Клек

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Клек

Post by Милко Георгиев »

nikolay tsankov wrote:Здравейте,
Смея да твърдя, че техниката ми при клека е почти перфектна, но не мога да се оправя с дишането - самото стабилизиране на вътрекоремното налягане. Когато съм в начална позиция поемам доза въздух в корема, прибирам го, стягам го леко и клякам. Издишвам едва когато отново съм изправен. Дотук добре, но все пак усещам, че не се справям добре, тъйкато усещам лек дискомфорт, а също съм опериран от ингвинална херния и знам кога нещо не е наред с пояса. Та искам да попитам може ли да ме посъветвате по какъв начин да усъвършенствам тази част от упражнението. И също да попитам за т.нар. анално заключване - вярно ли е? Пробвах един-два пъти и не усетих голяма разлика. А как става? Просто затварям портата все едно не искам да пусна къртицата или..?
Благодаря предварително :)
Не прибирай корема, а го уплътнявай и дори леко/статично го издувай.
Затова някои щангисти слагат колан, за да напрягат срещу него, уж за по-лесно повишаване на налягането.
Да, аналното заключване е част от уплътняването на пояса откъм тазовото дъно.

Кондиционен треньор
Denic
Ученик
Ученик

Post by Denic »

Възможно ли е от клекове с щанга да получа болки в колената и малко над тях ? Последно съм правил такива клекове преди повече от година, но просто не се сещам какво друго би се отразило така болезнено на колената. Направило ми е впечатление, че когато започна да набирам(примерно за 50м) имам чувството, че точно в началото при първите крачки колената не ми издържат и все едно ще падна, а след това вече успявам да се вдигна. Същите болки получавам когато седя и краката са ми изправени.
Bogo69
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Bogo69 »

Аз точно по тази причина не мога да правя клек. Болката точно над капачката на колената е голяма и се активира точно от това движение.
ivan
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by ivan »

Oт скоро имам болки при клек (low-bar) в областта на лактите. Не точно на самите лакти, а от там тръгва болка по предмишницата. И особено снощи, когато бях запланувал 5х5@117.5, но се получи 5,5,5,3,1@117.5 Последните две серии са провал, основно заради нетърпимата (тогава вече) болка в споменатата област. Все още не съм обезпечен технически да се снимам (трябва вече наистина да взема жената, да ме снима), за да покажа тук, но за да съм максимално полезен, ще демонстрирам какво е точното положение на ръцете, за да може, който иска да ми отговори защо е тази болка.

Image

Китките ми НЕ са както са показани на първата снимка, а са точно както се вижда от долната + палецът минава също отгоре.

Image

Имам подозрения, че причината е (не)мобилност в раменете.

След клек имам преса или преса от лег, и снощи на лега усещането от болката в предмишницата (започваща от лактите) оставя чувство на недобър контрол на лоста по вертикала.
Post Reply