Пушенето

Тук става дума за всичко, което е извън останалите теми

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Яна
Ученик
Ученик

Пушенето

Post by Яна »

Дайте, моля ви, някакви идеи за отказване от цигарите, след 13-години пушачески "стаж" и кутия и половина дневно понастоящем :(
Благодаря!!!!!!!!!

пп Ще черпя оня дето ми подскаже идеята, дето ще ми помогне да стана непушач
Ангелина
Ученик
Ученик

Post by Ангелина »

Има един-единствен работещ начин: Да вземеш решение и после да си го отстояваш. Решаваш, че това искаш. Изхвърляш всички налични пакети от вкъщи. Ставаш сутринта и си казваш: "Аз вече не пуша". Закусваш, сваряваш си кафе и го изпиваш бавно, на малки глътки, упражнявайки мантрата: "Кафето е прекрасно без цигара. Аз вече не пуша". Излизаш и подминаваш будките за цигари, разглеждайки ги с интерес - я, каква непотребна стока продават тука... Не си купуваш! По никакъв повод, по никаква причина, при никакви обстоятелства, никога. Когато те черпят цигара, отговаряш: "Благодаря, но аз вече не пуша". Ако ти се хилят и настояват с аргументи от типа: "Аре, аре, от една няма да ти стане нищо, само за компания, виж, оригинално Боро няма да откажеш" и т. н., откровено и зло ги пращаш по дяволите. НЕ отбягваш излизанията с приятели, баровете и дискотеките - ходиш си спокойно и НЕ пушиш, доказвайки на себе си, че цигарите нищо не контролират в живота ти и решението да не пушиш нищо няма да промени.
Дъвки, бонбонки, семки и прочие заместители са глупост, хем ще качиш килограми, хем ще продължиш да поддържаш навика си да пъхаш нещо в устата и той рано или късно ще ти скрои подъл номер.
Броенето на цигарите до еди-колко си на ден, с цел да ги намалиш и после да ги спреш, не е проработило при никого - то е само временно намаляване на цигарите, до следващия "подходящ" случай, в който ще опаткаш два пакета.
Това е. Искрено ти пожелавам успех!
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Пушетето

Post by Милко Георгиев »

Яна wrote:Дайте, моля ви, някакви идеи за отказване от цигарите, след 13-години пушачески "стаж" и кутия и половина дневно понастоящем :(
Щом пушиш по 30 цигари на ден, то кажи си, че имаш 20 цигари за целия ден. През деня когато цигарите намалеят започни да ги пестиш, за да ти стигнат за целия ден. След известно време мини на 15 и т.н. Така с помощта на съзанието си, във времето ще намаляваш нуждата от цигари. Ще свикваш с по-малко и по-малко.
Каквото и да стане един ден, какъвто и напредък да имаш - неизменно ще си намалила количеството.

Кондиционен треньор
Яна
Ученик
Ученик

Благодаря!

Post by Яна »

Към момента се опитвам да ги намаля. Даже за целта се сдобих с табакера, която събира половин кутия (дажи си признавам, че от три не съм я пълнила по два пъти на ден :oops: )
Ще гледам да ги спра постепенно, защото като почна да спортувам и пръхтя като стара кранта, нищо че нямам проблем с килограмите (52 кг. на 174 см.)
Което ми напомня, че имам и едно питане за храненето, ама малко по-късно, че шефа ми дойде и постоянно ми наднича в екрана :evil:
Ангелина
Ученик
Ученик

Post by Ангелина »

Това, което Милко предлага - постепенното намаляване, вероятно ще ти пощади психиката от шокове и депресии, но аз не успях да ги откажа така. Нито никой от познатите ми. И това е, защото се иска много силна воля и желязно самообладание, а те са рядкост. По-лесно ми беше да не пуша въобще с кафето, отколкото да изпуша само една цигара и после да се възпра за втората...
То е като със шоколада/сладоледа/тортичките - по-лесно е въобще да си ги забраниш, отколкото да отхапеш едно парченце и да спреш. Рязкото спиране си е шок, но той трае кратко и е в началото, докато си още нахъсан и мотивиран. Така че - ти си познаваш по-добре волевите качества, ти си преценяваш...
Обаче, така като гледам, тука всички ще те дебнем, май :wink:
Като нищо ще те принудим да ги откажеш заради едното черпене :)
Яна
Ученик
Ученик

Post by Яна »

Оня ден се возих на някакво такси, където шофьорът ми обясни, че спрял цигарите и пушил само по две пурички дневно :lol:
Иначе - да се похваля - задържам под една кутия дневно. Ще падне черпене във форума, май :)
petkova88
Ученик
Ученик

Post by petkova88 »

Най-ефикасното срещу отказването на цигарите е собствената воля! :)
silva88
Ученик
Ученик

Post by silva88 »

Волята е най-важното нещо при опитите да спреш пушенето.Но ако започнеш активно да спортуваш,почти няма да ти се пуши след това
Dymag
Доцент
Доцент

Post by Dymag »

Малко реклама в стара тема :)
Няма да коментирам какво е цигарата за пушача или алкохола за алкохолика .... 80% от българите са щастливи, а останалите не пият (виц)
Моето мнение че "воля" е удобна дума за внасяне на неудобство в изтерзаната душа на пушача. Трябва абсолютен, тъп (демек, неподатлив на каквото и да е влияние с мисловна ангажираност) инат, от рода на "не знам как е, ама и така не е!" и "те такова животно нЕма!" (цитат на Бай Ганьо пред жирафа в зоологическата градина, според популярен виц). Инат, безусловно оплюване и "да става каквото ще" (Баба).
Има обаче и алтернатива. За пушача никотина не е най-важното, затова и лепенки, хапчета и др. подобни с никотиново съдържание са просто средство за препитание за някои хора, но не и средство за отказване от цигарите. За пушача пушенето е поведенчески модел в какви ли не ситуации от ежедневието, дет му се вика "външен израз на вътрешни преживявания". Т.е. трябва му пушене, а не никотин.
Е, електронните цигари работят. ОК, след становището на здравното министерство на САЩ "не можем да приемем че ел.цигарите не са вредни, защото не е доказано че са безвредни" :) и установяването че съдържат 1 от около 3000-те хиляди вредни вещества в нормалните цигари, масово се наложи мнението "че те са много вредни" сред хората "папагали", дето мислят че солта е вредна, ама ако ги питаш защо - не знаят. Хора, солта не е вредна :) Прочетете защо.
"Google е за слабаци, истинския мъж пита жена си!!!"
Взимаш си една батерия тип EGO - това не е марка, а стандарт (30-40 лева), един картомайзер - това е изпарител (6-8 лева) със сменяеми нагреватели (това си е консуматив - 2-4 лева), зарядно за EGO-то (10-на лева) иииии ... си по-беден с 60 лева :) Ако си от Варна за никотинова течност отиди в големия мол, на последния етаж и си вземи течност Green Cigar, а ако си от София на Innovacion.bg. Въобще, български течности , които правят или у нас или в Полша. Забрави за китайските, нищо че там са ги измислили. Забрави за елл.цигари дето имитират вида на нормални цигари, пълнителчета и др подообни. Само EGO и шишенце с течност.
Какво получаваш:
1.Пушиш си както си трябва (като не пуши, смени си нагревателя)
2.Люти си като цигара и даже може да преоткриеш нови нива на подтиснатия си мазохизъм - има си всякакви течности от всякакви "гъби" :)
3.Не миришеш - нито ти, нито дрехите ти и не тормозиш околните непушачи
4.Зъбите ти добиват странен бял цвят, твърде различен от познатия жълтеникав
5.Забравяш за кашлицата сутрин и трябва да търсиш нов начин да будиш децата навреме
6.Сърцето ти минава на по-спокоен режим на работа, в резултат на което обмяната на веществата леко се забавя и качваш 4-5 кила на задника и бедрата (ако си жена) или на корема (ако си мъж) и трябва по-внимателно да погледнеш разделите в този форум за да отреагираш.
7.Ако цигарите са ти стрували по 150 лева месечно, ел.пушачи дават по 27-50 лева средно месечно за да пушат.
8.Пушиш си. Просто ставаш електронен пушач. Даже ще пушиш повече, на всяко място, дори и там, където нормалните пушачи (ония кашлящите) не могат ... голям кеф - на бара, вътре, пред чашката, никакви проблеми.
9.Получаваш шанс да докажеш, аджеба, вредни ли са или не са - полза за човечеството
Post Reply