Правилно,  Постепенно,  Постоянно !  

Пионерите на ниско-въглехидратна диета "НВД" и тежко трениране със свободни тежести

началоEnglish version
Кои сме ние Предлагаме ви Статии Упражнения FAQ Блог Форум
маратонско бягане
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум Spider Sport -> Спорт на открито :: BOOT CAMP :: STREET FITNESS
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
daniel.panev
Гл. асистент
Гл. асистент

Юзър от: 12 Фев 2008
Живее в: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 07, 2010 22:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурна ли си, че ставите се възстановяват?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Yahoo Messenger MSN Messenger
NikiFin
Студент
Студент

Юзър от: 30 Окт 2009

МнениеПуснато на: Пет Яну 08, 2010 10:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля, че поне се опитват. Пък доколко успяват зависи сигурно от много фактори
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Into
Студент
Студент

Юзър от: 10 Май 2009

МнениеПуснато на: Пет Яну 08, 2010 13:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Както тропат повечето хора познай дали се възстановяват изобщо. ss_hide_1
Върнете се в началото
Margi
Асистент
Асистент

Юзър от: 31 Май 2009
Живее в: Мюнхен

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 12:31    Заглавие: Отговорете с цитат

NikiFin написа:
Чудя се при тренировка за маратон кой вид тренировка е по ефективна и по полезна. Знам че професионалните бегачи бягат всеки ден по много. Дори по 2 пъти на ден. Но аз не мога да се меря с тях разбира се. Не че нямам желание, нямам време просто. Но се зачудих как е по добре да тренирам. Дали е по хитро всеки ден да бягам 1 - 2 пъти по 1 час на бягане примерно или да бягам през ден по 2 часа убийствена тренировка. Чула съм, че не е хубаво да се бяга повече от 1 час. Ама пък за 1 час не можеш да избягаш кой знае колко километри и как при това положение ще си тренираш издръжливостта. Иначе е по щадящо за ставите, но пък ако тренираш всеки ден те имат по малко време да се възстановят. А при 2 часово бягане хем тренираш издръжливост, хем после имаш 2 дни за възстановяване.
Знам че има кви ли не програми за трениране за маратон, ама се чудех от тия 2 варианта кой е по добрия. Как мислите вие

Според мен е по-добре да се тича на дълги разстояния. Така организмът се подготвя за 4 часовото "изтезание". Ако тичаш малки разстояния често, тялото няма да знае какво е да тичаш повече от 2 часа наведнъж и не се тренира... Всички маратонци, с които съм говорила, казват, че най-важните тренировки са тези на по 30+ километри.

Как вървят тренировките? Кога щеше да тичаш маратон?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vlahcho
Студент
Студент

Юзър от: 18 Апр 2008

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко е стрес - възстановяване. Стресиращи фактори: тренировка, глад студ, жега, липса на почивка/сън и др. Фактори на възстановяване: хранене (правилно), комфортни условия на средата, почивка/сън и др. Когато има баланс между гореописаните = адаптация. Когато няма = болест. Балансът трябва да се усети индивидуално от всеки, защото е индивидуална величина (зависи от реактивност, генетика). Това е най-трудното.

Знаейки горното, трябва да си ненормален да си прецакаш, каквото и да било по тялото (включително ставите), чрез тъпо повтаряне на стрес (особено хроничен), без достатъчно възстановяване (определени индивидуално- опит/грешка)!
Върнете се в началото
daniel.panev
Гл. асистент
Гл. асистент

МнениеПуснато на: Чет Яну 28, 2010 20:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Да питам тук, като най-подходящо, мисля:
Абе вие като тичате къде си държите личните вещи? Там ключове, телефон, портфейл и прочие?
Като съм с колелото е лесно - в CamelBak-а има място за всички тия неща, че и остава, ама като тичам?
А, да - а като тичате - носите ли CamelBak или друга там хидратираща система?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Yahoo Messenger MSN Messenger
Margi
Асистент
Асистент

Юзър от: 31 Май 2009
Живее в: Мюнхен

МнениеПуснато на: Пет Яну 29, 2010 11:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам на клина за тичане специално джобче отзад, на кръста, и там се събират. Не пречат изобщо, защото клина е стегнат по мен.

Иначе не си нося хидратираща система. Ако тичам под 10 км нямам нужда от вода по време на тичането. Ако знам, че ще е над 10 км спирам да пия вода на обществените тоалетни. Един приятел си заклюва колелото някъде и оставя плик с шише с вода при него и минава покрай колелото при някоя от обиколките.
daniel.panev
Гл. асистент
Гл. асистент

МнениеПуснато на: Пон Фев 01, 2010 11:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Ха ха - а аз винаги съм се чудел що на шортите за колоездене точно на гъзЪ има едно малко непромокаемо джобче - баш като за документи и телефон. И всеки път се чудех: Абе тоя, дизайнера, знае ли какво се случва като се изсулиш по гръб?
А то - имало идея, значи...
Върнете се в началото
NikiFin
Студент
Студент

МнениеПуснато на: Нед Мар 07, 2010 22:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Margi написа:

Според мен е по-добре да се тича на дълги разстояния. Така организмът се подготвя за 4 часовото "изтезание". Ако тичаш малки разстояния често, тялото няма да знае какво е да тичаш повече от 2 часа наведнъж и не се тренира... Всички маратонци, с които съм говорила, казват, че най-важните тренировки са тези на по 30+ километри.

Как вървят тренировките? Кога щеше да тичаш маратон?

Ами при мен нещата закучиха. Получих възпаление на надкостницата на пищяла. 3 седмици не бягах и пак не ми мина съвсем. Лекарят ми акза да не тичам докато не мине съвсем. Ама ме беше страх че ще изгубя форма. Което се и случи разбира се, въпреки че гледах криво лево да поддържам форма на велоергометър.
Та в момента се върнах на 10 км. Гола вода съм. Остави ами и колената взеха да ме наболяват. След почивката като ще ли остарях. Но няма да се отказвам де. Големият ден е на 23 май и целта си остава същата - да го избягам за < 4 часа. Високо се целя ама ако не е високо ще се отпусна. Пък то е ясно че няма да стане номера. Но поне е приятно да си се надявам Smile
Иначе съм се екипирала отгоре до долу. Включително и ластични чорапи, енергиини гелове, препаска с шишенца.... Smile)) Дано поне веднъж успея да ги използвам.
Иначе оня ден говорих с един възрастен човек бягал маратон. Бил е добър, за 3 часа каза че го е избягал. Ама накрая му се прецакали колената и се наложило да ходи. И от тогава не може да бяга. Каза че младите сме глупави да си съсипваме здравето с маратони
Върнете се в началото
daniel.panev
Гл. асистент
Гл. асистент

МнениеПуснато на: Нед Мар 07, 2010 23:17    Заглавие: Отговорете с цитат

NikiFin написа:
Иначе оня ден говорих с един възрастен човек бягал маратон. Бил е добър, за 3 часа каза че го е избягал. Ама накрая му се прецакали колената и се наложило да ходи. И от тогава не може да бяга. Каза че младите сме глупави да си съсипваме здравето с маратони

Добър дееееен...
Върнете се в началото
petko dzhelebov
Студент
Студент

Юзър от: 13 Дек 2005
Живее в: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пет Мар 19, 2010 14:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Маратонът не е за всеки. Малцина са онези, които природата е надарила с необходимата физика и психика, за да бягат маратони.
Върнете се в началото
NikiFin
Студент
Студент

МнениеПуснато на: Пет Мар 19, 2010 15:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Специално в Дания са доста народ, които бягат маратони. Повечето хора според мен могат да го направят. Друг е въпросът колко бързо и как ще им се отрази това на здравето след това. Ако нямаш дарбата шампион няма да станеш, но ако тренираш и после бягаш разумно, с реален усет за силите и възможностите си мисля, че не е нещо изключително да се избяга маратон. Лично познавам няколко човека, съвсем обикновени, които са го правили. Налагало се е да ходят чат пат, но все пак са го завършили за по малко 5 часа и са си живи и здрави и се стегат за следващия. Аз за себе си знам, че не съм родена маратонка, защото всякакъв вид издръжливост ми е слаба страна. Но затова и реших да си тренирам малко издръжливостта и за сега успявам. Преди 2 години мъжът ми не можеше да бяга с мен, защото бягах много бавно и много кратки дистанции. Сега пак не може да бяга с мен, защото не може да ме стигне. Ще видим как ще се справя на маратона и ще докладвам.
Върнете се в началото
mk10
Студент
Студент

Юзър от: 08 Апр 2009

МнениеПуснато на: Сря Мар 24, 2010 01:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Кой е маратонът в който си се записала?
Какво ти е времето на полумаратон, ако си бягала такъв. По него ще можеш да добиеш малко по-реална представа за колко ще избягаш маратона.
Моя приятелка бяга half marathon за 1.40, но времето й на маратон миналата година беше 4.30 - тренира от 6 години. Сега се готви за Лондонският отново и на седмица тича по 100 -130 мили.
Целта й е 4 часа.
Бягането в маратон е сериозно изпитание, и подготовката за него също трябва да е такава.
Върнете се в началото
NikiFin
Студент
Студент

МнениеПуснато на: Сря Мар 24, 2010 14:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Всъщност още не съм се записала, но трябва да свърша тази работа в най скоро време, да не закъснея. В Копенхаген ще е. Записали са се до сега почти 8000 човека.
Никога не съм бягала нито маратон, нито полумаратон. Максимумът ми е 20 км. Най доброто ми време за 10 км е 54 минути. И това беше преди контузията сега сигурно съм надолу.
Приятелката ти бяга много и доста бързо щом полумаратон е бягала за 1ч 40мин. Според това време би следвало да бяга маратон за < 4 часа. Може нещо да се е случило неочаквано, иначе няма логика. Аз тренирам от 6 месеца и стигам до 40 км седмично. Физически ми е невъзможно да бягам повече и то не толкова, защото се уморявам, а просто нямам време да бягам по цял ден. Не че не искам де.
Мен ме е страх единствено да не получа сърдечен разрив.
Върнете се в началото
mk10
Студент
Студент

Юзър от: 08 Апр 2009

МнениеПуснато на: Сря Мар 24, 2010 21:50    Заглавие: Отговорете с цитат

NikiFin написа:
Всъщност още не съм се записала, но трябва да свърша тази работа в най скоро време, да не закъснея. В Копенхаген ще е. Записали са се до сега почти 8000 човека.
Никога не съм бягала нито маратон, нито полумаратон. Максимумът ми е 20 км. Най доброто ми време за 10 км е 54 минути. И това беше преди контузията сега сигурно съм надолу.
Приятелката ти бяга много и доста бързо щом полумаратон е бягала за 1ч 40мин. Според това време би следвало да бяга маратон за < 4 часа. Може нещо да се е случило неочаквано, иначе няма логика. Аз тренирам от 6 месеца и стигам до 40 км седмично. Физически ми е невъзможно да бягам повече и то не толкова, защото се уморявам, а просто нямам време да бягам по цял ден. Не че не искам де.
Мен ме е страх единствено да не получа сърдечен разрив.

Като нищо може да стане беля, ако се напънеш, защото времето, което ти остава не е достатъчно да изградиш километрите. Нито краката, нито сърцето ще ти е готово за това натоварване. Още повече, че ти искаш под 4 часа!
Ако искаш добро време, остави този! Маратони ще има и други.
Започни да "трупаш" километри, като увеличаваш постепенно, с по 10% на седмица. Когато стигнеш до 30км на дълго бягане ще имаш по-реална представа какво те чака на маратона.
Иди на няколко състезания, задължително един полумаратон.

На мойта приятелка й става зле на стомаха, на около 30ият км и прекарва около 20 мин в линейката връщайки енергийни напитки. Казва, че след това се почувствала добре и си го завършила.
Сега ще й е втори маратон, но не се наема да предвижда за колко ще го направи Smile).

Аз миналата година се отказах от маратон, сега съм се записала на два, но като гледам вероятно и тях ще пропусна - предпочитам да изгубя пари, отколкото да стане беля.
Записала съм 3 полумаратона и ако не спечеля място от балота за НЙ, ще се огледам за някой маратон есента.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум Spider Sport -> Спорт на открито :: BOOT CAMP :: STREET FITNESS Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Следваща
Страница 11 от 12

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети