Източникът на хранително самочувствие ?

Тук става дума за всичко, което е извън останалите теми

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Милко Георгиев
Академик
Академик

Източникът на хранително самочувствие ?

Post by Милко Георгиев »

Чудно ми е, на какво се дължи увереността,
която всички хора имат когато става дума за хранене.
Защо си мислят, че разбират, защо не желаят да чуят,
дори да знаят, че някой се занимава конкретно с изучаване
на точно това. Питам от личен опит :-)
Седят дебели и болни и упорстват.

Ще се радвам да ми дадете насоки :bow: :D

Кондиционен треньор
voin_bg
Ученик
Ученик

Post by voin_bg »

Трудно им е на хората да признават,че са в грешка.А от друга страна просто сме доста тъпи животни и няма предпоставка да вярваме на това,което ни го казва 1 глас от 100.Има доста експерименти за това кой слушат хората,а именно авторитета - държавния служител,журналиста и т.н.Експеримента на Милграм,Станфордския затворнически експеримент и много други доказват колко прости създания сме и,че правим каквото прави мнозинството.
Иначе от споровете аз отдавна съм абдикирал.Последния път като убеждавах баба ми да не яде поне разни сладоледи и пр боклуци,защото ще си влоши още повече здравето,тя ми каза "Е то и без тва само един път се умира".
Margi
Асистент
Асистент

Post by Margi »

Има още една причина. Хората, масата хора, са склонни да вярват на това, което им изнася и да търсят по-лесното.
Освен това с храненето няма толкова ясна причинно - следствена връзка. В смисъл, като паднеш имаш синина - следователно трябва да избягаш да падаш. Обаче, когато ядеш много въглехидрати, не виждаш толкова директно последиците. Те са по-дългосрочни и настъпват бавно. По трудно е да се осъзнае тогава, че именно те са причините за това, което се е случило.
alexstoilov
Студент
Студент

Post by alexstoilov »

В неделя имахме роднинска сбирка, и цял ден се мъчих да обясня на близките ми истината за мазнините и холестерола.Каквото и да им говорех на никой не му се искаше да повярва. Просто цял живот им е тъпкано в главите, че мазнините и са вредни и сега немогат да приемат обратното. Никой неискаше да се съгласи с мен, че 10 яйца, масло и сланина дневно не са вредни.
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Увереността когато става дума за хранене, а и за почти всичко друго за мен идва от там, че в БГ всеки разбира от всичко.

Всеки е компютърджия, всеки е майстор, всеки знае повече от лекаря и тн. А и като в предаването Х ти кажат, че яйцата, маслото и холестерола са най-големия враг на човечеството, как да имаш вяра на някой дето ти говори обратното???

The red pill or the blue pill?
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

до тук обаче няма отговори на зададения въпрос "на какво се дължи увереността..." :), това, което всички пишат са следствия.
strength is not “gender-specific”, it is “belief” specific
ivan
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by ivan »

Дължи се на "непоклатимо" его
BizZzki
Студент
Студент

Post by BizZzki »

Увереността се добива със знанието.
Затова е странно, както и Милко се чуди, защо, при условие, че хората не правят съзнателни стъпки към придобиване на това знание, имат толкова голяма увереност, че разбират от хранене.
Аз лично като не се чувствам компетентна в дадена област, предпочитам да замълча или да направя малко research преди това.
За съжаление повечето хора четат статията във всекидневника или интервюто със 60-годишната 60-килограмова диетоложка и Вече се чувстват компетентни.

Сравнението с миенето на ръцете беше много релевантно. Най-вече защото през най-ранната част от живота ни хранителните ни навици са зависими от тези на родителите ни, които попадат в тази група на повечето хора. Докато съзнателно започнем да търсим информация, минават прекалено много години неправилно хранене.

С две думи... Мass media #fail
albundi
Ученик
Ученик

Post by albundi »

BizZzki wrote:Увереността се добива със знанието.
Всъщност ТОЧНО обратното. Колкото по-малко знаеш толкова по-уверен си. В момента който научиш повече, разбираш, че нещата са много по-комплексни, и увереноста намалява.
BizZzki
Студент
Студент

Post by BizZzki »

Явно е индивидуално. :P
По-скоро зависи от обема и качеството на знанието.
Достатъчно обем и качество, даже най-вече качество, защото невинаги връзката между двете е правопропорционална -- достатъчно увереност:)
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

poisonchoice wrote:Вие, мили хора, също сте упорито уверени в това, което правите сега и го защитавате по същият начин. 8)
Хората тук имат резултат от вярата си.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

albundi wrote:
BizZzki wrote:Увереността се добива със знанието.
Всъщност ТОЧНО обратното. Колкото по-малко знаеш толкова по-уверен си. В момента който научиш повече, разбираш, че нещата са много по-комплексни, и увереноста намалява.
Увереността нараства с нарастване на желаните резултати.

Кондиционен треньор
Lexy
Ученик
Ученик

Post by Lexy »

Според мен увереността идва от учебниците и книгите - навсякъде пише какво е полезно да се яде: плодове, зеленчуци, пиле и риба. След това същите тези неща се разпространяват по вестници, списания, телевизия и всички в хор започват да повтарят едно и също, защото навсякъде се набляга, че така е правилно, ако човек иска да е здрав (така казвали докторите). Всеки си пречупва в последствие това твърдение през собствена призма - "дюканките" подчертават, че ядат пилешко, риба и зеленчуци; вегетарианците - плодове и зеленчуци; "плодолечителите" се "пречистват" с плодове и т.н. Но всички са единодушни, че тлъстото месо и всякакви животински мазнини са вредни и щом те не ги приемат с храната или ги ядат в малки количества, значи са ОК. Приели вече първата "истина", повечето хора не искат и да чуят за нещо различно. Те са по-склонни да приемат ВМ-НВД като временна диета, от която ще отслабнат (особено ако видят някого с такива резултати и им каже, че е отслабнал така), но не са готови дори за миг да допуснат, че това е правилното хранене. За да се допусне такова нещо трябва четене и интерес към въпроса - нещо, което по принцип повечето хора мразят да правят. На тях им трябва предварително смляна информация, изразена в това какво трябва да ядат и какво да избягват, и да го пише в учебниците или доктор да го е казал. Дори и тези, които не виждат резултат от собственото си "правилно" хранене, не желаят да се ровят по въпроса, а веднага търсят причината другаде. Да не говорим, че много от хората не правят връзка между болести и хранене. А увереността им идва най-вече от собственото им нежелание да се затормозяват с нови за тях истини, да четат, да се интересуват, да търсят логиката на нещата. Ха! Много по-лесно е да обвинят този, който се опитва да им разкрие новостите, в некомпетентност и безумие, отколкото да се опитат да задействат мисловен процес.
freelancer_bg
изгонен.

Post by freelancer_bg »

Според мен увереността идва от:

1. Липса на критично мислене.
2. Всички "авторитети" говорят едни и същи глупости и им ги набиват в главите, а алтернативата не е достатъчно популярна и разпространена. Хората просто не знаят какво е чувството да си силен, енергичен, да не боледуваш...За тях да се разболяват и да не се чувстват добре от време на време е нещо абсолютно нормално!
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

freelancer_bg wrote: Хората просто не знаят какво е чувството да си силен, енергичен, да не боледуваш...За тях да се разболяват и да не се чувстват добре от време на време е нещо абсолютно нормално!
Освен това, според мен става дума не толкова за самочувствие, а за дефанзивно поведение, защитаващо зоната на комфорта им. Нещо ново, различно
+ трябва да положа усилия = не е добре [ss_angry_1]
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Post Reply