Въпроси за фитнес тренировката

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
nev
Ученик
Ученик

Въпроси за фитнес тренировката

Post by nev »

Здравейте!
На 16год съм, висока 162см,в момента тежа 58-59кг (на нвд съм отскоро за втори път, мин.год също бях за около месец, но тотално се провалих по коледните празници :oops: ) преди да започна нвд бях 62кг.Тръгнах на фитнес (днес-за2ри път), картата ми е за 3пъти седм. но мисля скоро да почна и да тичам.
Имам няколко въпроси относно фитнеса:
-Тренирам най-вече на гладиатора с тежест 27кг(2-3 вида упр.за ръце,всяко по 3-4сериих10-15повт.,едно упр. за краката5сериих15повт.) също така на абдуктора незнам точно колко тежест, 4серииХ20повт, също така по една серия напади с по 5 кг тежест във всяка ръка, малко клякания с 5кг и т.н каквото ми падне.Притеснява ме дали тежестите ще попречат на растежа ми на височина?Мислите ли че трябва да намаля тежестите?
-Имам проблеми с крос-тленажора - не издържам повече от 5мин. на 10степен.Дали това се дължи на нвд или на понижените ккал (1100-1400)?
-Жената във фитнеса каза че така не мога да топя мазнини (чрез тежестите и малкото вр. на кростренажора) и че само ще превърна мазнините в муск.маса, а за горене на мазнини трябвало единствено да стоя 40мин на кростренажора на1степ.Това вярно ли е?
Много съжалявам за дългия пост!Моля ви, отговорете ми, този път съм се хванала сериозно 8)
Петко К
изгонен.

Re: Въпроси за фитнес тренировката

Post by Петко К »

nev wrote:Здравейте!
-Жената във фитнеса каза че така не мога да топя мазнини (чрез тежестите и малкото вр. на кростренажора) и че само ще превърна мазнините в муск.маса, а за горене на мазнини трябвало единствено да стоя 40мин на кростренажора на1степ.Това вярно ли е?
Много съжалявам за дългия пост!Моля ви, отговорете ми, този път съм се хванала сериозно 8)
Това не е вярно! Мазнините не могат да се превръщат в мускулна маса! Щеше да е много хубаво, ако можеше (да знаеш колко мазнини имам да "превръщам" ;)), но не може!
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Nev, намали повтортенията до 5 и съответно увеличи тежестите. Прави 2-3 серии.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

nev wrote:Много благодаря за бързите отговори!
Милко, това ми харесва - повече тежест, по-малко повторения.Обаче не искам да трупам мускули а и се страхувам че ще се спре растежът ми (той май вече е спрял)Дали това може да стане?
Хрумна ми и още нещо - горят ли се много калории с тежести или са по-малко от колкото с кардио(защото всъщност кардиото скапва, тежестите само тонизират)
Точно 5 повторения по 3 серии е тренировка за избягване на растеж.
Може първия месец да ти се увеличи обиколка с 1 см от повишаване на тонуса на ускула. След това няма да расте повече, ако не качваш килограми.
Растежът ти няма да се повлияе.
С тежести се гори много. Колкото е по-тежко - толкова повече. Кардиото е най-ефективно когато е интервално - редуваш спринт с ходене.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

nev wrote:
Милко Георгиев wrote:Може първия месец да ти се увеличи обиколка с 1 см от повишаване на тонуса на ускула. След това няма да расте повече, ако не качваш килограми.
Здравей Милко, за обиколката на краката ли става въпрос?При мен там положението е наистина трагично - като качвам кг, само там се трупат, като свалям, те почти не отслабват :oops: Нямам нищо против да се увеличи обиколката на бицепса ми да кажем :wink: ,но моята главна цел е отслабване в краката(дали да не спра да тренирам с тежести за краката?)... След първия месец дали обиколката на бедрото ми ще се намали?А интервалното тичане по-добро решение ли е за моя случай?
И за краката, и за ръцете. Колкото с по-тежко и по-малко серии и повторения правиш - толкова се отдалечаваш от растеж на мускула. Нормално е с такова трениране и калориен дефицит да се смалят мерките ти.
След време може да правиш тренировки за увеличаване на обема на ръцете. Тогава се увеличава значително броя на сериите и леко пада тежестта.

Кондиционен треньор
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Галина Толкингтън (galya) »

nev wrote:Милко, много ти благодаря за съветите!Утре във фитнеса колко изумено ще ме гледат като тръгна да дигам 40-50кг :wink:
А какво ще кажеш за кростренажора (много ме мъчи :oops: ) По колко минути е добре да го правя и преди или след тежестите?
Здрасти Нев,
кростренажора ти тренира сърдечносъдовата система, не е за изхвърляне (дано има чист въздух в залата).
Почни от 5 минути, стигни до 20 постепенно за няколко седмици.
Assia1307
Ученик
Ученик

Post by Assia1307 »

Милко Георгиев wrote:
nev wrote:Много благодаря за бързите отговори!
Милко, това ми харесва - повече тежест, по-малко повторения.Обаче не искам да трупам мускули а и се страхувам че ще се спре растежът ми (той май вече е спрял)Дали това може да стане?
Хрумна ми и още нещо - горят ли се много калории с тежести или са по-малко от колкото с кардио(защото всъщност кардиото скапва, тежестите само тонизират)
Точно 5 повторения по 3 серии е тренировка за избягване на растеж.
Може първия месец да ти се увеличи обиколка с 1 см от повишаване на тонуса на ускула. След това няма да расте повече, ако не качваш килограми.
Растежът ти няма да се повлияе.
С тежести се гори много. Колкото е по-тежко - толкова повече. Кардиото е най-ефективно когато е интервално - редуваш спринт с ходене.

Може ли някой да обясни, защо това е така? особено важно за жените, а и за мъжете които не спират да ми повтарят, не прави това, не така, ааа не с тия щанги, аууу ще станеш като мъж. Освен че нямаме нужните хормони и т.н., защо се избягва растеж при трениране 3х5 и защо е толко дълбоко вкоренен митът за гири по 2 кг и 30-40 повторения?
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Относно митът за гири по 2 кг и 30-40 повторения нямам по-различно мнение освен това, че е мит: Относно другата част на въпроса, мисля че статията http://spiderstamina.com/abc.php може да хвърли известна светлина.
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Post Reply