Въпрос свързан с децата
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
- Soul_on_Fire
- Ученик

Въпрос свързан с децата
Видях една тема за здравословното хранене на децата, но не намерих това, което ме интересува. За това пускам нова.
Тук намерих една много полезна идея за това как да не се изкушавам от непозволените храни, а именно - да изпразня шкафовете от съдържанието им. Да, обаче, имам дете, което в момента е на 11 месеца и заради него купувам банани, сухари, грис, нишесте и други предимно въглехидратни храни. Не, че ще ме изкуши попарата му например, но се замислих, че стараейки се да разнообразявам менюто му, всеки ден му готвя неща, които аз не бива да ям. Съпоставих моя (новия) ми начин на хранене с неговия и открих, че го храня напълно противоположно на принципа ВМ-НВХ. За себе си съм повече от убедена, че това е правилният начин на хранене. Но правилно ли е и възможно ли е изобщо едно дете/бебе да се храни така? Виждам, че тук има доста родители, затова въпросът ми е предимно към вас.
И един подвъпрос:
На каква възраст е подходящо да се започнат занимания със спорт? Спорт е силно казано, но да го наречем игри или гимнастика, развиващи двигателната активност и физическата култура на детето. Питам, защото на скоро разбрах, че бащата на деветмесечно бебе го е "научил" да прави 6 набирания, а това ми се струва меко казано прекалено. Но хем не искам да подраня, хем ме е страх да не закъснея.
Благодаря на всички предварително.
Тук намерих една много полезна идея за това как да не се изкушавам от непозволените храни, а именно - да изпразня шкафовете от съдържанието им. Да, обаче, имам дете, което в момента е на 11 месеца и заради него купувам банани, сухари, грис, нишесте и други предимно въглехидратни храни. Не, че ще ме изкуши попарата му например, но се замислих, че стараейки се да разнообразявам менюто му, всеки ден му готвя неща, които аз не бива да ям. Съпоставих моя (новия) ми начин на хранене с неговия и открих, че го храня напълно противоположно на принципа ВМ-НВХ. За себе си съм повече от убедена, че това е правилният начин на хранене. Но правилно ли е и възможно ли е изобщо едно дете/бебе да се храни така? Виждам, че тук има доста родители, затова въпросът ми е предимно към вас.
И един подвъпрос:
На каква възраст е подходящо да се започнат занимания със спорт? Спорт е силно казано, но да го наречем игри или гимнастика, развиващи двигателната активност и физическата култура на детето. Питам, защото на скоро разбрах, че бащата на деветмесечно бебе го е "научил" да прави 6 набирания, а това ми се струва меко казано прекалено. Но хем не искам да подраня, хем ме е страх да не закъснея.
Благодаря на всички предварително.
- cremcaramel
- Ст. асистент

Аз имам 4-месечно бебе, което смятам скоро да захраня с жълтък. Не смятам, че има начин на хранене на възрастни и на деца. В смисъл - за мен принципите на здравословнто хранене са едни и същи. В този смисъл не мисля да храня детето със сухари или грис, защото това са обработени храни, които са силно денатурирани и се съмнявам да има нещо полезно в тях. Смятам да се придържам към http://westonaprice.org/children/index.html
Що се отнася до спорта - мисля, че децата трябва да прекарват максимално време на открито и да се движат колкото може повече. Що се отнася до "трениране" на бебета
не знам как може да се тренира някой, който дори не си координира още собствените елементарни движения.
Що се отнася до спорта - мисля, че децата трябва да прекарват максимално време на открито и да се движат колкото може повече. Що се отнася до "трениране" на бебета
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Low fat - low food
Относно храненето на малки деца, вчера имах разговор с моя колежка и бивша съученичка - нейното е на 2 години и 2 месеца и било абсолютно забранено да яде свинско. Аз не съм наясно на каква възраст детето трябва да се захрани с месо. Знам от баба ми, че мен са ме захранвали постепенно - с белтък, после жълтък и т.н.
Интересното, което исках да споделя е, че същите тези лекари, които са и забранили да дава на детето свинско и изписват антибиотик след антибиотик, понеже в детската градина малката се разболява през седмица...Благодаря за статията, ще и я дам още днес
Относно тренирането, предполагам че преди да се навърши 1 годинка и малчуганът да може да стои и ходи стабилно, няма смисъл. Също зависи и самото дете как се развива - например аз не можех да тичам до 5-годишна, а синът на моя съседка почна да пробва брейк-денс движения още преди да стане на годинка. Същото хлапе проговори на 2г. , а аз - на 9 месеца, така че си зависи от конкретния случай. Моята съседка го записа на 4 годинки на ски и плуване, защото преди това било твърде рано...
Интересното, което исках да споделя е, че същите тези лекари, които са и забранили да дава на детето свинско и изписват антибиотик след антибиотик, понеже в детската градина малката се разболява през седмица...Благодаря за статията, ще и я дам още днес
Относно тренирането, предполагам че преди да се навърши 1 годинка и малчуганът да може да стои и ходи стабилно, няма смисъл. Също зависи и самото дете как се развива - например аз не можех да тичам до 5-годишна, а синът на моя съседка почна да пробва брейк-денс движения още преди да стане на годинка. Същото хлапе проговори на 2г. , а аз - на 9 месеца, така че си зависи от конкретния случай. Моята съседка го записа на 4 годинки на ски и плуване, защото преди това било твърде рано...
Министерство на звука
- Soul_on_Fire
- Ученик

Изчетох част от статиите, които си ми предложила, за което много благодаря. (Следобяд ще прочета всичко.) Излиза, че до сега съм правила всичко наопъки. Не, че искам да се оправдавам, но за абсолютно всяка нова храна съм се консултирала с лекаря на детето и той ме е насочвал как да процедирам. Явно си има някаква определена система за захранване в България (и не само), която е пълна противоположност на това, което ние в Спайдърспорт смятаме за правилно. Мога само да съжалявам, че не попитах по-рано и вярвах, че правя най-доброто за детето си. (В сравнение с другите майки, които непрекъснато дават на децата си солетки, сухи пастички и други подобни, аз нито веднъж не позволих на Боби да опита. Относно кремчетата от грис и нишесте - не съм му давала по-често от веднъж в месеца и то подсладени с кафява захар. Това го казвам за да успокоя самата себе си...) Сега не съм сигурна, че вече след като е привикнал да хапва обяда си разбъркан с картофено пюре, попара със сухари, да пие прясно изцедени плодови сокчета, ще успея да го приуча да хапва повечко мазнини. Да не говорим, че повечето от нещата от рецептите, които срещнах, няма как да ги намеря тук на село, но ще измисля начин да импровизирам. При всички случаи ще съм много признателна ако някои се ангажира да състави примерно меню, от което да се ръководя. Сигурна съм, че ще е много полезно не само за мен.
Относно тренирането и движението: Синът ми все още не е проходил, но това не му пречи буквално да се изтощава от игра, което не само, че ме радва, но отключва апетита му и ми осигурява около 3 свободни часа (през които спи) следобяд.
Относно тренирането и движението: Синът ми все още не е проходил, но това не му пречи буквално да се изтощава от игра, което не само, че ме радва, но отключва апетита му и ми осигурява около 3 свободни часа (през които спи) следобяд.
- cremcaramel
- Ст. асистент

Системата на захранване в България е ужас и безумие (чела съм част от учебниците, по които учат лекарите
), но все пак да дадеш на детето сок или картоф като първа храна е далеч по-добре, отколкото оризов прах, обогатен с желязо, както ми предлагат тук
Това дори не е храна, поизведено е при високо налягане, за да добавят желязото и ако избщо има нещо хранително в ориза, то е дало фира... Направо съм в потрес.
Та важното е да правим най-доброто с информацията, която имаме.
А иначе, кои продукти те притеснява, че нямаш?
Та важното е да правим най-доброто с информацията, която имаме.
А иначе, кои продукти те притеснява, че нямаш?
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Low fat - low food
- Soul_on_Fire
- Ученик

Като изключим тези, които дори не мога да си преведа, ще ми е трудно да си намеря рибено масло, овесено брашно, авокадо, сардини, кокосово масло. И това е само до тук. Остават ми още 8 статии, в които не знам на какво ще попадна.
Иначе ще гледам малко по-малко да замествам картофите с месце, въпреки, че Боби не го харесва особено. Закуската може да остане попара без сухари :Р За бананите прочетох, че не са толкова страшни. Нещото, което ме изненада е препоръката за включването на ядки след една годинка. Аз знам, че поне до 4-5 годишна възраст не бива да се приемат ядки най-вече заради опастност от задавяне. Предполагам, че ще измисля някоя рецепта със смлени орехи, защото от другите видове тук продават само печени. А и сега с напредването на лятото в градината непрекъснато ще има пресни зеленчуци, така че ще се опитам да го науча да пие зеленчукови сокчета. Като казах зеленчуци се сетих за крем-супата от тиквички на Анелия, която е страхотна и вече е в списъка ми с подходящи рецепти. Още веднъж благодаря cremcaramel, че ми отвори очите,защото си признавам, че очаквах отговори от сорта на "Все още е твърде рано..."
Иначе ще гледам малко по-малко да замествам картофите с месце, въпреки, че Боби не го харесва особено. Закуската може да остане попара без сухари :Р За бананите прочетох, че не са толкова страшни. Нещото, което ме изненада е препоръката за включването на ядки след една годинка. Аз знам, че поне до 4-5 годишна възраст не бива да се приемат ядки най-вече заради опастност от задавяне. Предполагам, че ще измисля някоя рецепта със смлени орехи, защото от другите видове тук продават само печени. А и сега с напредването на лятото в градината непрекъснато ще има пресни зеленчуци, така че ще се опитам да го науча да пие зеленчукови сокчета. Като казах зеленчуци се сетих за крем-супата от тиквички на Анелия, която е страхотна и вече е в списъка ми с подходящи рецепти. Още веднъж благодаря cremcaramel, че ми отвори очите,защото си признавам, че очаквах отговори от сорта на "Все още е твърде рано..."
- cremcaramel
- Ст. асистент

- Soul_on_Fire
- Ученик

Рибено масло = витамин Е? Едно време пиех доста по препоръка на лекаря на отбора, в който тренирах. Но също по негова препоръка пиех разни хапчета за сърце, черен дроб, за бременни и още куп неща уж за по-бързо възстановяване...
А иначе днес предложих малко кашкавал на бебчо и като пренебрегна факта, че го дъвка десетина минути мисля, че му хареса.
А иначе днес предложих малко кашкавал на бебчо и като пренебрегна факта, че го дъвка десетина минути мисля, че му хареса.
- cremcaramel
- Ст. асистент

Според мен вие се хранете както искате. Но да храните детето с масло е равно за мен на това вегетарианците да не дават на децата си да ядат месо. Според тях те са прави и идеите им са единствените на света. Това е и както с кръщенетата. Решава родителя, че детето му ще става например християнин и на една годинка хоп! кръщене в църква. Или пък от ранна детска възраст промиване на мозъка колко са вредни свинското ...или пък картофите. Къде остава личния избор?
Съблюдавала съм правила за здравословно хранене, но съм се съобразявала главно с това какво детето харесва. Поне моето дете е абсурд да го накарам да яде каквото аз искам. Ще стои гладен, но няма да се даде да му направлявам вкусовете. От бебе си беше така и близо до 8-9 месеца изкара основно на кърма. И да съм искала да го захраня, не съм могла. Това сигурно е някаква защитна реакция на организма против влиянието на майките и най-вече бабите, които много настояваха да давам яйца и пюренца и кашички
Съблюдавала съм правила за здравословно хранене, но съм се съобразявала главно с това какво детето харесва. Поне моето дете е абсурд да го накарам да яде каквото аз искам. Ще стои гладен, но няма да се даде да му направлявам вкусовете. От бебе си беше така и близо до 8-9 месеца изкара основно на кърма. И да съм искала да го захраня, не съм могла. Това сигурно е някаква защитна реакция на организма против влиянието на майките и най-вече бабите, които много настояваха да давам яйца и пюренца и кашички
- Soul_on_Fire
- Ученик

Ами да - Анелия, много си права. Сега се поставих на мястото на детето и се сетих, че когато бях малка всякакви салами, луканки и темподобни бяха строго забранени и се купуваха само когато майка ми е някъде много на далече. За сметка на това за страшно полезна храна се смятаха разни супи от цвекло, панирани карфиоли и разни други такива, които и до ден днешен мразя. В един друг форум ме попитаха: :"Ами когато детето види, че другите деца ядат чипс и каже "Мамо искам и аз", как ще му откажеш?" И аз им отговорих, че ще се постарая да го възпитам така, както смятам за правилно и когато види чипс да е сигурен, че не иска да го яде. Дали ще успея - не знам.
Разкажи с няколко изречения твоето дете колко е голямо и с какво се храни, ако не ти представлява трудност
Разкажи с няколко изречения твоето дете колко е голямо и с какво се храни, ако не ти представлява трудност
Моето дете не е пример за здравословно хранено дете
На 5,5 години е и обича най-много макарони с масло и сирене, яйца (може да изяде 3 с филия хляб), пиле и филии с течен шоколад. Това яде за вечеря вкъщи. Или хляб със салам/месо/кюфте понякога. На детската градина яде всичко.
Зеленчуци не хапва, освен моркови. От плодовете яде само портокали и ябълки. Да чукна на дърво, здрав е. Не го пазя "да не настине", "да не се изпоти", "да не се изцапа" и т.н.
Мисля си, че децата стават хора въпреки родителите си
Зеленчуци не хапва, освен моркови. От плодовете яде само портокали и ябълки. Да чукна на дърво, здрав е. Не го пазя "да не настине", "да не се изпоти", "да не се изцапа" и т.н.
Мисля си, че децата стават хора въпреки родителите си
- cremcaramel
- Ст. асистент