Vladmir wrote:Здравейте,
Обмислям да направя опит да си приготвя някаква форма на ферментирала храна в домашни уловия. Каквото прочетох ме насочи към ферментирали зеленчуци.
Има ли сред Вас хора с опит в подобно начинание? Ако да, може ли да споделите рецепти, съотношение вода/сол, подходящо ли е приготвяне на подобни храни сега със затопляне на времето и началото на пролетта?
Също така нека не се ограничаваме само до зеленчуци, всякакви други идеи са добре дошли
Поздрави на всички
Здравей, Vladimir, хубаво хоби си избрал! Моя приятелка ме запали по този тип кухня и от скоро и аз имам интерес, но за сега съм опитвала да само живи напитки - лимонада, реджувелак, бира, естествено газирани сокове от бъз и други.
Относно рецепти мога да ти препоръчам две книги:
1. Здраве и ферментирали живи храни - Юлия Стоянова / тук много добре обясняват процеса на ферментацията от химична гледна точка.
2. Пробиотични напитки с превъзходен вкус - Джулия Малър - тук ще откриеш доста интересни рецепти за напитки.
Относно втората книга приятелката, за която споменах в момента я продава - чисто нова, ако имаш интерес пиши ми, а на нея ще и кажа да се включи във форума, ако иска.