Станислав wrote:При Constant Stamina, както и при всички останали варианти на стамината се работи винаги на максималната възможна интензивност за съответния брой повторения във всяка една серия.
Не.
При стамините се работи с
максималния работен потенциал за всяка една серия. Той е комбинация от интензивност и брой повторения. Интензивността е различна, дори пада до 70%, което
не е висока интензивност. Това, че се напъваш на макс във всяка серия е уникалното, защото това развива максималното ти умение и на по-ниски интензивности. Без да се налага да го правиш постоянно на високи интензивности и да прегаряш.
Стамина тренировките са уникално добри! Използвайте ги!
Станислав wrote:При периодизация началото на всеки нов цикъл е с ниска интензивност.
Затова редуваме стамини петици, четворки и т.н., за да има периодизация на интензивността. Самите стамини, без константната, имат периодизация на интензивността в себе си.
Станислав wrote:Защо казах, че TUT е по-малко: Ами защото общият обем е по-малък от 25 и защото повторенията в сериите прогресивно намаляват, а от там и времето (честно казано, не зная точно как е дефинирано с някоя формула понятието TUT, така че може пак да не съм прав).
Time Under Tension е времето, за което мускулите са под напрежение и работят интензивно. Бележи се с 3 цифри, например 2-1-3, което означава 2 секунди позитивна посока, 1 секунда почивка, 3 секунди негативна посока. При военна преса това 2 секунди вдигане, една секунда горе, 3 секунди надолу. При клек позитивната е изправянето.
Въпросът ти по-скоро е за обема. Обемът на 5x5 е около 21*1RM, интензивността ~83%. Стамините са с обем от 9*1RM до 38*1RM. Constant е 16*1RM, но е с по-висок интензитет 87% от 5x5.
5х5 е най-простата вярна схема. Нищо повече.
Станислав wrote:За мен има още един проблем - при Constant Stamina не мога да направя всичките серии със всичките повторения във всяка серия при което обемът спада още повече.
Това недвусмислено показва, че имаш сила, която
не е подплатена със силова издръжливост. Стандартната стамина и Четворките са за силова издръжливост.
Станислав wrote:При 5х5 това е нормална ситуация - иска се повторенията да са минимум 16 и в следващите тренировки тежестта се запазва докато не станат 25. Така на няколко тренировки една прилича на Constant Stamina и тя е най-интензивната и най-малообемната; когато се достигне до 25 повторения на същата тежест, тогава силата вече се е увеличила и тази тренировка се получава най-обемната и най-ниско интензивната.
...
А и доколкото знам системата е измислена от щангист (Бил Стар), а не културист и е горещо препоръчвана от много хора, включително Цацулин.
Говориш за нещо по-специално от 5х5. Все едно да говорим, че Стандартната Стамина е 10х5. Къде го има написано това, за което говориш?
Станислав wrote:Останах също така с впечатлението, че повечето от най-силните хора във форума не тренират всяка серия с максималната интензивност за съответния брой повторения. Милко, ако ти тренираш винаги така (максимална интензивност във всяка серия във всяка тренировка) или си даваш често големи почивки, или си някакво "генетично" изключение, или има някаква тайна, която не съм разбрал, или пък просто съвсем нищо не съм разбрал.
Това за най-силните и за тайните ще го оставя за часа по митове и легенди