Прием на мазнини - след колко време се използват за енергия?

Тук става дума за всичко, което е извън останалите теми

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
boostmaniak
Ученик
Ученик

Прием на мазнини - след колко време се използват за енергия?

Post by boostmaniak »

Здравейте ! Интересува ме г/д може ли да се каже след колко време организма ни може да използва за енергия приети мазнини чрез храна примерно желтъци,зехтин и т.н ?Знам ,че за въглехидратите е 15-20 мин ,но за мазнините ми е интересно колко е ?
Trip
Студент
Студент

Post by Trip »

Въпросът ти има интересен отговор:

когато се адаптираш към горене най-вече на мазнини за енергия, времето, за което приетите чрез храна мазнини се включват в метаболизма, няма значение. Причината е проста - тялото ти ще освобождава мастни киселини непрестанно от депата в организма ти, така че ще имаш налична енергия нон-стоп. Важният момент тук е адаптацията.

Но иначе - кокосовото масло и изобщо кокосовите продукти съдържат от 50 до 70 процента средноверижни мастни киселини, които навлизат в метаболизма много, много бързо. MCT-олиото, което се предлага по фитнес-магазините, пък е 100% средноверижни мастни киселини. (Най-читаво е NOW.) (В по-големи количества наведнъж - от 50 г нагоре, - действа като мощно слабително, тъй че имай предвид :))
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Чел съм някъде, че за мазнините са 60-90 минути. Но, както казва Trip, от по-голямо значение е цялосната диета, а не едно конкретно хранене.

Всъщонст от както се храня правилно, съм спрял да сли мисля за тези неща, кога от кое колко енергия се освобождава и т.н., виждат ми се излишни подробности. Според мен подробностите добиват смисъл когато се занимаваш с хранене и спорт професионално. За другите хора, трениращи и нетрениращи, хранене сутрин, обед и вечер - със съответното качество и количество - е достатъчно. :)

Виж какво ще намериш в търсачката по темата "масло с мед".

Поздрави!
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Nikola96
Ученик
Ученик

Post by Nikola96 »

По какво се разбира дали се храним правилно или не?
Post Reply