Това и подобни нему изследвания има още доста (примерно във всички книги на Joe Friel има подобни) - ако се разровиш из Интернет ще ги намериш.Gale Bernhardt wrote: In a separate study on trained cyclists , a high-fat diet was found to increase endurance. Five trained cyclists followed either a high-fat diet (70 percent fat, 7 percent carbohydrates, 23 percent protein)* or a high-carbohydrate diet (74 percent carbohydrates, 12 percent fat, 14 percent protein) for two weeks. Endurance at 60 percent of VO2Max was measured before and after the dietary changes and the high-fat diet was associated with significant increases in endurance
Длъжен съм да уточня 2 неща:
1. Статистически погледнато 5 човека са точно никаква извадка. От друга страна 5 тренирани колоездачи са достатъчно добра извадка за тренираните колоездачи изобщо
2. това и подобните изследвания тъпрят критика по отношение на провеждания тест, защото той е проектиран да облагодетелства атлетите на ВМ-НВХ. Протокола на тестване е следния: 2h30min колоездене при 60% VO2max и след това Time Trial (не помня точно какъв, но то не е важно). При тоя тест първите 2h 30min изчерпват гликогена от черния дроб и мускулите и след това в TT по-добре се представят атлетите, чийто организъм е адаптиран по-добре към използването на мазнини за енергия. От една страна не е много честно, ама от друга - финалният спринт във всеки етап от Тура, Гирото или Вуелтата дали не протича при много сходни обстоятелства?
Та това са фактите, интерпретацията я оставям на теб...
P.S. "нямат достъп до собствените си мастни запаси" означава точно това - поради специфичните нива на хормоните, произвеждани от панкреаса (инсулин и глюкагон) хората на ВВД не могат да използват мастните депа в организма им като източник на енергия. Поради това и те bonk-ват значително по-силно доста по-бързо - за по-малко от час при теб. От както съм на ВМ-НВХ аз лично изпитвам подобно усещане много бързо - след 5-7 минути от началото на бягането (което не е много далеч от колоезденето де) bonk-вам, което преминава за около 1-2 минути, след което ставам "безсмъртен" и мога да продължавам почти до "безкрай"...
P.P.S. За сведение - LTHR при бягане, определено чрез полеви тест при мен е 190 bpm
* което си е ВМ-НВХ от тоя сайт както и да го погледнеш... Бележката е моя