SPIDER SPORT new logo
broken link Попаднали сте на останки от нашия стар сайт.
Вижте новия тук >>
SPIDER SPORT

Правилно,  Постепенно,  Постоянно !  

Пионерите на ниско-въглехидратна диета "НВД" и тежко трениране със свободни тежести

началоEnglish version
Кои сме ние Предлагаме ви Статии Упражнения FAQ Блог Форум
Често задавани въпроси

автори: Галина Толкингтън, Милко Георгиев

1. Как да отслабна?

Отслабването е резултат от недостиг на калории - тялото изразходва повече енергия отколкото получава от храна. Това може да стане с намаляване количеството на храната, увеличаване на двигателната активност или комбинация от двете.

2. Как да напълнея?

За да се повиши теглото е нужно тялото да има излишък от енергия. Приемайте повече храна, отколкото изразходвате. Тренирайте, за да качвате е активно тегло, а не мазнини.

3. Вярно ли е, че от тежести се трупат мускули?

Ако се целят повече мускули, тренировките са с по-голям общ брой повторения. Това е т.нар. обем на тренировката - произведение от общия брой повторения и серии. Високият обем в комбинация с приемане на повече протеин и енергия води до покачване на мускулната маса.
Ако по-големите мускули не са цел, то тренировките са с по-големи тежести (да!) и по-малък общ брой повторения. Храната не е повече от необходимата за поддържане на текущото тегло и така няма нарастване.

4. Как трябва да тренират жените?

Движенията (упражненията) за жените и мъжете са еднакви. Разликата между мъжа и жената е в абсолютната им сила, тоест мъжа използва по-големи тежести.

5. Кажете ми упражнения за вътрешната част на бедрата, за корема?

Няма упражнение, което само по себе си да оформя определен мускул. Търсете двигателна активност, упражнения и хранителен режим за целите си.

6. Какво да правя, за да ми се стегне дупето?

Тренирайте с тежести, правете напади и клек. Намалете мазнините над мускулите чрез ВМ-НВХ и негативен калориен баланс.

7. Може ли да ям храната Х и колко килограма ще кача, ако я изям днес?

Нито една храна не може да се разглежда в изолация, извън хранителните навици и ежедневни менюта. Нито една храна изядена веднъж няма да накара тялото ви да натрупа мазнини.

8. Мога ли да ям хляб "Бонус" на НВД?

На НВД може да се яде всичко, стига да се спазват общите му принципи и времето за хранене да е оптимално.

9. Ако ходя на фитнес, няма ли да стана като културист?

Ако станете, напишете книга по въпроса, ще бъдете известни.

10. Аз не ям много, защо дебелея?

Тялото има за цел да оцелява. Него малко го интересува какво мислите за външният си вид. При намален калориен прием в комбинация с ниска физическа активност, често се задействат механизми за екстремно складиране.

11. Колко често мога да ям сладко и в какво количество?

Това зависи от целите ви и колко близко сте до оптималното си тегло. Например, едно малко парче шоколад 5 пъти седмично няма с нищо да навреди.

12. По колко кг се свалят с НВД за една седмица?

Всеки сваля различно, тъй като всяко тяло има различно количество излишни мазнини и общ жизнен ритъм. Често се случва да се свалят повече килограми през първата седмица, много хора пък не свалят със седмици и внезапно започват да губят тегло.

13. Колко време се спазва НВД?

НВД е начин на хранене, а не 5-дневна диета за магически резултати. Ако ви допада, хранете се така цял живот и ще бъдете здрави.

14. Как да изчисля колко калории да приемам на ден?

Това зависи от няколко фактора.

15. Задължително ли е при НВД да спортувам?

Не е задължително, но е препоръчително при всеки режим за контрол на теглото.

16. Ако не спортувам, НВД има ли ефект?

Без трениране с тежести, НВД помага за намаляване на мазнините. Недостатък е, че така е трудно да не се сваля и активното тегло; и намаляването на мазнините е до определено ниво.

17. Има ли вреда от НВД?

Всеки режим може да навреди, ако не се спазва правилно. НВД не е нискокалорийна, безвъглехидратна диета, а начин на хранене, който помага на тялото да си набавя необходимите му вещества и така да укрепи здравето.

18. Има ли препоръчителни продукти/марки подходящи за НВД, които е добре да избирам?

Придържайте се към минимално преработени, по възможност органични или домашно произведени продукти.

19. НВД подходящ ли е за вегетарианци?

Да, с някои уговорки.

20. Какъв ефект да очакваме от фитнеса на възраст над 40 години при интензивни тренировки с тежести, 2-4 пъти седмично, в комбинация с НВД?

Тонус, здраве и чудесни видими мускули.

21. До колко целулитът се влияе от фитнеса?

Значително, ако се комбинира с правилно хранене, масажи и почивка.

22. Отслабва ли се от сауна?

Сама по себе си сауната няма отслабващ ефект. За физически здрави хора тя е полезна за каляване, очистване на тялото от шлаки и възстановяване след спорт. Важно е да се приема достатъчно вода след процедури в сауна. Разбира се прекомерното ползване на сауна може да доведе до минерален недостиг, различни сърдечно-съдови смущения и умора. Посъветвайте се с лекар, ако имате заболяване на сърдечно-съдовата система и имате намерение да ползвате сауна.

23. Вече няколко дни съм на диета и не отслабвам. Защо?

Възможно е да чакате резултата твърде скоро. Теглете се само веднъж седмично. Дрехите ще покажат преди кантара, че губите мазнини.

24. Какво ще кажете за тази диета: една седмица на череши/ябълки/дини/чай и пр.

Всяка диета почива на негативен калориен баланс. За да бъде успешен и здравословен един режим, той трябва да доставя базовите вещества за вашето тяло и да ви позволява да извършвате всекидневните си дейности. Диета базирана на един продукт има за цел да ви дотегне от него и да ядете по-малко количество. В този смисъл тя е обречена на неуспех тъй като не може да поддържа здраве и оптимално тегло. След кратък спад на теглото, то отново се възвръща.

25. Тренирам и съм на НВД. Качих няколко килограма, но учудващо дрехите ми стават по-широки (обиколките ми са намалели). Какво става?

Вероятно е нарастнало активното ви тегло (мускули, кости и органи са станали по-плътни) без това да се е отразило на външните ви обиколки.

26. Посъветваха ме като тренирам да се увивам с найлон или да си обличам термоклин. Ще ми помогне ли да отслабна по-бързо?

Такива практики имат за цел загуба на течности. Свалянето на мазнини е резултат от отрицателен калориен баланс.

27. Колко време преди и след тренировка трябва да се храня?

Ако не се преяжда, може да се яде преди, след или по време на тренировка. Храните подходящи за ВМ-НВД не затормозяват храносмилането и позволяват това..

28. В колко часа да са първото и последното хранене?

Веднага след ставане и непосредствено преди лягане.

29. Как точно се смятат процентите мазнини, въглехидрати и белтъчини?

Процентите мазнини, белтъчини и въглехидрати изразяват части от общото количество калории, които те внасят в дневното меню. След като изчислите дневния си прием от калории може да изчислите колко калории трябва да приемате от въглехидрати, белтъчини и мазнини. Един грам белтъчини или въглехидрати има приблизително 4 кило-калории, докато 1 гр. мазнини има 9 ккал. Например, при общ дневен прием от 2000 ккал, 20% въглехидрати са 400 ккал, което е равно на 100 грама.

30. От време на време получавам пристъпи на вълчи глад. Защо е така и какво да направя?

Гладът е нормална реакция по време на калорийна рестрикция и обикновено атакува когато сме най-уязвими (вечер късно, при стрес). Може да направите следното: 1) да увеличите белтъчините 2) да прибавите повече калории към храненето предшестващото вечерята 3) да увеличите фибрите в диетата си 4) да приемате повече течности.

31. Снощи бях на рожден ден и си наруших режима, преядох, препих и пр. Трябва ли сега да стоя три дни само на вода?

Не. Хранете се както обикновено за целите си и пийте вода.

32. С колко броя допълнителни коремни преси или минути на велосипеда ще изразходвам двете вафли, които изядох?

За съжаление тялото не е кутия, в която може да пускаме и вадим енергия. Понякога и 3 часа тичане няма да уравновесят вредите от 10 лъжици захар.

33. Колко време трябва да тренирам с базови упражнения, преди да премина към сплит?

Може никога да не се премине към сплит. Базовите движения дават достатъчно варианти за промяна на тренировъчните параметри при различни цели.

34. За какво са ми клек и мъртва тяга, след като аз искам големи бицепси? Не може ли да правя само бицепсово сгъване по цял ден?

Тялото е едно цяло и следва да се тренира като такова. Изолацията е подход, който може да причини мускулен дисбаланс и като цяло не води до добри резултати. Тренирането на една част от тялото не осигурява нейната непременна промяна.

35. Колко е минималното време за адаптиране на организма към режим на горене на мазнини? Възможно ли е да не се адаптира?

Около 4 дни до седмица. Не е възможно да не се адаптира.

37. Откакто съм на НВД не ходя редовно до тоалетна. Какво да правя?

Пийте поне 3 литра чиста вода на ден и консумирайте повече животински мазнини. Намалете кашкавала и сиренето.

38. Възможно ли е прилагането на НВД при бременност?

Да, при здрави майки и достатъчно хранене за нуждите на бременната.

39. При ВМ-НВД няма ли опасност от повишаване нивото на холестерола?

Холестеролният метаболизъм е индивидуален за всеки човек. Холестеролът в храната има минимална връзка с нивата в организма. Хора, които имат повишени нива на холестерол в кръвта обикновено имат подобрен профил след практикуване на НВД, суплементирана с есенциални мастни киселини. Разбира се, рутинно кръвно изследване може да ви освободи от ненужни страхове.

40. По колко яйца мога да ям на ден, на седмица?

Няма тотално ограничение, което да важи за всички. При здрави хора всекидневната консумация на яйца не е вредна. При добре балансирана диета веднъж дневно в рамките на калориите и белтъчините нужди яйцата са чудесен източник на калории, белтъчини и мазнини.

41. Защо плодовете трябва да се ядат само сутрин или до обяд?

При спазване на режим за намаляне на мазнините всички източници на захар трябва да се концентрират в активната част на деня.

42. Как трябва да тренирам (тежести/повторения/серии) и да се храня, за да намаля/увелича обиколки?

Това е въпрос, който се решава индивидуално. По принцип резултатите от тренировката зависят от храната повече отколкото от самата тренировка. При качване тренировките имат по голям обем и храната има положителен калориен и азотен баланс докато при сваляне тренировките са със среден до голям обем при калорийна рестрикция.

43. Защо кисело мляко, а не прясно?

Прясното мляко е чудесна храна след тренировка, но високото съдържание на бързи захари (лактоза) го прави неподходящо за целодневна употреба. При киселото мляко в следствие на ферментацията захарите са значително по-малко, а калцият и пробиотиците подпомагат отслабването. Някои хора установяват че губят тегло по-лесно след като изключат млечните.

44. Какво е базово/многоставно упражнение?

Упражнение, при което има движение в повече от една става. Например страничната преса има движение в лакътя и рамото.

Базовите движения са най-близки до естествения начин, по който тялото се движи, позволяват много мускулни групи да бъдат натоварвани едновременно и балансирано. Изгарят повече калории по време на тренировка и увеличават разхода на енергия в покой. Те позволяват по-бързо и качествено натрупване на активно тегло и по-бързо и успешно горене на мазнини.

45. Аз съм кръвна група "Щ", мога ли да се храня ВМ-НВД?

Няма общовалидна и обоснована научно връзка между кръвната група и начина на хранене.
Индивидуализирането на ражима на хранене спрямо реакциите към определени храни има повече отношение към алергологията. Може да си направиш тестове за алергичност към групи храни или тест за реакцията на имунната система (Ig test) към определени храни. Важно е да знаеш, че дори да индивидуализираш максимално храненето си, количеството на храната и двигателния режим важат със същата сила, ако целиш да загубиш мазнини или да увеличиш активното си тегло.

46. Може ли на едно хранене да ям месо с млечен продукт?

Може да смесваш всички храни подходящи за ВМ-НВХ. Единствено внимавай с количестата на морските дарове.

47. От един месец съм на НВД и свалих само 3 кг, това нормално ли е?

Резултатът ти е чудесен! Продължавай така.

48. Да преизчисля ли разхода в покой и нужните калории след като вече съм намалил(а) теглото си? Трябва ли да го правя периодично?

Ако сегашния ти прием на калории и физическата ти активност дават резултат, то не променяй нищо.
Ако си в плато и не сваляш е нужно да намериш причината.

49. Във форума съм от скоро, изчетох всичко и все пак имам въпроси, какво да правя?

Отвори си личен дневник в дневници и резултати и вписвай какво ядеш, колко и каква физическа активност имаш. Там ще може да получиш конкретна консултация.

50. От няколко дни се опитвам да сметна на колко калории тряба да приемам на тази ВМ-НВХ. Висока съм 170 см, тежа 58 кг., на 20 годинки съм. Почти никаква активност. как да разбера колко ккал да махна за да свалям кг?

Нужно е да се направят няколко изчисления.

51. Основно ям салати или таратори заради горещото време. Нямам никакъв апетит. Страх ме е да не изпадна в застой. Някакви съвети?

Важно е тялото да остава в активен режим. Ако калориите намаляват, то физическата активност се увеличава. Движението ще нормализира и апетита. Междувременно приемай достатъчно вода и белтъчини, за да минимизираш възможността от загуба на активно тегло.

52. Просто нямам време да посещавам фитнес, а все пак идва лято, какво да правя?

Увеличи движението, като начало с домашна тренировка. Прегледай графика си за деня и виж къде може да включиш движение - ходене пеша, катерене на стълби, разходки с кучето, танци в дискотеката вместо дълга вечеря в ресторант, поход на планина с приятели вместо излежаване край басейна. Ако искаш бързо да влезеш във форма за лятото, включи се в ранните тренировки Bootcamp и не пропускай пролетната Фитнес Ваканция.

53. От утре съм на кисело мляко, сирене и подобни. На НВД ли съм?

Да, ако към тези добавки имаш основно месо, яйца и зеленчци.

54. Омръзна ми да се храня с едни и същи храни всеки ден, липсват ми готвените храни, какво да правя?

Във форума с рецепти може да откриеш разнообразни начини да обогатиш менюто си.

автори: Галина Толкингтън, Милко Георгиев

2003-2023 SPIDER SPORT © Всички права запазени!               : English : Чести въпроси : Речник : Връзки : Отговорност : Контакти :