Приготвяне на ферментирали храни в домашни условия

Тук става дума за всичко, което е извън останалите теми

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Vladmir
Ученик
Ученик

Приготвяне на ферментирали храни в домашни условия

Post by Vladmir »

Здравейте,

Обмислям да направя опит да си приготвя някаква форма на ферментирала храна в домашни уловия. Каквото прочетох ме насочи към ферментирали зеленчуци.

Има ли сред Вас хора с опит в подобно начинание? Ако да, може ли да споделите рецепти, съотношение вода/сол, подходящо ли е приготвяне на подобни храни сега със затопляне на времето и началото на пролетта?

Също така нека не се ограничаваме само до зеленчуци, всякакви други идеи са добре дошли :)

Поздрави на всички
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Потърси в търсачката на Гудъл ключовта дума "туршия". В домашни условия, от столетия хората го правят през зимата, освен ако нямаш подходяща изба, като на винарна ли нещо такова.

Всъщност, като се замислих, консумирането е съсредоточено през зимата, което ще рече че правенето започва в края на есента.
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
avtofen
Ученик
Ученик

Post by avtofen »

Изключително полезно и лесно е приготвянето на ферментирал сок от червено цвекло, по всяко време на годината, потърси в гугъл за рецепти.
lubena88
Ученик
Ученик

Re: Приготвяне на ферментирали храни в домашни условия

Post by lubena88 »

Vladmir wrote:Здравейте,

Обмислям да направя опит да си приготвя някаква форма на ферментирала храна в домашни уловия. Каквото прочетох ме насочи към ферментирали зеленчуци.

Има ли сред Вас хора с опит в подобно начинание? Ако да, може ли да споделите рецепти, съотношение вода/сол, подходящо ли е приготвяне на подобни храни сега със затопляне на времето и началото на пролетта?

Също така нека не се ограничаваме само до зеленчуци, всякакви други идеи са добре дошли :)

Поздрави на всички
Здравей, Vladimir, хубаво хоби си избрал! Моя приятелка ме запали по този тип кухня и от скоро и аз имам интерес, но за сега съм опитвала да само живи напитки - лимонада, реджувелак, бира, естествено газирани сокове от бъз и други.

Относно рецепти мога да ти препоръчам две книги:
1. Здраве и ферментирали живи храни - Юлия Стоянова / тук много добре обясняват процеса на ферментацията от химична гледна точка.
2. Пробиотични напитки с превъзходен вкус - Джулия Малър - тук ще откриеш доста интересни рецепти за напитки.

Относно втората книга приятелката, за която споменах в момента я продава - чисто нова, ако имаш интерес пиши ми, а на нея ще и кажа да се включи във форума, ако иска. :)
Post Reply