viki wrote:Никога досега не съм правила силови цикли...отчитам го като грешка,следователно се захващам здраво за работа.Принципа горе-долу ми се изясни,като за начало бих помолила да ми кажеш как да редувам тренировките за сила с нормалните ?Също така нямам идея колко дълъг трябва да е един такъв цикъл-месец,два,три...?
Тази вечер правих за пръв път "пистолетчета" ,страхотно е ,само че докато на десен крак мога да клекна 15-на пъти,с левия определено имам проблеми още след 5-6 клека.Как да реша този проблем ?По принцип клека ми е силен ,никога не съм имала грижи ,нямах идея,че като сила левият ми крак е толкова по-слаб .
Ето ти един обикновен линеен силов цикъл за 9 тренировки. Аз все още използвам него и ми върши работа. Един ден като спре да ме прави по-силен ще вкарам по-сложен.
65 67 70
73 77 80
85 95 100
Числата са проценти от макса (1RM) на даденото упражнение. Ако вдигаш макс 50 кг, то стават 32.5, 33.5, 35 и т.н. кг. Като вдигнеш зададения макс, новият е около 103% от стария, но и това преценявай сама.
Сериите и повторенията са
4x5 4х5 4х5
4х4 4х4 4х3
3х3 2х2 1х1
Важното е да правиш сигурни и чисти повторения. Ако на по-тежките серии се наложи, прави по-малко от указаните бройки, те не са задължителни. Например на 95% може да направиш 2х1 вместо 2х2.
При клек нека те наблюдава някой и да види дали като ставаш не отместваш таза към по-силния крак. Ако го правиш трябва съзнателно да го премахваш това отместване докато не оправиш техниката.
Пистолетите ги прави с тежест, така че да правиш по 5 повторения. По-силния крак го тренирай само на всяка втора тренировка с пистолети, за да може по-слабия да го позастигне.