Храни подходящи за НВД

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

daniel.panev
Асистент
Асистент

Post by daniel.panev »

Каката Gale Bernhardt (2003 - 2004 USA Triathlon Olympic Coach - т.е. предполага се да си разбира от работата) в книгата си Training Plans For Multisport Athletes казва в прав текст следното, цитирам:
Gale Bernhardt wrote: In a separate study on trained cyclists , a high-fat diet was found to increase endurance. Five trained cyclists followed either a high-fat diet (70 percent fat, 7 percent carbohydrates, 23 percent protein)* or a high-carbohydrate diet (74 percent carbohydrates, 12 percent fat, 14 percent protein) for two weeks. Endurance at 60 percent of VO2Max was measured before and after the dietary changes and the high-fat diet was associated with significant increases in endurance
Това и подобни нему изследвания има още доста (примерно във всички книги на Joe Friel има подобни) - ако се разровиш из Интернет ще ги намериш.
Длъжен съм да уточня 2 неща:
1. Статистически погледнато 5 човека са точно никаква извадка. От друга страна 5 тренирани колоездачи са достатъчно добра извадка за тренираните колоездачи изобщо
2. това и подобните изследвания тъпрят критика по отношение на провеждания тест, защото той е проектиран да облагодетелства атлетите на ВМ-НВХ. Протокола на тестване е следния: 2h30min колоездене при 60% VO2max и след това Time Trial (не помня точно какъв, но то не е важно). При тоя тест първите 2h 30min изчерпват гликогена от черния дроб и мускулите и след това в TT по-добре се представят атлетите, чийто организъм е адаптиран по-добре към използването на мазнини за енергия. От една страна не е много честно, ама от друга - финалният спринт във всеки етап от Тура, Гирото или Вуелтата дали не протича при много сходни обстоятелства?
Та това са фактите, интерпретацията я оставям на теб...
P.S. "нямат достъп до собствените си мастни запаси" означава точно това - поради специфичните нива на хормоните, произвеждани от панкреаса (инсулин и глюкагон) хората на ВВД не могат да използват мастните депа в организма им като източник на енергия. Поради това и те bonk-ват значително по-силно доста по-бързо - за по-малко от час при теб. От както съм на ВМ-НВХ аз лично изпитвам подобно усещане много бързо - след 5-7 минути от началото на бягането (което не е много далеч от колоезденето де) bonk-вам, което преминава за около 1-2 минути, след което ставам "безсмъртен" и мога да продължавам почти до "безкрай"...
P.P.S. За сведение - LTHR при бягане, определено чрез полеви тест при мен е 190 bpm ;)
* което си е ВМ-НВХ от тоя сайт както и да го погледнеш... Бележката е моя ;)
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Е това "..не всеки се харесва с "повече" мускули..." не мога да го разбера??? Особено пък когато става въпрос за някоя заблудена девойка/младеж, които не спортуват. 90% и повече то хората които виждам по улиците имат сериозни проблеми с елементарната двигателна култура и такива оправдания са ми смешни.
Още повече с оглед на отслабване, спорта вдига дневния енергоразход, което според мен позволява да се избяга поне малко от психозата от малкото хапчици храна след като си сметнеш какво всъщност трябва да ядеш за да отслабваш. Пък и се отслабва и по-бързо ;)

И съм 100% сигурен че и двете начинаещи девойки ще изглеждат по-добре не с по-малко килограми, а с малко "повече" мускули :)
daniel.panev
Асистент
Асистент

Post by daniel.panev »

SinCor wrote:Бла бла бла
Чукча писател, чукча не читател...
За почти 4 години, откакто тренирам в Spidersport, почти непрекъснато губя тегло - и пасивно, и активно. За тоя период от време абсолютната ми сила се е повишила многократно (до 3-4 пъти при някои движения), за power-to-weight ratio (важната за мен метрика) можеш да си представиш! Същевременно някави визуални "резултати" започват да се появяват едва сега - "релефът" си е почти същия, просто съм станал по-малък и лек. Добре - нямам такова шкембе вече, ама това да ми е проблема...
Повечето жени свързват резултатите от заниманията с тежести с "напомпана" мускулатура. Е - не е вярно, за мое щастие. Просто винаги съм поставял функционалните резултати далеч пред "плажните".
P.S. А виж - момичетата и момчетата в Spidersport поне това го умеят...
daniel.panev
Асистент
Асистент

Post by daniel.panev »

baby_ wrote:И без никакъв спорт за една седмица свалих 6 кг, после още 2-3.
Съжалявам, мацка, ама това просто не е вярно. За да свалиш 6 kg значи, че за тая седмица си била на калориен дефицит от поне 30 000 kcal. 1000% ям повече от теб и миналата седмица съм изял 19 174 kcal (стриктно си записвам кога, колко и какво съм ял). В същото време бягах 90 km, което са -4000 kcal, та... трудно ще ме убедиш, че за 1 седмица не си слагала нищо в устата и си пробягала 250 km! В най-"добрия" случай си се дехидратирала толкова страшно, че... Това са килограми, които просто "чакат" зад ъгъла да се върнат, образно казано.
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

от личен опит ще кажа, че докато не опиташ с тренировки, си убеден, че и без тях става. и то става, някак. но тренировките правят нещо съвсем различно за тялото.
направо съжалявам, че нямам снимка от периодите ми на бейкролс и глад на 57 кг и след това на 60-62 :) с ядене и тренировки (умишлено казвам тренировки а не "тежки тренировки" или "щанги".

и накрая нещо много важно, жените масово смятат, че ако направят 5 клека ще изкарат Е такива мускули на краката. ако вдигнат гира над 5кг ще им се подуят ръцете от мускули ... ноооо, човек докато не опита и 20 страници да изпишем, все тая.
нека пробва момичето каквото е решило :)
strength is not “gender-specific”, it is “belief” specific
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Кило хубаво сирене е 10+лв. Кило свински гърди, или сърца, или дроб, или дори вратни пържоли са по по-малко от 10лв. Кисели "мелека" няма въобще да коментирам. Въпрос на избор е.
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Съгласен съм със Сашо. С твоите размери килограм месо ще ти стига за цяла седмица :)
Въпреки това мисля, че можеш да опиташ и твоя вариант, като наблягаш на яйцата и от време на време все пак включваш месо и карантии.
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
cappuccino
Ученик
Ученик

Post by cappuccino »

Хубави съвети са ти дали. Яйцата са евтини,сланината също ;) Шареното месо е около 6 лева. Ако искаш сирене можеш да си правиш сама, излиза много по-изгодно.
zvvsip
Ученик
Ученик

Post by zvvsip »

Веднага ти казвам за супер яките сметани :) Отиваш в руските магазини "Берьозка" във Варна имате тамън 4 ! Ето тук може да видиш адресите им http://www.berezka.bg/magazini/magazin- ... -mol-varna Това което се продава там е хубава сметана а не нашите лайна по магазините на Данон, Бор-Чвор и тн.... На всичко отгоре в Берьозка има сметана с 40% масленост ;) но която и да вземеш няма да съжаляваш.
От българските единственно на Хармоника се ядва ама пак е по назад от горните които ти препоръчвам.

И да знаеш че не всеки магазин има еднако количество стока с другия. Смисъл такъв че може да е по малко магазинче и да няма сметана но пък друг по голям може да има 4 вида. Не ги знам във Варна как са, имат телефони. Успех :)
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

наскоро открих една българска сметана 35% (габрово милк)

не е лоша, но хармоника е по-добра.

бтв, купувала съм няколко пъти руската сметана, никога не е имала каймак масло като хармониката.
zvvsip
Ученик
Ученик

Post by zvvsip »

И аз съм забелязал, че на Хармоника има як каймак отгоре, ама като го изям и след това ми се струва много рядка надолу. Все пак си е добра де :)

marsn, от къде е купуваш тази сметана на Габрово Милк ? Прави впечатление, че са отбелязали за срок на годност 20 дни, което е добре а не като "вечните"...
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

zvvsip, в метро.
може и да има и на други места, но не съм търсила.
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by marsn »

покрай сметаната открих и ново масло
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... nO2WfUcpBQ
холандско е, и сякаш ми харесва повече от немското. много добре мирише :)
siyana
Ученик
Ученик

Post by siyana »

Добре, един друг въпрос имам - навсякъде се споменава, че като иска да сваля човек определено трябва да си брои калориите, ама как да ги броим при НВ-ВМХ, и как да приемаме по- малко и да горим повече като ВМХ си е доста калорично макар и безвъглехидратно. Благодаря!
Миро
Ученик
Ученик

наситени срещу мононенаситени мазнини

Post by Миро »

Здравейте! Понеже имам ниски нива на подкожни мазнини около 10-11 %,а тренирам редовно с тежести приемам доста мазнини за 1 ден- 250 гр краве масло, мазнините на 10 жълтъка,мазнината от 300 гр.свинско месо-някъде се събира около 300 грама и отгоре на ден мазнини. Опитвал съм да заменя наситените мазнини с мононенаситени-по 20 лъжици зехтин на ден,но го нямаше онзи насищаш ефект,който ми дават тежката артилерия-сланина,краве масло.При опита за поддържане на кетонна диета с мононенаситени мазнини основно като цяло се влоши тонуса,силата,мускулната ми маса. Или зехтина е бил малко като количество, или организмът ми реагира по-добре на наситените мазнини. Имате ли обяснение за това и опасно ли е да приемам такивиа количества мазнини? Това количество(300 + гр.) ми позволява да поддържам 87 кг.
Искам и да разбера кои мазнини са по-близки до "човешката сланина". Моята сланина в корема като състав каква е и изобщо може ли да се сравняват диетичните мазнини с тези в телата ни? Благодаря!
Post Reply