развиване на спринтови качества

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
eron
Ученик
Ученик

развиване на спринтови качества

Post by eron »

Здравейте на всички искам да си развия спринтовите възможности, по конкретно на 100 м.Правя през ден 5-6 спринтови отсечки от по 50 м. и от време на време скачам на въже, ще съм благодарен ако ми дадете по конкретни насоки за тренировки с цел подобряване на спринта !
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: развиване на спринтови качества

Post by Милко Георгиев »

eron wrote:Здравейте на всички искам да си развия спринтовите възможности, по конкретно на 100 м.Правя през ден 5-6 спринтови отсечки от по 50 м. и от време на време скачам на въже, ще съм благодарен ако ми дадете по конкретни насоки за тренировки с цел подобряване на спринта !
Какво правиш с тежести?

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

eron wrote:По принцип с тежести тренирам за горна част на тялото-лег,бицепсово сгъване,набирания,горен скрипец,за крака тренирам предимно със собствена тежест-пистолет и от време на време клякане с щанга.
Горе остави набиранията и добави военна преса.
Долу тежки тяга, клек и напади.

Кондиционен треньор
Dezzi
Ученик
Ученик

Post by Dezzi »

Аз си подобрих спринта, като бързина, благодарение на тежкото! Както каза Милко в залата права тяга, клек и напади с много тежко! Освен това много ми помогна и интервалното кардио 30сек -40 сек. бързо въртене на висока степен колело или каквото и да било там, но това е пак тежко натоварване! Спринта ми е винаги не повече от 20 сек., но става значително по-бърз и съответно изминавам по-дълго разстояние...още не съм го мерила обаче, не знам как?
Mitk0
Професор
Професор

Post by Mitk0 »

За да подобриш спринта, можеш да работиш в две посоки - подобряване на дължината и подобряване на честотата на крачките. Съответно те оказват влияние на максималната ти скорост и ускорението ти.

Кратки спринтове по хълм (нагоре и надолу) и плиометрични упражнения помагат за ускорение.
Летящи спринтове и упражнения като клек, обръщане и т.н. помагат за максимална скорост.

Хубаво е и да тичаш с техника, каквато препоръчват треньорите - в 90% от случаите тя е правилната от биомеханична гледна точка за теб.
Някои неща са:
- акцент върху дорсифлексията и повдигането на коленете
- хубави движения с ръцете
- стремеж към отпуснатост, за да не пречиш с антагонистите на агонистите и да се спираш сам
Еми не зарастват бързо, мило, ма нали искаше разнообразие! Сега кво да го правя скапания бич, като съм загубил касовата?
eron
Ученик
Ученик

Post by eron »

Post Reply