Аз също познавам много хора на средна възраст с добро здраве.
Добро- неклинично.

Това, че си на абсолютния поносим минимум или малко по-нагоре не те прави по-здрав. Костите пак отслабват, губиш колаген, увеличава се инсулиновата резистентност, клетки се израждат. Стига с тая добре съм - не съм добре дихотомия! Това, че на една кола й се е спукала гума на 3-тия ден не значи, че тази която има теч и губи бавно горивото си е по-здрава!

Освен избягване на боклуците следва да се набавят адекватни количества хранителни вещества, а както вече казах без ВМ НВХ това е невъзможно в нашите ширини.

Относно самочувствието - повечето от хората със голямо хранително самочувствие са в плачевна форма. Те се чувстват добре (колко плацебо колко самовнушение, колко ниски критерии), знаят и са готови да споделят със всеки. Тяхната опитност е плод на илюзия и/или минимален краткосрочен резултат следователно е лош пример.
Това настрана от незапознатостта им и фен-нагласата към трендове.
Те поставят своята идентичност в някаква група от хора и оттам егото им е ранимо, когато се предизвиква полемика относно темата за хранене. Те са като на пътешествие в далечни води. Някои се удавят, други корабокрушират и плуват обратно, трети ту тръгват ту се връщат. Повечето можеш да ги върнеш само с емоционален изблик, който да засенчи егото им.
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

И аз се присъединявам, към тезата, че тази увереност се крепи на невежество. Като в много от случаите, дълбокият корен на това невежество е неразбирането на нашата природа - че ние сме сърце и разум - човек и животно - в едно ... а да си човек не е лесно - трябва да се мисли - но човекът, чрез своят разум, има власт над всички животни и може да променя това което го заобикаля ... че човешкото тяло е инструмент и както се грижим и разполагаме с всички други инструменти на нашият разум, така трябва да се отнасяме и с него за да ни служи ... ще спра до тук, понеже това в главата ми е прекалено дълго.

Днешното време е някак изгубено или загубено, постоянно се опитваме да открием "топлата вода", а тя отдавна е открита...

Много са чудните неща, но човекът е пръв сред тях.
Уви!
Разбират ли, замислят ли се хората…
…какво богатство е за всички разумът!
Софокъл :: Антигона

Поздрави!

п.п.
ChrisR, и на мен ми хареса твоя пост.
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

vlahcho wrote:
ChrisR wrote: "виж тоя колко живя, а не е ВМ НВХ" "тоя се чувства добре"

Живот над 150 години е живян единствено и само с ВМ НВХ.

Сигурен съм, много от нашите родители, които сега са болни и нещастни, са се чувствали добре в средната си възраст, когато са се хранили с всякакви неща. Аз също познавам много хора на средна възраст с добро здраве.
Добро- неклинично.
Баба ми е селско чедо. От 20 годишна възраст се е преместила в провинциален град. Яла е "леб" и сладко цял живот, без десерт не става от масата. Яла е обаче и месце, яйца, мляко (биволско с 1 пръст каймак), масло, кокошка и т.н. Всичко- чисто. Физическа работа цял живот и особено на нивата. Сега като ми гостува аз й викам "намали сладкото, че да доживееш да се оженя" (т.е. по-дълго) тя вика "със сладкото ми е добре, не требват ми повече години". Сега е на 90, прави си кръвни изследвания по-миналата година и докторите се чудиха как така всичко й е наред. Наборките й измряха съвсем скоро (и те дълголетници). Тя за нищо не съжалява през живота си!
С една дума - чистото си е чисто. За много хора позволяването на въглехидрати в умерени количества цял живот е по-приоритетно, отколкото да доживеят 150 години, вместо 90. Прави ги по-щастливи. А нали затуй живеем - да сме щастливи. А медицински термини като клинично/неклинично не ме трогват много. Важно за мен е не некой доктор да ми казва дали съм клинично здрав или не, а как аз самият се чувствам и дали съм щастлив от това!

Влахчо,
радвам се за баба ти! С "неклинично добре" имах предвид, че хората не взимат под внимание здравето си преди да им се случи нещо, което докторите наричат (клиничен)симптом.

Що се отнася до избора за въглехидратите, да, повечето хора имат "сладък зъб", а нали дявола обича разнообразието - захари много и във всякакви форми!

Според мен вредите от въглехидратите като макронутриент много надвишават тези от изкуствените подсладители,консерванти, оцветители и пр., особено при отсъствието на важните хранителни вещества. При дедите ни (но не и родителите ни) тези вещества са били в изобилие - минерална като мляко вода от кладенци и извори, посеви върху богати почви и съответно добре запасени с витамини животни. Това е ключа - за да се изчиства и обновява тялото е необходимо да му се доставят вещества, което сега е по-лесно от това да се изолираме до голяма степен от замърсителите.

"глада за сладко" си е навик, в него има психология и физиология. Физиологията е по-силна. Повечето хора, които са на ВМ НВХ и приемат достатъчно мазнини не изпитват силен глад за сладко, т.нар 'cravings' просто защото мазнините заедно с протеина засищат и смазват всякакви специфични апетити. Не си ли съгласен, че когато си напълно сит не ти се яде дори любимото сладко?

Във никакъв случай не казвам, че трябва да сме на 100%.
Но е напълно възможно да сме на 98% и да си щракаме с пръсти.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Ако някой не е на ВМ, не е на ВП, не е на ВВ, то той е на 33/33/33, което отново ще го разболее, направо от храносмислането.

Това да си доставиш удоволствие със сладко е нещо нормално и е в концепцията Ниско-Въглехидратното.
Не търсете щастието в сладкото, а в разума си.
Чувствата и усещанията убиват, когато разумът отсъства.

Дори натуралните захари са захари.

Кондиционен треньор
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

elinia7 wrote:
Не си ли съгласен, че когато си напълно сит не ти се яде дори любимото сладко?
Ако трябва да бъда честна, пак си ми се яде :headbang: Ама взех да се правя, че не ми се яде. [ss_pompous_1] Може би, като мине повече време на този режим, наистина ще ми се отяде, но сега не е така. :(
Какви и колко мазнини приемаш?

Ако трябва да бъда честен минахме в оф топик тази тема. Няма да коментирам повече личен опит, наука и тн. Само ще кажа, че стоя зад тезата, че ако нечии познати/роднини живеят дълго и сравнително здраво то е ВЪПРЕКИ хляба и другите "натурални"въглехидрати, които са изяли и е ЗАРАДИ животинските продукти, до които са имали достъп, а не защото храната им е била "чиста"

Милко отговори кратко и резонно по въпроса със сладкото. :)
Last edited by ChrisR on Mon Jun 21, 2010 08:51, edited 1 time in total.
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

1. Нямаш достатъчно мазнини
2. Близо половината от мазнините, които приемаш са концентрирани в едно хранене наобяд

Добави още мазнини - още една сметана например и разпредели количеството във всички хранения,а не е да е в отделно хранене
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

ChrisR wrote:1. Нямаш достатъчно мазнини
2. Близо половината от мазнините, които приемаш са концентрирани в едно хранене наобяд

Добави още мазнини - още една сметана например и разпредели количеството във всички хранения,а не е да е в отделно хранене
Аз ще добавя, че сметаната обикновено е само 20% и е със съмнителни качества.
Предпочитам масло.

Кондиционен треньор
BiniBoeva
Асистент
Асистент

Post by BiniBoeva »

marsn wrote:не е баш така, дебелият човек ИСКА да бъде слаб, без значение какво трябва да прави. и тук дебелите хора се разделят на два типа: просто искащи и действащи.

първите отиват и при дюкан, вторите в спайдър спорт :)
Аз като дебел човек мога да кажа, че съм пробвала голяма част от популярните методи - Дюкан-мюкан, Байкова, прочие. Всичко имаше резултат, но временен. Докато резултатът беше на лице, съм обяснявала на всеки, който се интересува как съм го постигнала, оттам и самочувстивето ми. Когато резултатът се стопи - край и със самочувстието, не само "хранително" ами и каквото и да е:P Истината, поне съдейки по моя опит, е че всички тези диети са си прикрит глад (както каза Милко на хранителната лекция), за това следва и провала. Така че проблема при повечето дебели хора е, че с всеки провал намалява мотивацията, но не и желанието да отслабнат, за това от "действащи" се превръщат в само "искащи".
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

да решиш как ще отслабнеш е въпрос на съзнателно взето решение, съответно положен труд в проучване.

ако искаш просто да свалиш маса, се хвърляш на непроверени неща. ако искаш да оцелееш по-дългосрочно и да започнеш да се харесваш самия ти, полагаш повече труд => взимаш по-правилното решение.

:)
strength is not “gender-specific”, it is “belief” specific
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

Изгубил съм следите на единият източник - изрезка със статия от Американски вестник от началото на 20 в., където се споменават 150+ годишни хора в Дагестан и се говори за културния обмен между кавказа и България като се споменава и киселото мляко.

Вторият източник е българска книга от 1977 год. - Лечебни и хранителни свойства на млякото и млечните продукти, в която се споменава че "в Дагестанска АССР броят на дълголетниците над 80 до 150 години е 6138(!), от тях 644 са над 100 години."

Сега дали това:

http://en.wikipedia.org/wiki/Shirali_Muslimov

е вярно не знам, но не е изключено предвид десетките документирани случаи на 130 годишници.
Trip
Студент
Студент

Post by Trip »

ВМ е точно "крайна" диета, според това, което си представят лаиците - по много от малко на брой неща (според както си го представят).

Всякакви такива схващания са много повърхностни за мен, предвид, че абсолютно всяка храна, независимо по колко начина е приготвена и колко продукти съдържа, в организма се превръща точно определени молекули, които му влияят или добре, или не.

Защо ще искам да вкарвам в тялото си неща, които ми помагат, и такива, които ми вредят, едва ли не в равни пропорции, за да ми е "разнообразна" и "балансирана" диетата?

За мен балансираната диета е оптималната - хранителни вещества в идеални количества, вредни вещества в минимални количества. От това следва, че определени храни ще отпаднат по подразбиране -> диетата ми няма да е "балансирана" според онези, които мислят, че за целта трябва да ям храна в целия светлинен спектър и да изредя всички възможни варива и кореноплодни на пазара, на ден по едно.

Впрочем, хранил съм се пред такива хора с яйца с много масло и са ми се кокорили как можело такива неща, ще съм си бил видел сметката и т.н. Хранил съм се и с "хляб" по моя рецепта, със 85% съдържание на мазнини и 10-15% протеини - по-мазен от самите яйца с масло, - и са ме хвалили, че съм си хапвал "полезен хляб с ядки". За такава повърхностност говорим.
Post Reply